Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Brně se nelegálně obchodovalo certifikáty pravosti Microsoftu

15.9.2011, Jan Vítek, aktualita
V Brně se nelegálně obchodovalo certifikáty pravosti Microsoftu
Společnost Microsoft oznámila, že policie v Brně odhalila ilegální obchod se štítky COA, které potvrzují pravost software. Jde o štítky, které se obyčejně lepí na počítače, aby byla potvrzena legálnost nainstalovaných aplikací či operačních...
Společnost Microsoft oznámila, že policie v Brně odhalila ilegální obchod se štítky COA, které potvrzují pravost software. Jde o štítky, které se obyčejně lepí na počítače, aby byla potvrzena legálnost nainstalovaných aplikací či operačních systémů.



Jistá brněnská společnost s iniciály C.T., která se zabývala již 10 let distribucí výpočetní techniky, se ke štítkům dostala pomocí černého trhu a následně je dále prodávala na počítačích i samostatně. Štítky se týkaly operačního systému Windows XP Home.

Jednatel společnosti však uvedl, že nevěděli o nelegálnosti svého počínání a že jejich dodavatel je ujišťoval o pravosti štítků. Na tuto firmu však upozornily podezřele nízké ceny a rozsah mnoha stovek nabízených kusů a podle následného kontrolního nákupu (ten byl proveden již na začátku minulého roku) se zjistilo, že jde o COA štítky francouzského výrobce počítačů Highway. Ten zkrachoval již v roce 2005 a jeho štítky určené k likvidaci se dostaly na černý trh.

Na světě je tak nové trestní oznámení, dále byla zabavena přibližně stovka notebooků. Dalších dvě stě počítačů se ale již dostalo mezi koncové zákazníky.

Zdroj: TZ Microsoft