Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Už od příštího roku bude celý Google fungovat na obnovitelnou energii

8.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Už od příštího roku bude celý Google fungovat na obnovitelnou energii
Mnoho společností se snaží o to, aby mohly říci, že jejich uhlíková stopa za nimi se neustále tenčí. Uvést můžeme Toshibu s jejími moderními továrnami, Microsoft a větrné elektrárny a velice se snaží také Google.
Microsoft již ohlásil záměr zdvojnásobit využití energie z větru, kterou si ale nebude vyrábět ve vlastních větrných elektrárnách, ale prostě kupovat na trhu. Nyní to vypadá, že Google je ještě o velký kus před Microsoftem, neboť chce už od příštího roku zcela fungovat na energii z obnovitelných zdrojů. A to rozhodně není zanedbatelné vzhledem k tomu, že Google provozuje jedny z největších datových center na světě, však vezměme si třeba jen samotný YouTube. I ten bude společně s vyhledávačem, cloudovým úložištěm Google Drive a jinými službami provozován čistě na energii ze solárních elektráren a větrných turbín.





Nicméně Google stejně jako Microsoft není žádná energetická společnost, a tak si bude obnovitelnou energii kupovat od dodavatelů. Dosud ale z nich získával "pouze" 44 procent veškeré potřebné energie, ale to bude brzy navýšeno na plných 100 procent.

Google také plánuje aktualizovat svou zprávu Environmental Report, kde se dočteme o tom, jak firma dále zmenšuje svou uhlíkovou stopu. Aktuálně se v ní píše, že Google bude brzy schopen svá datová centra provozovat pouze s polovinou energie v porovnání s "většinou jiných" datových center a také se chystá snížit produkci odpadů o 86 procent.

Už v roce 2014 přitom Google zveřejnil zajímavé informace o tom, kolik energie potřebuje. Bylo vypočítáno i to, že jedno jediné vyhledání hesla prostřednictvím jeho vyhledávače je ekvivalentní tomu, když zapneme 60W žárovku na 17 sekund (to je asi jen 0,3 Wh a stopa 0,2 gramů CO2). Ovšem také je třeba si uvědomit, že denně lidé po celém světě vyhledají na Googlu přes miliardu hesel, což má dle dalších údajů dopad ve spotřebě 12,5 milionů wattů. Ale i to je pouze zlomek toho, co Google ještě v roce 2014 celkově potřeboval: 260 milionů wattů. Kdybychom mohli využít energii spotřebovanou v zařízeních Googlu jinak, pak bychom ji mohli využít třeba pro neustálé napájení 200 tisíc domácností.

Zdroj: KitGuru, Inhabitat