Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci NASA říkají: "Víme co chcete říct!"

24.3.2004, Petr Hájek, článek
Vědci NASA říkají: "Víme co chcete říct!"
Výzkumníci NASA vyvinuli technologii, která bude mít patrně revoluční dopad na naši komunikaci. Vědci zjistili, jak zachytit myšlenku ještě před tím, než ji vlastně vyslovíme. Pokud vše dobře půjde, jednoho dne se jistě dočkáme jak (bez)hlasového ovládání přístrojů, tak i tichého telefonování bez otevírání úst někde ve společnosti. Jak že to vlastně funguje?
Vědci NASA zpracovávají nevyřčený lidský hlas tak, že umístí senzory na ohryzek. Již nějaký čas je totiž známo, že citlivé senzory velikosti mince umístěné po obou stranách ohryzku mohou zachytit nervové signály doposud nevyřčených slov a převést je s využitím počítačů na slova.

"To, co je analyzováno, je tichá neboli subauditivní řeč, něco jako když mluvíte sami k sobě v myšlenkách nebo něco čtete, jako třeba právě teď tyto slova," říká Chuck Jorgensen (na obrázku), vědec, jehož tým vyvíjí systém sloužící pro rozeznávání subvokálního hlasového rozpoznávání v kalifornském NASA Ames Research Center (Silicon Valley).

Aby zjistili více o tom, co je ukryto za složitými vzory nervových signálů, jež ovládají hlasivky, svaly a pozici jazyka, studují vědci komplexní křivky. "Nervový signál je třeba zesílit a vyčistit a následuje pečlivá analýza vzoru a studium, co jaká část znamená," dodává Jorgensen. Poté, co je signál zesílen, pochopen a "naučen," se software příště postará o jeho správnou interpretaci.

Při svém prvním experimentu vědci "vytrénovali" onen speciální software k rozeznání 6 slov a 10 číslic, které byly opakovány subvokálně. Následné rozeznávání vykazovalo úspěšnost v průměru 92 %. První subvokální slova, která se systém naučil, byla: "Stop", "Go", "Left", "Right", "Alpha", "Omega" a čísla "Zero" až "Nine". S použitím těchto slov vědci zkoušeli provést jednoduché vyhledávání na internetu, text byl zadáván tak, že abecedu umístili v kalendářovém stylu do několika sloupců a řad, takže každá hláska se dala identifikovat právě dvěma čísly. Poté s pomocí čtení "v duchu" subjekt specifikoval slovo "NASA" a zadal jeho vyhledání do vyhledávače. Nalezené stránky byly opět očíslovány a člověk naoko mlčící mohl procházet jednotlivé stránky, aniž by nahlas vyslovil jediný zvuk, a co je důležitější - aniž by měl zaměstnány ruce. Demonstrace číslo 2 právě probíhá a jde v ní o ovládání mechanického zařízení s pomocí jednoduché sady příkazů.



Přínos pro tělesně postižené i dnešní PDA přístroje a smartphony by byl enormní, odpadlo by lovení stylu při každém nahlédnutí do kalendáře, i na veřejných místech by člověk mohl bezhlučně pořizovat hlasové poznámky, případně na veřejném místě naprosto diskrétně telefonovat. Doufejme tedy, že vědci dovedou práci s nervovými signály k dokonalosti a my se co nejdříve dočkáme Bluetooth krčního klipu a operačního systému s (bez)hlasovým rozhraním.
Zdroj: NASA, Fotografie by NASA (Dominic Hart)
Zdroj: NASA, Fotografie by NASA (Dominic Hart)