Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velký průvodce světem Windows Mobile 6.1 Standard

14.1.2009, Pavel Bureš, návod
Velký průvodce světem Windows Mobile 6.1 Standard
Plánujete pořízení smartphonu a nevíte, zda zvolit Symbian či Windows Mobile? V našem přehledu základních funkcí a vlastností se dozvíte, jak se s Windows Mobile Standard pracuje, co zvládnou dodávané programy a jak si smartphone přizpůsobit k obrazu svému.

Office Mobile


V chytrých telefonech s operačním systémem společnosti Microsoft najdete stejně jako v případě kapesních počítačů program Word, Excel a Powerpoint (všechny tři s dodatkem Mobile), které slouží k práci s textovými soubory, tabulkami a prezentacemi. Hned v úvodu je třeba se zmínit o tom, že se v žádném případě nejedná plnohodotnou náhradu kancelářského balíku Office známého ze stolních počítačů.

Aplikace Word Mobile je schopna pracovat v režimu prohlížení a editace souboru. Při prohlížení si můžete vybrat měřítko v rozsahu 50 - 200 procent, je možno upravit dokument tak, aby jeho šířka ani při maximálním zvětšení nepřekoročila šířku displeje smartphonu. V menu lze nastavit, zda si přejete scrollovat po jednotlivých řádcích, či celých stranách. V režimu editace nelze textový soubor příliš upravovat, ze základních funkcí stojí za zmínku možnost změnit řez písma.


Prohlížení dokumentu


Editace dokumentu

Microsoft Excel, který slouží pro práci s tabulkami a grafy, podporuje změnu měřítka, můžete nastavit zoom v rozsahu 50 - 150 procent. Z dalších funkcí stojí za zmínku možnost vkládat do tabulek nové buňky (buď sloupce nebo řádky), obsah tabulky lze rovněž seřadit podle několika kritérií.




Editace tabulky

Prohlížeč prezentací Microsoft PowerPoint Mobile není žádný rychlík v načítání souborů, aplikace totiž jednoduchou prezentaci s 22 snímky otevírala cca 8 sekund. V menu programu si můžete přesně vybrat, kterou stránku chcete zobrazit. Lze také používat šipky vpravo a vlevo pro přechod na následující/předchozí stránku. V případě potřeby lze změnit měřítko prezentace, v nastavení PowerPointu Mobile si můžete vybrat, zda bude program prezentaci otevírat v portrait nebo v landscape režimu.


Menu PowerPointu


Nastavení PowerPointu


Kalkulačka


Smartphony operačním systémem Windows Mobile disponují jednoduchým kalkulátorem, který kromě čtyř základních početních operací zvládne také ukládat hodnoty do paměti a pracovat s odmocninou. Vzhledem k tomu, že Windows Mobile 6.1 Standard běží na přístrojích bez dotekového displeje, je třeba kalkulačku ovládat pouze tlačítky. Funkci jednotlivých kláves vám program vyobrazí na displeji.




Task Manager


Jednou z podstatných aplikací pro multitaskingový operačný systém je správce běžících programů. Jednoduchý task manager obsahuje i WM Standard. Program vám poví, kolik paměti i času procesoru jednotlivé aplikace využívají, mezi programy lze rovněž přepínat i ukončovat je.




Internet Sharing


Pokud používáte na stolním počítači operační systém Windows XP nebo Vista, můžete z vašeho smartphonu během několika sekund učinit GPRS/EDGE modem. Stačí v telefonu spustit aplikace Internet Sharing, vybrat druh připojení a stisknout tlačítko Connect..