Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úvod k testování základních desek s paticí Socket A

19.2.2001, Štěpán Mrázek, zpráva
Úvod k testování základních desek s paticí Socket A
V následujícím článku se budeme zabývat testy základních desek se Socketem A, tedy pro něž je určen procesor od firmy AMD. Kromě popisu konfigurace pro testování zde naleznete i seznam desek, které jsme testům podrobili. A nebude chybět ani metodika, tedy ona hardwarová kuchařka (bez které by to ani nešlo), podle které jsme pro Vás vše navařili ... Věřím, že sousta budou stravitelná a nikomu nezaskočí :-).
Kapitoly článku:
Testovací software

Operační systém

Veškeré testy probíhaly pod operačním systémem Microsoft Windows 98SE, přičemž pro každou desku jsme samozřejmě jeho instalaci prováděli zvlášť. Po nainstalování a doplnění všech níže popsaných ovladačů jsme obdrželi tzv "referenční instalaci boardu" a pomocí programu Norton Ghost provedli zálohu. Před instalací jednotlivých testovacích programů a samotným provedením testu jsme pak instalaci zpětně obnovili, abychom vyloučili jakýkoliv vliv dříve instalovaných programů.

Ovladače

Všechny základní desky vybavené čipovou sadou od firmy VIA Technologies pak byly doplněny souborem ovladačů VIA Service Pack 4 in 1 verze 4.25(a). Za ovladač grafické karty jsme zvolili Detonator verze 7.17 od společnosti nVidia. Jako poslední krok před zálohováním celé partition jsme nainstalovali API (aplikační programové rozhraní) Microsoft DirectX verze 8.0.

Testovací programy

3D Mark 2000 verze 1.1

Tento benchmarkový program testuje schopnosti grafického systému pod rozhraním DirectX od společnosti Microsoft. První fáze testování je zaměřena na rychlost vykreslování scén ve hře. Pro zjištění rychlosti jsou použity dvě herní animace (jedna z nich je letecký simulátor, druhá pak 3D adventura). Každá animace se vykresluje třikrát s různou mírou složitosti. Testování jsme prováděli v rozlišeních 640 x 480, 800 x 600, 1024 x 768 s následujícím nastavením:
    • Texture Format – 16 a 32 bitů
    • Z-Buffer Depth – 16 a 24 bitů
    • Frame Buffer – Triple
    • CPU Optimization – D3D Hardware T&L (vyjma testů s integrovanou grafickou kartou)


Výsledek je pak součet průměrného počtu snímků vykreslených za vteřinu – FPS (Frames Per Second) ze všech provedených animací vynásobený 12. Další provedené testy vypovídají pouze o schopnostech grafické karty a pro test základních desek nejsou podstatné. Jejich výsledky si můžete prohlédnout v přiložených projektových souborech (pro jejich zhlédnutí potřebujete program 3D Mark 2000 Pro) nebo v jejich textové podobě.

Quake 3 Arena Demo TEST verze 1.09

Tuto oblíbenou akční 3D hru jistě není potřeba zdlouhavě představovat. Pro vykreslování 3D scény využívá rozhraní OpenGL a všechny námi zjištěné výsledky reprezentují průměrný počet vykreslených snímků za vteřinu. Testy jsme prováděli v rozlišeních 640 x 480, 800 x 600, 1024 x 768 s následujícími parametry:
    • Color Depth – 16 a 32 bitů
    • Geometric Detail – High
    • Texture Detail – Maximální
    • Texture Quality – 16 a 32 bitů
    • Texture Filter – Trilinear

SiSoft Sandra 2001

Tento benchmark jsme použili k testům procesoru a průchodnosti operační paměti. První testovací modul CPU Benchmark dává dva výsledky Dhrystone a Whetstone. Jednotka pro výsledek Dhrystone je MIPS (Million Instructions Per Second), MFLOPS (Million FLoating OPerations per Second) je pak jednotkou pro výsledek Whetstone. Dalším námi použitým modulem je CPU Multi-Media Benchmark, během provádění tohoto testu dochází ke generování obrázku pomocí fraktálních iterací. Výsledkem jsou opět dvě čísla, která vyjadřují počet iterací provedených za sekundu. Posledním modulem, který jsme použili během testování je Memory Benchmark, výsledek testu je přenosová rychlost paměťového systému vyjádřená v MB za sekundu.

HD Tach verze 2.61

Program HD Tach je speciálně určen pro testování pevných disků. Na rozdíl od benchmarků dostaneme skutečné výsledky výkonnosti (je použit jiný mechanismus - nežli souborový systém - s využitím jádra s VxD) pro OS Windows 9x a nebo Windows NT. Jako první na nás vykoukne graf sekvenční rychlosti přenosu (hodnoty jsou udávány v KB/s a v závislosti na poloze hlaviček), kde je možné zvolit default nastavení (začátek disku) a nebo s postižením celkové kapacity disku (je nutné zvolit před započetím testů). Kromě grafu samotného dostaneme dále maximální, minimální a také průměrnou přenosovou rychlost. Další údaj je náhodná přístupová doba, která nejlépe postihne reálné podmínky. Dále dostaneme tzv. burst speed, která postihuje možnosti interface. Tedy v podstatě odpovídá rychlosti komunikace na úrovni vyrovnávacích pamětí mezi elektronikou disku a deskou (nebo řadičem v případě, kdy řadič není integrován na základní desce). A konečně si také můžeme nechat ukázat vytížení procesoru - zbytek výkonu při práci s diskem může využít systém i na jiné činnosti, než jen komunikaci s periferiemi (v tomto případě s diskem).

WinBench 99

Z kolekce testů tohoto testovacího programu jsme použili dva testy, které zjišťují přenosovou rychlost disku. Jedná se o Business Disk WinMark 99 a High-End Disk WinMark 99. Výsledné číslo je počet přenesených bytů za sekundu násobený tisícem (tedy nikoli hodnotou 1024 jak bývá běžné).

Čas najetí operačního systému

Posledním testem bylo zjištění, za jaký čas naběhne operační systém. Jako počátek jsme vzali okamžik stisknutí tlačítka napájení a jako konec pak okamžik, kdy se objevilo okno aplikace, jejíž zástupce byl vložen do nabídky Po spuštění. Testovací aplikací byl souborový manager Servant Salamander.

Těšte se na pokračování ...

Nyní jsme objasnili vše okolo způsobu testování základních desek, jejich hodnocení a ostatních použitých komponent. Zbývá tedy otázka co bude následovat? Samozřejmě recenze jednotlivých základních desek s jejich popisem a obrázky a to vše bude doplněno o dílčí výsledky. Ve finále pak uvedeme článek se srovnáním jednotlivých výkonů a udělíme ocenění pro nejlepší desku v testu.