Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.2.2022, Milan Šurkala, aktualita
Perovskitové solární články prochází bouřlivým vývojem. Zatímco účinnost je mnohdy už dost vysoká, nyní se řeší také jejich životnost. Ta je u většiny z nich velmi nízká a němečtí vědci v tomto ohledu dokázali dosáhnout značného průlomu.
wrah666 (6205) | 3.2.202219:14
Akorát je mi líto, že se do výzkumu podobné totální zbytečnosti, která nikdy nemůže být výrazně užitečná ­(a to neříkám já, ale prostá matematika­) se cpou obří prachy. Místo aby se nalily do malých reaktorů, nebo do výzkumu fůze. Které lidstvo zabezpečí na kolik tisíc let.
Odpovědět1  3
odb (545) | 3.2.202219:53
Totoalna zbytocnost to urcite nieje. AK by sa vedcom podarili k tomu nejake eko baterie s dlhou zivotnostou, tak by to bolo super kombo.

Tuto to urcite chce investova do viacerych technologii a nie do jednej, lebo kazda je neista. Fuzia je vzdialena na hony a my sa jej asi nedozijeme.
Male reaktory? Tu neviem co presne mas na mysli.
Odpovědět2  1
wrah666 (6205) | 3.2.202220:10
Obecně kontejnerový reaktor o výkonu pár desítek MW. Dovezete, zapojíte, a na 30 let máte město i s okolím obsloužené. A solární panel. Ne, je mi líto, ale to je nesmysl, nikoliv funkční technologie. NIKDY ani teoreticky nemůže vyrobit dost elektřiny, která se spotřebovala na jeho výrobu, na pokrytí životních potřeb lidí, co ho vyrobili, dovezli, instalovali... Nikdy nedodá dost energie, co stála výroba baterky. Můžete prosím definovat, k čemu to je? Hrát si na zelenost a protáčet koloběh technologie, která nezvládne napájet ani sama sebe a svou výrobu? Kterou tudíž musí někdo ­"dotovat­" normální elektřinou.. Efekt je jediný. Tady ekoslintači nevidí díry v zemi, toxická jezera, ani čoudící komíny. A co nevidí, to přeci neexistuje.
Odpovědět3  3
Milan Šurkala (4985) | 3.2.202220:21
"NIKDY ani teoreticky nemůže vyrobit dost elektřiny, která se spotřebovala na jeho výrobu­"

A nějaký zdroj k tomu? Protože pokud vím, tak se obvykle udává kolem 1­-4 let, a to nehovořím o marketingových údajích.

https:­/­/www.nrel.gov­/docs­/fy04osti­/35489.pdf
https:­/­/www.sciencedirect.com­/topics­/engineering­/energy­-payback­-time
https:­/­/media­-01.imu.nl­/storage­/sinovoltaics.com­/2234­/wp­/2015­/11­/energy­-payback­-time­-geographical­-comparison.jpg
https:­/­/www.ise.fraunhofer.de­/content­/dam­/ise­/de­/documents­/publications­/studies­/Photovoltaics­-Report.pdf

A v podstatě všechny ty články se v těch datech dost shodují. Na jihu Evropy se to zaplatí obvykle už za rok ­(ono také záleží na typu panelu, což udělá i 3násobný rozdíl­). To si úplně všichni do jednoho vymýšlí?

Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 4.2.20222:26
Zaplatit neznamená, že je to užitečné. ŽÝivotní prostředí se nedá vyvážit pár drobnými. A obrovskými škodami jinde. A vysvětlení výpočtu je prosté. ONI uvádí pouze spotřebovanou elektřinu. Já to počítám i s lidmi. Člověk, to je taková elokogická katastrofa na pohybu. Papá, bumbá, kaká, jezdí autíčkem, lítá letadýlkem, dává děckám hračky z číny... A toho to prostě nepokryje. Ani ­"vlastního­" co to vyrábí, montuje atd, natož aby to pokrylo alespoŃ pár cizích, což je jaksi princip ZDROJE elektřiny.
Odpovědět1  3
Milan Šurkala (4985) | 4.2.202211:37
"ONI uvádí pouze spotřebovanou elektřinu.­"

Opravdu? Některé články jistě ano, v jiných máte všechno ve všech fázích. Vidím tu např., že tu energii počítali z přípravy materiálů pro výrobu, energii pro výrobu, dopravu materiálů ­(tedy i to, že ten člověk jezdí autíčkem­), instalaci systému, recyklaci. A jsme pořád na cca 2,5 roku na jihu Evropy, u nás okolo 4 let u starších technologií solárních panelů ­(novější tenčí moduly jsou na tom ještě výrazně lépe­). A je to článek z roku 2012! A podobně to mají i další články, mnoho z nich je ­"life cycle analysis­", tedy zdaleka ne jen energie nutná pro výrobu, ale pro celý cyklus od získání materiálu až po recyklaci takového panelu. A pořád se to energeticky zaplatí.

Takže máte nějaký zdroj ­(ideálně větší množství zdrojů­), který říká, že se moderní solární panely v tomto cyklu nezaplatí, nebo je to pořád jen nějaká Vaše domněnka. Nějaký, který není z roku 1990 a opravdu reflektuje to, jaký je dnešní stav?
Odpovědět2  1
liborc (398) | 8.2.202215:54
Měl bych pár otázek:
1. Jak se ty panely budou recyklovat?
2. kde je limit pro výrobu nových, kterými budeme nahrazovat ty, co už nedávají dost elektriky?
Odpovědět0  0
petrprochaska (2) | 3.2.202220:34
Malé reaktory zatím svět neviděl. Nikdo neví jaká bude jejich cena. Naproti tomu výkupní ceny u solárů byly loni ve španělsku 25 EUR. V Polsku a Maďarsku 50­-60 EUR za MWh. Při ceně 25 EUR je to 0,62 Kč­/kWh. Za tuto cenu JE ani náhodou nepostavíte a navíc problém s vyhořelým palivem. A argument, že svítí málokdy? Energie se může dát do baterek a přečerpávaček, pokud ji bude zbytné ještě více, tak lze vyrábět vodík nebo metan.
Elektřina ­- vodík ­- Elektřina je účinnost asi 34%.
Elektřina ­- vodík ­- metan ­- elektřina je účinnost asi 30%. Technologie Power2Gas.
Na metan již máme zásobníky, plynovody, atd... Kdyby se i nadále vyrábělo ze solárů za 0,62 Kč ­/kWh, tak by se více vyplatilo pomocí této energie dělat metan a ten pak v zimě pálit. JE je hodně drahá záležitost, proto také Westinghouse v USA výstavbu již rozestavěné JE zrušil.
Prostě OZE začíná vycházet levněji než JE. Pokud se prosadí perovskity a účinnost panelů vzroste z 20% na 30%, tak bude OZE ještě levnější.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.