Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ústav fyziky atmosféry Akademie věd rozšířil svůj superpočítač Amálka

1.12.2006, Jan Vítek, aktualita
Ústav fyziky atmosféry Akademie věd rozšířil svůj superpočítač Amálka
Již čtvrtá generace počítače Amálka bude odteď sloužit v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Tento superpočítač uvedly v provoz společnosti Intel a SPRINX Systems a konkrétně jde o rozšíření stávajícího systému o 84 procesory Intel...
Již čtvrtá generace počítače Amálka bude odteď sloužit v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Tento superpočítač uvedly v provoz společnosti Intel a SPRINX Systems a konkrétně jde o rozšíření stávajícího systému o 84 procesory Intel Xeon 5140 postavenými na architektuře Intel Core. SPRINX Systems se starali o optimalizaci infrastruktury a rozšíření. „Díky Amálce můžeme pracovat na vědeckých projektech celosvětového významu po boku institucí jako ESA či NASA. Amálka tak stojí například za zcela prvním modelem magnetického pole Merkuru či studiem bezsrážkového plazmatu,“ říká RNDr. Radan Huth, DrSc., ředitel ÚFA AV ČR.



Díky nové konfiguraci bude Amálka zapojena mj. do těchto projektů:
  • studium magnetických anomálií na Měsíci, které mají podobně jako zemská magnetosféra schopnost odstínit tok životu nebezpečného slunečního větru a jsou tak vhodným místem pro budování základen s lidskou posádkou
  • příprava klíčových misí k výzkumu Slunce jakými jsou Solar Orbiter a Solar Probe plánovaných na příští desetiletí

Použité dvoujádrové procesory Xeon 5140 tak budou spolupracovat se staršími 192 procesory Intel Xeon 2,8GHz a celý systém dosáhne teoretického výkonu 2,58Tflops. Pomocí SW LINPACK se změřil výkon asi 1,13Tflops. Důležité také je, že systém získal dvojnásobný výpočetní výkon a přitom jeho příkon vzrostl pouze o 40%.


Tisková konference

„Dvoujádrové procesory řady Intel Xeon 5100 totiž přináší až o 135 procent lepší výkon až o 40 procent nižší spotřebu než předchozí generace serverových produktů společnosti Intel a překonávají tak konkurenční nabídky v desítkách reálných aplikací a standardních průmyslových benchmarcích,“ hodnotí přínos nových procesorů Evžen Pavlovský, Business Development Manager společnosti Intel.

Zdroj: Intel, SPRINX Systems