Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci zapsali počítačový vir do DNA a napadli počítač

12.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Vědci zapsali počítačový vir do DNA a napadli počítač
Vědci z University of Washington ukázali, že DNA může nést opravdu jakákoli binární data, tedy i počítačové viry. Do řetězce DNA tak zanesli malware, který úspěšně infikoval počítač, jenž tento řetězec přečetl.
DNA kóduje informace o všech živých organismech a jde o "paměťové médium", které má dlouholeté využití nejen v biologii, ale patrně jej bude mít v budoucnu také v informačních technologiích. Nynější výzkumy ukazují, že jde o médium, kde se dají uložit digitální informace v nulách a jedničkách při opravdu velmi vysoké hustotě dat. Např. Microsoft do jednoho vlákna DNA uložil 200 MB dat a podle posledních výzkumů může jediný gram DNA nést 214 petabajtů dat. Je to v podstatě jednoduché, v DNA máme čtyři nukleové báze A (adenin), C (cytosin), G (guanin) a T (thymin). Těm stačí přiřadit bitovou kombinaci, např. A = 00, C = 01, G = 10, T = 11 a už je možné zapisovat binární informaci. Výroba syntetické DNA je nicméně drahá záležitost.
 
DNA vlákno
 
Pixabay (http://pixabay.com) [public domain, CC0], přes Wikimedia Commons
 
Vědci z Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering na University of Washington si položili otázku, zda je možné do DNA zapsat také malware. Všimli si totiž, že open-source programy, které jsou určené pro čtení DNA řetězců, nebývají napsány zrovna kvalitně s ohledem na bezpečnost. Špatně zpracovávají vstupy, používají nebezpečné funkce nebo mohou být zranitelné na přetečení bufferů (buffer overflow).
 
Vytvořili tedy testovací aplikaci pro čtení DNA s touto zranitelností (stejnou jako mají zmíněné open-source programy využívané v praxi) a vyrobili DNA vlákno se 176 bázemi. Tento kód přesměroval vstup stdin a výstup stdout na TCP/IP socket s připojením na jejich server, díky čemuž byli schopni převzít kontrolu nad napadeným počítačem.
 
DNA s počítačovým virem
 
DNA s počítačovým virem (zdroj: washington.edu)
 
Zatím ale není třeba se moc obávat. Výroba syntetické DNA je sice o mnoho řádů levnější než v minulosti (500 bází vyjde na 89 USD), nicméně není snadné se k tomuto vůbec dostat a přenositelnost dat v syntetické DNA mezi počítači je rovněž hodně diskutabilní (DNA sekvencer si domů jen tak nekoupíte). Přesto vědci doporučují, aby se software pro čtení DNA vláken přepracoval. Zejména to platí tehdy, pokud je určen pro komerční nebo citlivé účely.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.