Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Morgan Stanley stahuje NVIDII kalhoty ještě daleko před brodem a na základě prvních recenzí karet GeForce RTX 2080 Ti a 2080 vyjadřuje své zklamání nad celou touto generací. Na základě toho tak klesá NVIDII hodnota akcií. 
Strnisko (3) | 23.9.201822:00
No, po technické stránce tu bylo řečeno asi vše. A k těm akciím. nVidii vyhnali spekulanti na nesmyslnou cenu z 50 dolarů na skoro 300 za velmi krátkou dobu. Prý kvůli AI do aut, pak kriploměny apod. Bublina. Jen to čeká, kdy splaskne. Až budou další a další kvartální výsledky, bude vidět, jak půjde dolů. A kdyby zkracovalo většina kriploměn a lidi přestali kupovat grafárny na těžbu, tak nVidie pofičí dolů ještě rychleji.
Odpovědět2  0
honza1616 (3699) | 22.9.201816:38
já se jen bojím toho že Nvidie dopadne stejně jako Intel, ten si dlouho hrál na svém písečku, nasadil vysoké ceny za minimální nárůst výkonu a zaspal dobu
a něco podobného začínám pozorovat u nvidie, začne to cenou, v další generaci se zase zmenší nárůst výkonu a pak narazí na fyzikální zákony současných výrobních procesů, další generaci budou vyrábět už nejspíš na 7nm FinFET­/EUV a potom dál co 5nm EUV?
spoléhají na to že vývoj technologií zajistí firmy u kterých si nechávají čipy vyrábět?
od GloFo. víme že přerušují vývoj technologií na 7nm a jediné firmy které jedou dál ve velkém tak je TSMC a Samsung, to se mi moc nelíbí že budeme spoléhat jen na 2 firmy které mohou být čase zahlcené poptávkou, vždyť kouknete na Intel který se musel vrátit k výrobě levnějšího 22nm chipsetu a další produkty na 14nm které nestíhá předal k výrobě konkurenčním firmám
stejně tak trh s DRAM který je po letech konečně nasycen i přes velké ceny které začali konečně opadávat a do toho Samsung oznámí že omezí výrobu DRAM aby zachoval stávající ceny a navýšil poptávku
asi si budeme muset zvyknout na současné poměry, že paměti, GPU, CPU všechno bude dražší

to co se ted poslední dobou děje se mi ale vůbec nelíbí
Odpovědět4  1
komplikator (808) | 27.9.201816:29
Kolik % výkonu tedy musí nová generace přinést aby ­"minimální nárůst výkonu­" nebyl minimální. Grafiky dlouhodobě mezigeneračně rostou o cca 30%, takže tady Turing nevybočuje z řady. Ne vždy jde vytáhnout 70% tím že přejdu na nový, lepší proces ­(tak jako Pascal oproti Maxwellu­).

Navíc v RTX bude výkon několikanásobně vyšší. Však 2080Ti za 1200 dolarů renderuje s RTX rychleji o 20% než 4 tesly za 68 tisíc dolarů a 7x rychleji než předchůdce 1080Ti. Já to rozhodně za malý posun výkonu nevnímám.

Jinak správně řečeno, fyzikální zákony, nejde hnát výkon rasterizace donekonečna, proto je to RTX, proto je tu DLSS, oboje slibuje vyšší vizuální zážitek při stejném či lepším výkonu než dosud.


A co se děje se váám nemusí líbit, jediné co pro to můžete udělat je nepřistoupit na produkty takto ovlivněné. Jenže obejdete se bez nich? Možná dnes, co třeba za 10 let?
Odpovědět0  1
sroobik (627) | 29.9.201820:45
nj.. lenze naco mi je 7x vykon niecom, co ziadna hra este nema a bude mat za 5 rokov, ked zaroven prve naznaky RT pridane do niektorych novych hier ukazuju, ze aj 7x vykon nestaci. RT bude zaujimavy niekedy 2020­-2022, ked aj *60 trieda bude mat v 4k 60, mozno uz vtedy bezne 144fps, pripadne nastane realnejsi scenar ­- RT sa v hrach neuchyti a skonci ako 3D v televizoroch.
Odpovědět1  0
Grook (22) | 22.9.20181:19
Pravdu mluvis ,jelikoz Titan si take koupil jen ten kdo vylozene musel treba na praci a nebo ,ze byl to nej na hry a penez mu nebylo lito. Kdyz uvazime ze prvni titan staval 900€ tak jak muze blba RTX 2080 Ti stat 1.200€ realne 1.400€
Uz predchozi karty byli pomerne osolene ,ale tohle je vylozene ulet jako Titan V.
Podle meho cela rada RTX je uplne o nicem, protoze kdyz se porovnaji FPS a ne priblble procnta vykonu tak se zjisti ze RTX 2080 Ti se ve 4K v mnoha hrach drzi velmi lehce nad 60FPS vprumeru.
Ano pokrok to je ,ale za ty penize by to melo litat podstatne lepe.

