Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velké povídání o historii textovek

24.6.2002, Petr Hájek, článek
Velké povídání o historii textovek
Dnes ctěné čtenářstvo našeho serveru čeká herní lahůdka nad jiné nevídaná, možnost si zahrát na Vašem Palmu stovky LEGÁLNÍCH her zdarma, ještě si připomenout zlaté textovkářské časy a první adventuru všech dob, jistě nenechá žádného pravověrného hráče chladným.
Kapitoly článku:
Nezbývá než probrat interprety na Palmáče, tak tu je máme: Frobnitz a Pilot-Frotz.
Nabízejí v podstatě totéž, je tedy pouze na Vašem vkusu, který Vám sedne lépe.

Oba dva interprety musím hodnotit velmi vysoko protože práce s nimi je mimořádně příjemná, jsou stabilní a přestože čísla verzí nejsou nijak závratná, poskytují opravdu komfortní hraní i práci s pozicemi.

Možná to zní divně, ale trochu paradoxně se textovky na Palmech hrají skoro lépe než na klávesnici, je tomu tak z jednoho jediného důvodu, prostým ťuknutím na jakékoliv slovo totiž program vybalí menu se slovníkem (plně editovatelný) a nabídne Vám možnost buď slovo opsat a zároveň je zařadí ke všem předdefinovaným slovům které zná, ťuknete-li tedy např. na slovo "princess" otevře se Vám menu velmi podobné tomu na obrázku:


Ovládání je tedy vychytrale jednoduché, bohužel jedinou muškou je slovník, který se otevře při ťuknutí na slovo, je třeba jej editovat pro každou hru sólo. Ale, jelikož máloco dohrajete dřív jak za několik týdnů, dá se to přežít.

Velikost programů činí asi 65kB a 49kB, což se dá snést, to spíš samotné hry jsou 50-250kB velcí cvalíci.

Gigantický a pravidelně aktualizovaný archív her interaktivní fikce (jak se textovky moderně nazývají) spolu s nepředstavitelným množstvím informací, návodů, časopisů, her a interpretů naleznete na této adrese. Mimochodem, lze tam najít i manuály, zdrojáky a kompiléry Z-kódu a dalších textovkových programovacích jazyků.

Nové hry vznikají v podstatě co týden, nemusíte se proto obávat nedostatku kvalitního zboží. Každoročně se také konají soutěže o tu nej-nej-nej textovku v té které kategorii.

Pokud jste hráči ze staré osmibitové školy, musí Vám být okamžitě jasné jaké skvostné pokladnice zábavy se Vám tu otvírají (navrhuji minutu ticha za všechny konzolisty, dost bych se divil, kdyby si mohli na svých strojích střihnout občas nějakou tu textovečku…)

Pokud umíte aspoň trochu anglicky (2 roky minimálně + ochota učit se novým slovíčkům (sakra, to zní jako inzerát na pozici sekretářky…)) tak neváhejte, sežeňte si pořádný slovník (radši digitální nebo se ulistujete…) a něco si zkuste.

Abyste nemuseli nikde nic shánět, připravili jsem pro Vás pack jedné adventurky a jedné hry k rychlému ozkoušení a zjištění, jestli vůbec budete tímto žánrem osloveni. Pokud Vás zajímá recenze typické textovky svého druhu s názvem "Theatre" a podtitulem "Noc děsu" nebo jen prosté rychlé stažení první hry k potestování, račte se světem PDA do druhé části článku tudy

Snad už jen otázka do auditorka: Zavzpomínáte někdy na staré dobré časy, zahrajete nějakou tu textovku?