Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velký průvodce světem Windows Mobile 6.1 Standard

14.1.2009, Pavel Bureš, návod
Velký průvodce světem Windows Mobile 6.1 Standard
Plánujete pořízení smartphonu a nevíte, zda zvolit Symbian či Windows Mobile? V našem přehledu základních funkcí a vlastností se dozvíte, jak se s Windows Mobile Standard pracuje, co zvládnou dodávané programy a jak si smartphone přizpůsobit k obrazu svému.
SMS zprávy má na starosti dříve zmíněný program Messaging. Hlavní novinkou v oblasti Windows Mobile 6.1 Standard je režim konverzace, jehož absence byla majiteli smartphonů s operačním systémem Microsoftu často kritizována, jelikož konkurenční přístroje (např. Palm OS Trea) konverzací podporují již několik let. Nyní se tento režim, který textové zprávy řadí tak, aby na sebe navazovaly, dostal i do Windows Mobile Standard. Konverzaci můžete vypnout v systémovém nastavení (tj. nikoli v předvolbách programu Messaging).

Stejně jako v případě e-mailů. tak i SMS si můžete nastavit, jakým způsobem bude aplikace textové zprávy řadit. Windows Mobile smartphony podporují doručenky, můžete je (stejně jako kódování Unicode potřebné pro odesílání zpráv s diakritikou) zapnout v nastavení.


Hlavní obrazovka programu

Je škoda, že si uživatelé nemohou vybrat, jakou velikostí písma budou zobrazeny SMS na hlavní obrazovce. Program kromě názvu odesílatele zobrazí také prvních několik slov textové zprávy, pokud byste rádi viděli jen jméno odesílatele, aby se na displej vešlo více informací, bude třeba zakoupit některý za sharewarových programů pro práci s textovými zprávami, které tuto funkci podporují. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit např. Birdsoft Extreme Text.

V okně se zobrazenou konverzací jsou jednotlivé strany pro větší přehlednost odlišeny nejen ikonou, ale také barvou. Pokud šipkami najedete na název kontaktu a stisknete potvrzovací tlačítko, smartphone zobrazí veškeré informace o dané osobě - datum uskutečnění posledního hovoru, telefonní čísla a e-mailovou adresu.


Konverzace

Oproti SMS aplikaci známé z Palm OS Treí jsou možnosti přizpůsobení omezené. Nemůžete si vybrat velikost písma a ani to, jakým jménem program označí vámi odeslané zprávy. Do SMS můžete vložit jednu z předdefinovaných frází, ty můžete samozřejmě upravovat, vytvářet nové však nelze. V textovkách lze rovněž používat funkce Copy a Paste.


Telefonování


Pokud chcete někomu zavolat, máte v zásadě dvě možnosti. Telefonní číslo lze najít v kontaktech (či třeba v seznamu naposledy provedených hovorů), můžete ho však také zadat na klávesnici smartphonu. Užitečnou funkcí Windows Mobile 6.1 Standard je, že telefon při zadávání čísla zkoumá, zda ze zadané kombinace kláves jde vytvořit jméno osoby ve vašem adresáři a pokud ano, telefony zobrazí jména odpovídajících kontaktů.

Pokud jste se po zadání telefonního čísla rozhodli, že byste dotyčnému raději poslali textovou zprávu, můžete, stačí v menu zvolit položu Send Text Message. Během hovoru na displeji vidíte délku telefonátu, hovor můžete podržet, lze také zapnout hlasitý odposlech či vypnout mikrofon. To, že s někým telefonujete, neznamená, že nemůžete pracovat s dalšími programy. Jen je třeba počítat s tím, že nebudou fungovat aplikace, které používají GPRS připojení (to je totiž během hovoru nedostupné). Přímo z menu telefonní aplikace můžete také spustit kalendář a kontakty.


Probíhající hovor


Během telefonátu můžete se smartphonem pracovat, aktivní hovor je znázorněn ikonou sluchátka v pravém horním rohu

Pokud se chcete dozvědět více o odchozích, příchozích a zmeškaných hovorech, stačí ve Start menu vybrat položku Call History (Historie volání). Program vám poví datum a čas uskutečnění hovoru (pokud samozřejmě nešlo o hovor nepřijatý), nechybí informace o délce telefonátu.




Informace o hovorech