Co se tyka RT a TC tak co z toho vyleze neni vubec jasne a to co do dnes bylo k videni nestalo ani za prd.
Cela ta omacka kolem Turingu, s testama NDA a predprodejem neznameho vcetne blbky z uctarny ze Turing je az 2x rychlejsi nez predchozi HI­-end je nechutnej. Ale blbka v uctarne si to chudak asi myslela jen proto,ze kdyz vudela 2x drazsi kartu tak ji napadlo ,ze to bude i 2x vykonejsi ;­-­)
GTX 1080 Ti se da koupit od 610€ a rozdil v hratelnosti na 4K urcite nema 2x takovou cenovku
Odpovědět4  0
wrah666 (6205) | 22.9.201818:46
Osobně myslím, že cílem generace 2xx není ani tak lámat rekordy v prodeji, jako spíš vytvářet tlak. Na vývojáře her ­"hele, takhle dobře to umí vypadat s RT a DLSS­", i na hráče ­"Hele, bohatí rozbili prasátko a mají něco exkluzivního, heč!­". Takže až přijde nová generace, už na 7 nm procesu, tak se po ní jen zapráší a ­"dětské nemoci­" už to bude mít vychytané.

PS: podle mě například 2080 Ti ani nemohou vyrábět ve velkém. Čip je obrovský, na jeden waffer se jich vejde 64 kusů, přičemž sami přiznávají, že výtěžnost není zrovna vysoká. Tudíž jednoduchá matematika: kolik mohou mít při ůnevelké výtěžnosti­" plně funkčních čipů z těch 64? Tipl bych, možná tak 5 kusů ­"A­" specifikace, dalších 15 běžných a dalších 15­-20 použitelných jen po ořezání nefunkčních jednotek? Dovedete si představit, jak by s tímto mohli vyrábět miliony kusů? Zato jak říkám: současní zákazníci zaplatí vývoj, doodladí se to pro 7 nm proces, zmeší se plocha, zvýší takty, možná se přidá pár dalších jednotek..
Odpovědět2  2
Rafan (344) | 24.9.201810:05
Srandisto, Na tomhle si AMD několikrát pořádně naběhlo, a to její GK nestáli tolik, že si člověk musel vzít hypotéku když si je chtěl koupit. Vývojáři neradi mění zaběhlé věci a neradi experimentují a zvláště když jim na prsou klečí vydavatelé a tlačí na kratší čas vývoje. Protlačovat technologii pro hardware které je tak drahé, že dlouho bude minoritní, bude pro NV znamenat do toho lít roky své peníze, aby odškodnili vydavatelé za prodloužený vývoj z důvodu, že rasterizaci a RT se bude muset dělat ještě roky souběžně, aby vydavatelé nepřišli o významnou část trhu a stejně tak vývojáře za více práce.
Odpovědět2  0
komplikator (808) | 27.9.201817:16
Pokud si musíte vzít hypotéku na kartu za 33 tisíc, tak vás lituji :­) Nejste ale cílovka takových produktů, Karta za 1200 USD je sice docela ranec, ale když vezmete že kvalitní monitor ­(nebo třeba velkáTV­) k takové kartě bude stát pravděpodobně ještě více.

