Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ve VFX studiu kritizují CPU Intel, 50 % čipů je chybových a chtějí přejít na AMD

29.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Ve VFX studiu kritizují CPU Intel, 50 % čipů je chybových a chtějí přejít na AMD
Kauza padajících procesorů Intel už nejspíš má řešení, nicméně stále se objevují nové a nové firmy, které zveřejňují své patálie s čipy Intel Core i9-13900K a 14900K, případně dalšími, které v důsledku chyby vykazují nestabilní provoz. Další je ModerFarm.
Procesory AMD Ryzen byly představeny v roce 2017 a přispěly k tomu, že se tržní podíl AMD začal postupně zvyšovat. Ačkoli celou tu dobu většinou platily za lepší volbu než Intel, tržní podíl rostl stále jen pomalu. Zejména různé instituce a firmy ze setrvačnosti stále zůstávaly u Intelu. Poslední dobou se ale zdá, že  podporu Ryzenů i v této oblasti nedosáhne AMD jen samotnými schopnostmi svých procesorů, ale možná bude moci poděkovat Intelu a jeho fiasku s nestabilními procesory Raptor Lake. Ty v důsledku chyby v mikrokódu (pokud za tím není ještě něco jiného), který do procesorů "rval" větší napětí, než měl, vykazují nestabilitu a při dlouhodobém provozování v takových podmínkách to vede i k poškození procesoru. Např. herní studio Alderon Games už oznámilo, že se svými servery přechází na AMD, a není jediným. Podobný krok oznámila společnost ModelFarm, která je australským filmovým studiem pro VFX efekty. Ti už testují nové Ryzeny 9950X a jsou jimi nadšení. To jsou ale zatím jen malé kapky ve velkém moři.
 
Dylan Browne (Unreal Engine Supervisor) u ModelFarmu se nechal slyšet, že jejich stroje s procesory Core i9-13900K a i9-14900K (ty patří mezi chybou ty nejčastěji postižené) u nich vykazují 50% chybovost. Chybovostí myslí známé pády a projevy nestability, které jsou u těchto procesorů známy (zejména při právi v Unreal Engine). Jiné počítače se stejným nastavením jsou přitom naprosto v pořádku. Nejčastěji se to dle něj děje na deskách Asus ROG, kde některé procesory nefungují stabilně ani se sníženými limity spotřeby. Firma ale prozatím nemá nainstalovány nejnovější BIOSy, což může přispívat k problému, který byl už částečně vyřešen před několika týdny (výrobci základních desek už přišli s BIOSy, které v základním nastavením přestaly nastavovat neomezený limit spotřeby). Nový mikrokód by měl Intel představit v polovině srpna a pak nás čeká další kolečko nových BIOSů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.