Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V MIT vytvořili "diodu pro světlo"

24.11.2011, Jan Vítek, aktualita
V MIT vytvořili "diodu pro světlo"
O počítačových čipech, v nichž nenesou informace elektrony, ale fotony, se mluví již nějakou dobu a nyní jsme jim díky výzkumníkům z Massachusetts Institute of Technology o něco blíž. Ti vyvinuli tzv. diodu pro světlo (diode for light),...
O počítačových čipech, v nichž nenesou informace elektrony, ale fotony, se mluví již nějakou dobu a nyní jsme jim díky výzkumníkům z Massachusetts Institute of Technology o něco blíž. Ti vyvinuli tzv. diodu pro světlo (diode for light), což v žádném případě není světelná dioda (LED), ale spíše obdoba klasické diody, jejíž práce je fungovat jako brána propouštějící elektrony jedním směrem, tedy od anody ke katodě.





Dioda pro světlo je vyráběna klasickými postupy, jakými se tvoří polovodičové čipy, ovšem využívá granát, u nějž v MIT našli dobrý způsob nanesení na křemíkový wafer, což byl dříve těžký úkol. Tato dioda pak propouští světlo jen jedním směrem, takže funguje v podstatě jako klasická dioda.





Nyní tak bude možné vytvářet elektroniku využívající optické a ne elektronické spoje, a to jak v samotných čipech, tak mezi nimi. Výhodou je, že fotony se v obvodech budou pohybovat rychleji než elektrony a o rychlost právě jde. Navíc se může využít světlo různých vlnových délek, takže jeden spoj může být takto paralelizován a výhody jsou pak zřejmé - zjednodušení návrhu a nižší náklady na výrobu.

Pokud dojde k nasazení, pak budou nové diody dle předpokladů využity nejdříve v síťovém hardware - routerech, apod. Diody pro světlo mají totiž zatím na délku asi 400nm, což je 20x více než moderní tranzistory, takže na další rozšíření této technologie bychom si počkali.

Zdroj: ExtremeTech