Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Číně padají pomocné rakety poblíž vesnic i přímo do nich

13.2.2018, Jan Vítek, aktualita
V Číně padají pomocné rakety poblíž vesnic i přímo do nich
Odpaliště raket nejsou umístněna v odlehlých oblastech nebo na pobřeží jen tak. Běžně se odhazují vypotřebované pomocné rakety a pak je dobré, že ty neohrožují obydlené oblasti. V Číně to však tak moc neplatí. 
China National Space Administration (CNSA) je úspěšná vesmírná agentura, která provozuje více typů raket. Nyní nám půjde o případ jednoho Dlouhého pochodu 3B, který byl vypuštěn z odpaliště v Sečuánu (Xichang Satellite Launch Center). Stalo se tak v pondělí a raketa nesla na oběžnou dráhu dvojici satelitů, která rozšíří navigační flotilu systému Compass. Sečuán je však obydlená oblast, a tak se občas stane, že odhazované pomocné rakety občas dopadnou nepříjemně blízko vesnic a v tomto případě dokonce šlo o přímý zásah budov. 
 
 
Dlouhý pochod 3B využívá tři stupně a navíc čtyři malé pomocné rakety připevněné na hlavním stupni. 
 
Dlouhý pochod 3B
 
Tyto pomocné rakety jsou naplněny samovznítitelným palivem (N2O4/UDMH), zatímco zbytek rakety využívá kapalný kyslík a vodík. Nejdříve jsou odhozeny samozřejmě malé pomocné rakety a právě to je zdroj problémů. Šéfredaktor serveru NASA Spaceflight.com se s námi podělil o to, jak pomocné rakety z pondělního startu přímo zasáhly budovy, což naštěstí neskončilo výbuchem, ale únik hnědo-oranžového plynu jistě také nebyl příjemný a rozhodně zdravý. 
 
Jak to také mohlo skončit, ukazuje další tweet, kde pomocná raketa z jiné mise dopadla poblíž obydlené oblasti, což skončilo silným výbuchem. 
 
 
Ovšem i když se taková událost obejde bez výbuchu, tak nejde o žádnou legraci. Použité samovznítilelné palivo je totiž toxické, leptavé a také karcinogenní, takže pokud to poblíž vesnice skončilo výbuchem, je to spíše ještě ta lepší možnost. 
  
Zdroj: Chris B (via Twitter)