Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VESA uvádí standard DisplayHDR True Black pro monitory s nejčernější černou

4.1.2019, Jan Vítek, aktualita
VESA uvádí standard DisplayHDR True Black pro monitory s nejčernější černou
Organizace VESA si připravila nový standard DisplayHDR True Black, který navazuje na původní DisplayHDR, jehož certifikace je výrobci monitorů prý velice vyhledávaná. O čem tedy je nový standard? Přeci o černé. 
Výrobci monitorů tak mají evidentně za to, že certifikace VESA DisplayHDR vyvolává zájem zákazníků, jinak by ji logicky nevyhledávali. Tento standard se týká především toho, jaký jas dokáže daný monitor poskytnout a vedle toho je také spojen s bitovou hloubkou barev. Zbrusu nový standard DisplayHDR True Black se zaměřuje na "black level performance" a samotné monitory mohou získat buď certifikaci DisplayHDR 400 True Black nebo DisplayHDR 500 True Black. Krom toho k základnímu DisplayHDR přibyla také nová úroveň, a sice DisplayHDR 500. 
 
 
Zde pak máme základní přehled toho, co oba nové standardy pro True Black od monitorů vůbec vyžadují. Je toho více (viz zdroj), ale následující tabulka je zásadní. 
 
 
Zjednodušeně na to můžeme pohlížet jako na opak různých HDR standardů. Zde tak nejde o maximální jas, ale naopak o minimální jas, a tedy možnost dosáhnout té nejhlubší černé barvy. V tom obvykle excelují displeje typu OLED, AMOLED či budoucí microLED a právě jim je nový standard uzpůsoben. Můžeme to říci už jen díky tomu, že 0,0005 cd/m2 je nejnižší hodnota, kterou dokáží průmyslové kolorimetry spolehlivě naměřit. 
 
Pokud nějaký monitor dosáhne na standard VESA DisplayHDR 500, pak aby získal rovněž DisplayHDR True Black, musí mít ve všech částech obrazu 200x tmavší černou právě dle měření hodnoty cd/m2. VESA také uvádí, že standard DisplayHDR True Black se bral v úvahu už při vývoji prvních standardů DisplayHDR. Monitory díky tomu mají poskytnout velice kvalitní zobrazení tmavých odstínů a až padesátinásobný dynamický rozsah, nicméně abychom se na něco takového mohli těšit, potřebujeme právě panely schopné zobrazit černou srovnatelně s technologií OLED. Uvidíme tak, které monitory dokáží něco takového vůbec nabídnout. Co se týče nového DisplayHDR 500, tento standard bude dle VESA "ideální pro ultratenké notebooky", ale i monitory pro PC. 
 
Zdroj: VESA