To že pro vás jsou to třeba nepředstavitelné cifry, tak pro někoho to není nic extra, nezřídka jsem viděl recenze třeba vyšších uhlopříček TV doporučovaných na hraní s tím že recenzent cenu 1000­-1500 USD komentuje tím že je to super protože vám ta cena ani neudělá díru do peněženky protože by mohl koupit téměř podobnou parametry za dvojnásob. Vše je relativní a relativní k vašemu příjmu.


"Vývojáři neradi mění zaběhlé věci a neradi experimentují a zvláště když jim na prsou klečí vydavatelé a tlačí na kratší čas vývoje­"

Přesně tak, neradi experimetují a nemají čas. To je přesně to co RT řeší, nemusí experimentovat s tím jak co nejvěrohodněji podat scénu tím že musí vytvářet fake objekty, musí vytvářet shadow mapy atp. Tohle vše s RT není třeba, stačí ­"pár­" základních parametrů o materiálech textur ­(PBR se dnes běžně používá­), pár parametrů pro RT a ono to tak nějak samo věrohodně dělá to co jinak musí složitě napodobovat. Kdyby vývojáři mohli, tak RT využíjí na vše a to okamžitě, znamená to pro ně více muziky za méně peněz ­(ve smyslu lepší výsledek za nižší náklady­), proto to také vývojáři nadšeně komentůjí a ty experimenty s tím rádi dělají protože to jde snadno a rychle.

Navíc už dnes máme ve hrách efekty, které fungují jen na konkrétním HW a vývojáři to museli implementovat a museli myslet i na ty kteří ten HW nemají ­(SMP, VXAO, HFTS...­).
Odpovědět0  2
komplikator (808) | 27.9.201817:06
Kdyby jich bylo 5 z wafferu tak buďme rádi za 1200 USD za FE verzi. Waffer dle mých informací vychází cca na 8 tisíc dolarů, tzn jeden čip by stál 1600 USD jen v nákladech, kde je marže ­- tady by chtěla NV počítám aspoň svůj průměr, tedy 60%, tzn šli bychom dál než je cena TitanuV a to jen. Pokud se u výtěžnosti hovoří o vysoké, tak se bavíme o číslech třeba 98+ procent. 90 procent už můžeme označit za bídnou výtěžnost ale i kdyby to bylo jen polovina. to dělá 250 USD za čip a to už mi přijde velice realistická cena. Ale v ceně asi problém není, je něco jiného mít z wafferu 300 nebo 30 čipů. Ale na druhou stranu je to top model, žádná masovka.

BTW 2080Ti používá ořezaný čip, tzn. i ty Ačka mohou být z části vadné čipy.
Odpovědět0  2
komplikator (808) | 27.9.201816:49
Titany se běžně prodávaly do počítačů v době kdy ještě nebyly vydané 80Ti. Pro ty lidi to bylo docela blbé, protože ten výkon chtěli a nechtěli čekat na 80Ti. Dnes NV dává 80Ti do prodeje hned. Spekuluje se že Titany nebudou a de facto to nahrazuje titany. Titan zase nebyl taková neprodejná karta i přes konkurenci 80Ti. Navíc vím o firmách co běžně nabízely do svých počítačů i TitanV. Kdyby to od nich nikdo nechtěl, tak to neměli v konfigurátoru ­(a tam byla na výběr jen základní 1080Ti nebo právě TitanV, jiná volba tam nebyla, CPU bylo dokonce fixní 8700k, prostě to nej pro daný účel­).

A k té omáčce.

NDA je zcela běžné opatření které je kolem nás všude den co den. NDA NV dokonce nemá finanční pokuty, které jsou nezřídka běžně zakotvené v těchto dohodách.

Turing je 2x rychlejší než předchozí generace. Vy jste neviděl čísla? Samozřejmě prosté tvrzení ­"2x rychlejší­" nejde brát obecně a je třeba znát kontext. V kontextu rasterizace + DLSS + konkrétní titul to pravda je. V Případě RTX je 2080Ti dokonce 7x rychlejší než 1080Ti.

