Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velký průvodce světem Windows Mobile 6.1 Standard

14.1.2009, Pavel Bureš, návod
Velký průvodce světem Windows Mobile 6.1 Standard
Plánujete pořízení smartphonu a nevíte, zda zvolit Symbian či Windows Mobile? V našem přehledu základních funkcí a vlastností se dozvíte, jak se s Windows Mobile Standard pracuje, co zvládnou dodávané programy a jak si smartphone přizpůsobit k obrazu svému.

Ovládání


Ještě než se podíváme na Start menu a dodávané aplikace, je třeba se zmínit o ovládání Windows Mobile smartphonů. Chytré telefony s operačním systémem Microsoftu nemají na rozdíl od kapesních počítačů a komunikátorů s Windows Mobile dotykový displej, což je v řadě případů dosti limitující. Pokud jste např. náruživými šachisty a rádi byste vyzkoušeli inteligenci šachových programů pro mobilní zařízení, je hraní na dotekovém displeji mnohem pohodlnější a hlavně rychlejší. Zaměstnanci Microsoftu tak stáli před nelehkým úkolem - vytvořit uživatelské rozhraní, které by bylo nejen intuitivní, ale umožňovalo také rychlý pohyb v menu i v programech. Je to čistě subjektivní dojem, ale dovolím si říci, že tento úkol byl splněn takřka na výbornou.

Základem ovládání přístrojů bez dotykového displeje jsou samozřejmě tlačítka. U Windows Mobile Standard mají zásadní úlohu čtyři směrové šipky, potvrzovací tlačítko a dvě klávesy pro ovládání tzv. soft keys, neboli dvou tlačítek vyobrazených ve spodní části displeje. Velkou výhodou je, že ve Start menu i v programech je možno používat číselné klávesové zkratky, takže stačí si zapamatovat kombinaci několika čísel a můžete spouštět programy i pracovat s nimi klidně poslepu. Díky zkratkám nejsou rozsáhlejší nabídky problém, nemusíte totiž kýženou položku označit šipkami, stačí stisknout jen jednu číselnou klávesu. Pro lepší pochopení ovládání Windows Mobile 6.1 Standard si můžete přehrát video, na kterém uvidíte, jak se pracuje s domovskou obrazovkou, se Start menu a také s několika dodávanými aplikacemi.


Start menu


Pro spouštění programů a vstup do nastavení slouží jak u kapesních počítačů, tak i u smartphonů nabídka Start. Na screenshotech níže však vidíte, že u PDA je Start menu jen jakýmsi rozcestníkem (neobsahuje zástupce pro všechny nainstalované programy), kdežto v případě chytrých telefonů je nabídka Start mnohem rozsáhlejší a v závislosti na počtu nainstalovaných aplikací může obsahovat i několik desítek ikonek.


Start menu ve Windows Mobile Porfessional

Do Start menu vstoupíte tak, že na domovské obrazovce (homescreenu) stisknete levý soft-key. Jen těžko se můžete splést, neboť je na ní vyobrazena ikona typická pro operační systémy Windows. Při testování Windows Mobile 6.1 Standard jsme měli k dispozici přístroj s displejem o rozlišení 320 x 240 bodů, který byl orientovaný v landscape módu (tj. naležato). U smartphonů s jiným displejem je zobrazení Start menu trochu odlišné.

Ve výchozím stavu uvidíte na displeji matici 2 x 4 ikon. Oproti dřívějším verzím systému se nejprve zobrazí 8 naposledy použitých aplikací a pokud mezi nimi hledaný program není, stačí stisknout levou soft-key s nápisem All Programs (Všechny programy), načež se zobrazí nabídka obsahující zástupce na všechny nainstalované programy. Je třeba mít na paměti, že pokud nějakou aplikaci neinstalujete, ale pouze nakopírujete EXE soubor či složku do paměti smartphonu, ve Start menu se ikona neobjeví, je třeba ji tam nejprve umístit.


