Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Číně se objevuje Nvidia GeForce RTX 4080 a 4090 D s větší VRAM pro AI

13.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
V Číně se objevuje Nvidia GeForce RTX 4080 a 4090 D s větší VRAM pro AI
Na čínském trhu se objevují dvě nové grafické karty s čipy Nvidia, které budou mít nezvyklé konfigurace. Půjde o GeForce RTX 4080 a RTX 4090 D, které budou uzpůsobeny pro výpočetní úlohy větším množstvím VRAM.
Byznys je byznys, a i když se americká vláda snaží zabránit Číně v překotném vývoji systémů umělé inteligence, společnost Nvidia si nechce nechat ujít tento lukrativní trh a přináší pro něj speciální karty, které se jen tak tak vejdou do stanovených limitů. Objevily se tu speciální ořezané AI akcelerátory i GeForce RTX 4090 D se sníženým počtem CUDA jader, aby vyhovovaly zákonem stanoveným limitům. Úpravám se ale meze nekladou a v Číně se objevily i další zajímavé grafické karty. Nakolik ale za nimi oficiálně stojí Nvidia, nebo naopak ilegální "kutilství" čínských společností, není ale jasné. V tomto případě je pravděpodobnější to druhé (tzn. nejde o počin Nvidie).
 
Další místní novinkou pro čínský trh jsou dvě nové grafické karty, které budou mít spíše výpočetní než herní zaměření, ačkoli stále půjde o řadu GeForce. I když i pro hry je kapacita VRAM hodně důležitá, ve výpočetní oblasti jde o ještě důležitější parametr, a tak obě novinky přinesou dvakrát tak větší kapacitu paměti než ty, které se prodávají jinde. Objevily se u čínské společnosti AutoDL, takže je možné, že jde o její vlastní, ne zrovna oficiální počin.
 
Konkrétně má jít o GeForce RTX 4080 Super, která místo tradičních 16 GB VRAM nabídne kapacitu 32 GB. Dále to bude speciální varianta GeForce RTX 4090 D, která má obecně méně CUDA jader než standardní RTX 4090, nicméně zatímco zde má tato řada 24 GB VRAM, v Číně přistává i speciální verze s navýšením na 48 GB VRAM. Velké množství paměti přijde vhod pro nejrůznější výpočetní úlohy včetně těch spojených s umělou inteligencí. Vypadá to, že jsou zde použita speciální PCB z jiných karet, které dovolují osazení dvakrát tak velkých paměťových čipů (ty jsou údajně na obou stranách karty).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.