Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědecké laboratoře ve VR pro studenty? Snaží se o to Google

25.8.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Vědecké laboratoře ve VR pro studenty? Snaží se o to Google
Moderní technologie mohou být v oblastech vzdělávání velmi dobrým sluhou. Google se rozhodl využívat virtuální reality k tomu, aby studenti z různých univerzit mohli mít přístup do virtuálních vědeckých laboratoří odkudkoliv. 
Studenti vědeckých oborů nemusí mít vždy do odborných laboratoří takový přístup, jaký by si přáli. Přitom právě experimenty v dobře vybavených laboratořích je to, co jim dodá cenné zkušenosti a také podklady pro jejich práce a studium. Překážkou mohou být nedostačující finanční rozpočty škol nebo i studium na dálku, které někteří studenti praktikují. 
 
Společnost Google se proto rozhodla, že studentům přírodních věd a techniky pomůže. Navázala spolupráci se společností Labster a otevřela více než 30 simulací laboratoří ve virtuální realitě přes aplikaci Labster Daydream. 
 
Díky tomu studenti mohou ve virtuální laboratoři trávit svůj čas, ať už se zrovna nacházejí kdekoliv. Arizona State University na podzim představí online kurz s třiceti VR simulacemi, které obsahují různá věděcká témata, jako je fyziologie živočichů, ekologie a molekulární biologie. V brzké době by měl Massachusettský technologický institut, University of Texas či McMaster University a několik dalších škol v severní Americe a Evropě umožnit studentům také pracovat ve virtuálních laboratořích. 
 
 
Google také prohlašuje, že laboratoře ve virtuální realitě umožní studentům dělat experimenty, které by nebyly možné v reálném prostředí. Mezi takové patří třeba manipulace s DNA na molekulární úrovni nebo například návštěva exoplanety, na které by se mohl potenciálně udržet i život. Samozřejmostí je také to, že VR simulace umožní manipulovat s časem - experimenty tak není problém zrychlovat, aby byly výsledky dříve viditelné, či se vrátit na začátek a opravit případnou chybu. 
 
Labster a Google doufají, že se jim podaří poskytnou laboratoře ve virtuální realitě každému studentovi, ať už se nachází kdekoliv. Také nebude hrozit, že by jeden začínající vědec druhému překážel kvůli nedostatku místa. Virtuální laboratoře je možné navštívil s VR headsety Daydream View nebo Lenovo Mirage Solo s Daydream. 
 
Zdroj: engadget.com