Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vegebot, nový robot s AI pro sběr ledového salátu

10.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Vegebot, nový robot s AI pro sběr ledového salátu
Univerzita v Cambridge vyvinula nového robota s názvem Vegebot. Jeho umělá inteligence slouží k tomu, aby dokázal sklízet ledový salát, jehož sklizeň byla doposud úkolem, který nešel dobře mechanizovat.
Vývoj umělé inteligence pokračuje a její nasazení se dostává do stále více oblastí. Jednou z nich je i zemědělství. Zatímco některé plodiny lze velmi snadno sklízet pomocí strojů, jsou i takové, u kterých to doposud nebylo takřka možné. Jednou z nich je i ledový salát, na nějž si posvítila Univerzita v Cambridge. Ta vyvinula speciálního robota Vegebot, jehož úkolem je právě automaticky rozpoznávat vhodné hlávky salátu ke sklizni (ty, které jsou dostatečně zralé a nejsou nemocné) a následně je také vhodným způsobem sklidit.
 
Vegebot
 
Zde je právě problém v tom, že hlávku je potřeba ve správném místě uříznout od země, což je jednoduchý úkol pro člověka, ale poměrně složitý úkol pro stroj tak, aby nepoškodil své okolí nebo hlávku. První testy ukázaly, že Vegebot má 91% úspěšnost ve správné detekci salátu vhodného ke sklizni a pouze 1,5 % falešných pozitiv. Bohužel v samotném sklízení zatím není až tak moc úspěšný. Celých 38 % hlávek je totiž poškozeno natolik, že by nedosahovaly kvality nutné pro prodej v supermarketech. Stále však byla většina dostatečně dobře uříznutá natolik, aby se daly klasicky zpracovat jako jídlo (6,2 % bylo totálně znehodnoceno). Další nevýhodou je, že to robotovi dlouho trvá. Na uříznutí jedné hlávky potřebuje v průměru téměř 32 sekund.
 
Vegebot
 
Vybaven je dvojicí kamer, kde ta první kouká seshora na salát a lokalizuje ty správné. Druhá kamera je pak na řezacím ramenu a pomáhá robotovi správně lokalizovat místo řezu. Bohužel rozměrná ruka robota znamená, že i když je schopen většinou správně lokalizovalt hlávku, kterou má uříznout, dokáže to provést jen u 52 % z nich. Sám systém umělé inteligence byl trénován na sadě obrázku správných hlávek, ale i těch, které jsou z různých důvodů špatné a natrénován musel být i na detekci pozadí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.