Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci vyvinuli UV LED z nanodrátků

28.5.2007, Jan Vítek, aktualita
Vědci vyvinuli UV LED z nanodrátků
Výzkumníci z National Institute of Standards and Technology (NIST) a vědci z University of Maryland a Howard University se nechali slyšet, že vyvinuli novou techniku pro výrobu velmi malých a vysoce efektivních světelných diod, které jsou...
Výzkumníci z National Institute of Standards and Technology (NIST) a vědci z University of Maryland a Howard University se nechali slyšet, že vyvinuli novou techniku pro výrobu velmi malých a vysoce efektivních světelných diod, které jsou složeny z nanodrátků. Nová technologie by se tak mohla hodit například pro ukládání dat, biomedicínské senzory a také optickou komunikaci.



Tento proces je tak významným krokem k masové produkci nano LED, které se tak nebudou muset vyrábět nákladnými a zdlouhavými procesy skládáním nanodrátků postupně. Vědci přišli s jiným způsobem a za pomoci elektrického pole pracují s několika drátky najednou. Dle NIST jsou nano LED vyrobeny z nitridu gallitého (GaN), jenž se získává zahříváním gallia s amoniakem a ty pak produkují hlavně ultrafialové světlo s až 365 nm vlnou. Diody však také produkují i světlo pro naše oči viditelné, čímž by nanodrátky mohly posloužit i jako budoucí zdroj světla.

Výzkumníci již vyprodukovali 40 takových LED a všechny se prý chovají velmi podobně, co se týče vyzařování a stability až do 750 °C. Výrobní proces je dle NIST již dostatečně vyzrálý, aby se dalo uvažovat o komerční produkci, avšak nic bližšího k tomu uvedeno nebylo.

Zdroj: TG Daily