Ikony

Výhoda výchozího zobrazení je ta, že ikony u jednotlivých programů jsou dostatečně veliké, aplikaci poznáte podle obrázku. V tomto režimu zobrazení však nefungují klávesové zkratky (resp. fungují, ale ne tak, jak by uživatel čekal), takže k posunu mezi ikonami slouží pouze šipky. V případě, že budete chtít spustit program, jehož ikona se nachází vpravo na druhém řádku, je třeba stisknout 3x šipku vlevo, 1x šipku vpravo a následně potvrzovací tlačítko, což je zdlouhavé.

V nastavení smartphonu si však můžete vybrat jeden ze dvou pohledů na Start menu. Kromě již zmíněné mřížky (v angličtině Grid) je k dispozici také seznam (List). Ačkoliv jsou ikony v tomto zobrazení malé, můžete používat číselné zkratky, čímž se ovládání značně zjednodušuje a hlavně zrychluje.


Seznam

Výhoda Start menu ve Windows Mobile spočívá v tom, že si můžete nabídku upravit podle svých požadavků. Uživatelské příručky se o tom sice nezmiňují, ale Start menu není nic jiného než složka v adresáři Windows, jednotlivé ikony jsou tedy jen zástupci (INK soubory). Se složkou Start Menu lze pracovat jako s jakýmkoli jiným adresářem, jednotlivé soubory v něm obsažené je možno mazat, složky můžete přejmenovávat i vytvářet nové. Pokud tedy využijete jen pár dodávaných aplikací, můžete zástupce na nepoužívané programy smazat, čímž se Start menu stane přehlednějším.


ActiveSync


O programu Microsoft ActiveSync, který je třeba k synchronizaci dat mezi smartphonem a PC, jsme již psali v průvodci věnovaném Windows Mobile 6.1 Professional. Vzhledem k tomu, že ActiveSync si poradí jak s PDA, tak se smartphony, nebudeme se instalací ani základní konfigurací programu nyní zabývat a povíme si jen o odlišnostech. Základním rozdílem (při synchronizaci) mezi smartphony a PDA/komunikátory s Windows Mobile je, že chytré telefony se systémem Microsoftu nepodporují textové poznámky, nemůžete si tedy ani nastavit, aby se synchronizovaly s PC.

Pokud se však bez poznámek neobejdete, vyřešit to samozřejmě lze, stačí např. nainstalovat program SmartphoneNotes, jehož plnou verzi pořídíte za 17,95 USD. Je sice škoda, že v Microsoftu na takovýto základní program zapomněli, naštěstí se ale jedná o ojedinělý jev, takže další běžné aplikace ve smartphonech s Windows Mobile najdete.


Microsoft ActiveSync


Instalace programů


Při instalaci aplikací mají majitelé smartphonů dvě možnosti, jak program do telefonu „dostat“. Tou první a pro mnohé asi jednodušší je použití instalátoru pro PC. Uživatel si stáhne EXE soubor, spustí ho a jednoduchý průvodce ho provede instalačním procesem, na jehož konci dojde k přenosu instalačního souboru do mobilního zařízení. Druhá cesta spočívá v použití CAB souboru, u kterého odpadá nutnost instalace na PC, dochází tedy pouze k instalaci ve smartphonu. Výhoda CAB souborů je tedy zřejmá, můžete do telefonu dostat nové programy přímo, tj. bez počítače.


Průběh instalace programu

Pokud je v telefonu vložena paměťová karta, dá vám instalátor na výběr, zda si přejete nainstalovat program do interní paměti či na kartu, přesné umístění (složku) však vybrat nelze.

Jednou z hlavních novinek ve Windows Mobile 6.1 Standard je podpora schránky, takže můžete mezi kopírovat text mezi jednotlivými programy. Oproti verzi Professional však nelze jednoduše vybrat text. Je totiž třeba aby daný program schránku podporoval. Takových však moc není, takže pokud budete chtít mít schránku k dispozici ve všech aplikacích, bez instalace dodatečných aplikací (např. VITO Copy Paste nebo SmartToolkit) se neobejdete.