Cena 1080Ti je 700 USD ­(MSRP from ...­) Cena 2080Ti je 1000 USD ­(MSRP from ...­), navýšení ceny je tedy jen 43%, nikoli 100%. Ano reálná cena na trhu je pro obě karty jiná, ale co chcete, Pascal je přece 2,5 roku starý a jak ještě do nedávna padalo v diskuzích, ­"kdo by kupoval starou generaci karet, chceme kupovat nové karty­" a vy srovnáváte obsolete generaci a její ceny s cenou nové generace která je ještě opožděná v dodávkách a je jasné že těch karet bude málo proti poptávce. Každá novinka se cenou nasadí a čím větší nedostatek ji bude, tím cena půjde výše. Počkejte 2 roky a ceny budou jinde stejně jako u té 1080Ti, ale to už zas nikdo nebude kupovat dva roky starou kartu, že :­)

2080Ti je navíc absolutní výkonová špička, za top model se připlácí všude. Navíc pro 4k je to první herní karta která to zvládne bez nějakých výrazných kompromisů. A určitě je rozdíl zda mám 45 FPS nebo 60 FPS, ano můžeme se bavit zda třetina výkonu navíc je dostatečný posun k 43% navýšení ceny. Pro mně, vzhledem k přidané hodnotě RTX a DLSS těch pár % ceny oproti nárustu rasterizačního výkonu problém nedělá. Příplatek za exkluzivitu... navíc docela nízký ­(cca 8%­)

Pro vás můžná výsledek nových technologií stál za prd, pro mě to třeba znamenalo skok do jiné dimenze, kdybych nevěděl že to SW demo není demo prezentující možnosti grafické karty, tak si řeknu že je to ukázka z nějakého SW filmu ­(jako že mě svět SW příliš nebere a ty nové filmy moc neznám­). Mít doma v počítači grafiku která generuje na první pohled kvalitu srovnatelnou s CGI filmy které se počítají měsíce na superpočítačích s desítkami tisíc procesorů... wow.
Odpovědět0  2
sroobik (627) | 29.9.201820:49
asus rog strix 1080ti dnes 29.9.2018 893€ u mimozemstana. Najlacnejsia 1080ti ­- MSI GeForce GTX 1080Ti AERO 11G 763€. Kde si nabral tych 610??? v bazare?
Odpovědět0  0
stapor (33) | 21.9.201817:21
Mě to zase tak krátkozraké nepříjde. Pokud se bavíme o tom, že highend GK kupují procenta spotřebitelů, tak pokud takto razantně navýšíme cenu a ještě nedokážeme předvést, co ty karty opravdu umí ­(bez ohledu na to, jaké příčiny to zaviňují­), tak se dostaneme z těch procent kupujících, třeba na polovinu. Pokud budeme brát teoreticky, že 3% kupují GK highend a teď si to tedy koupí pouze 1,5 % kupujících, tak je to prostě špatně. K tomu vysoké ceny, jak již bylo řečeno, dva roky starých Pascalů, není opravdu proč jásat. Každý člověk bez ohledu na jeho ekonomickou situaci, má určitou hranici, za kterou není ochoten zaplatit daný výrobek a tady si myslím, že ta hranice byla u dost spotřebitelů překročena. A bude­-li Nvidia držet ceny starých Pascalů ­(což by jí bylo podobné :­-­)­), tak zákonitě se tržby nezvýší a ceny akcií budou klesat.
Odpovědět8  0
komplikator (808) | 27.9.201817:21
Dle Koduriho vyšší modely kupuje asi 15% zákazníků, to tvrdil hned několikrát, jednou u RX480, podruhé investorům, kde těch 15% zákazníků dělá 80% marží. Nebo nějak podobně ty čísla byly, paměť už mi neslouží jak zamalada a jsem už i líný na to ty přesná čísla hledat, ale jsem mimo max o jednotky.

Proč by měly ceny akcií padat tím že bude držet ceny starých pascalů? Ty konec konců drží, žádné snížení ceny v reakci na novou generaci není, naopak, pokud vím NV bundlovala turing objednávky čipů s pascaly, ty nekončí, budou žít souběžně. Ti co chtějí lepší poměr cena­/výkon v rasterizaci a nepotřebují výkon 2080Ti, si mohou koupit pascal kartu, ti co chtějí nové technologie nebo top výkon si koupí RTX. Proč by měli vyřazovat z prodeje Pascaly, když jsou stále hojně žádané a jsou srovnatelné s konkurencí s tím že na 1080Ti dokonce konkurence nemá odpověď.
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.