Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve si prý chystá SteamPal, konzoli do ruky s x86 hardwarem

26.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Valve si prý chystá SteamPal, konzoli do ruky s x86 hardwarem
Nedávno se spekulovalo o tom, že společnost Valve se chystá se svým Steamem expandovat mezi konzole. Gabe Newell přitom uvedl, že nepůjde o portování her na existující konzole, ale o něco jiného. 
A o něco jiného by skutečně mělo jít, pokud se potvrdí zpráva serveru Ars Technica, dle níž si Valve pod označením SteamPal chystá vlastní herní konzoli založenou na hardwaru firmy AMD. 
 
 
Je třeba říci, že z hlediska možností a schopností firmy Valve nevidíme žádný problém v tom, aby nám ta nabídla mobilní herní konzoli. Valve už má své zkušenosti s ekosystémem Steam Machines, který zahrnoval herní ovladač, operační systém Steam OS, jen samotné počítače a jejich výrobu nechal na jiných. Dnes ale nabízí propracovaný VR headset Index, takže vytvoření herní konzole na hardwaru firmy AMD je bezpochyby v možnostech Valve. 
 
Název SteamPal objevil v kódu Steamu Pavel Djundik, přičemž ten by měl být spojen s kódovým označením Neptune, které se objevilo už loni v září společně se stringem Neptune Optimized Games. Tehdy jsme si ještě mohli myslet, že Neptune bude nějaký nový herní ovladač, což v důsledku může být, ovšem ve spojení s celou herní konzolí, kterou bychom mohli označit za alternativu pro Nintendo Switch. 
 
Čili právě o tom možná nedávno mluvil Gabe Newell, který naznačil, že si jeho Valve skutečně připravuje nějakou novinku spojenou s herními konzolemi a půjde o něco jiného, než je samotné portování steamovských verzí her na herní konzole. A pokud jde skutečně o konzoli SteamPal, pak bychom ji dle vyjádření Newella měli spatřit ještě letos. 
 
Lze očekávat, že SteamPal bude založen na hardwaru x86, i když není jasné, zda půjde o AMD, anebo Intel. Právě Intel už totiž může nabídnout díky nové grafické generaci Xe rovněž velice dobré řešení a alternativu pro APU od firmy AMD, zvláště když ta má už nyní velký problém uspokojovat poptávku po již prodávaných produktech. 
 
Na další podrobnosti si musíme počkat.