Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Už nyní se prodávají celá plata procesorů Comet Lake-S

17.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Už nyní se prodávají celá plata procesorů Comet Lake-S
Ve skutečnosti tu máme fotografie více procesorů patřících do generace Intel Comet Lake-S. Máme tu jednak Core i9-10900 s 10 jádry a pak také řadu 6jádrových modelů. Ještě stále ale nejde o finální verze. 
Veškeré nově zveřejněné fotografie ukazují procesory s označením Intel Confidential, takže jde stále ještě o vzorky, jejichž specifikace nemusí odpovídat tomu, co nabídnou finální verze. Už je ale vidět, že nové Comet Lake-S kolují mezi mnoha lidmi a výrobci základních desek se už také dlouho třesou na to, aby mohli ukázat své novinky. Je tak zřejmé, že opravdu nastal odklad jejich uvedení na trh, za čímž by mohly stát problémy s implementací PCIe 4.0.
 
 
Jako první tu máme v patici LGA 1200 umístěný procesor Core i9-10900 na fotce od Xfastest, což je 10jádrový model s TDP jen 65 W, což pak vysvětluje základní takt pouze 2,5 GHz. 
 
 
Na následujícím snímku pak máme ten samý procesor (vlevo), jejž si můžeme srovnat s s osmijádrovým modelem Core i9-9900KS (stále) aktuální generace. Jak je vidět, klíče pro patici jsou zcela jinde, ovšem jinak jde o procesory se stejně dimenzovanými pouzdry. 
 
 
Zajímavé je, že dle dosavadních informací by Core i9-10900 měl mít základní takt 2,8 GHz, takže buď nebyly přesné, anebo má vyfocený vzorek ještě nižší takty, než jaké se plánují pro finální verzi. 
 
 
A aby toho nebylo málo, zde máme celé plato procesorů Comet Lake-S, jež má nabízet jistý prodejce na Taobao. Jde jednak o šestijádrové Core i5-10600 včetně verzí K a pak také o desetijádrové Core i9-10900 či 10900K. 
 
 
Comet Lake-S tak už vesele obíhají na neoficiálním trhu, ovšem oficiálně nebyly ještě ani náznakem představeny.