Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velké značky za Top Level Doménu pro mobilní weby

11.3.2004, Petr Hájek, článek
Velké značky za Top Level Doménu pro mobilní weby
Několik největších firem z oblasti mobilních technologií (včetně Microsoftu, HP, Nokie) se chystá podat žádost o zavedení nové Top Level Domény (TLD) pro webové stránky navržené pro handheldy a smartphony. Firmy zatím takové stránky obvykle řeší stylem http://www. neco.com/ PDA/ atd., takže jejich postoj vůči zavedení by byl nejspíše přinejhorším neutrální.
Nejprve si ujasněme, co to vlastně to "TLD" je. TLD, neboli Top Level Domain, jsou ony zkratky ".com", ".org" atd. zadávané při psaní internetové adresy. Mobilní TLD má signalizovat, že jde o web optimalizovaný pro mobilní zařízení.

Skupina tvořená Microsoft Corp., Nokia, Vodafone, 3, GSM Association, HP, Orange, Samsung Electronics Co. Ltd. a Sun Microsystems doufá, že existence mobilní TLD vytvoří další příležitosti pro společnosti podnikající v oblasti mobilních technologií. Také tvrdí, že by tento krok měl příznivý dopad na vývoj a distribuci nových mobilních služeb i softu. Dle společného prohlášení je primárním cílem skupiny zjednodušit internetovou zkušenost pro průměrného mobilního uživatele a usnadnit hledání i zvětšit rychlost doručení mobilní internetové služby či produktu.

Mluvčí Vodafone, jedné z firem přicházejících s prohlášením, k tomu dodává: "Cílem této iniciativy je urychlit rozvoj internetových produktů a služeb specificky zaměřených na mobilní zařízení, stejně jako zajistit větší operační jednoduchost pro uživatele mobilních služeb po celém světě."

Žádost půjde k Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), která bude mít ohledně vzniku nové TLD poslední slovo. Konkrétní přípona zatím nebyla jednoznačně stanovena, je jich údajně navrženo hned několik, takže rozhodnutí, která se případně objeví na internetu, bude také na ICANN.

Zdroj: Brighthand