Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Backblaze vydává pravidelné statistiky ohledně spolehlivosti pevných disků, které používá ve svých datových centrech. Letos výsledky za minulý rok ukazují např. to, že disky s vyššími kapacitami umírají méně. Má to ale logické vysvětlení.
kazaxx (243) | 11.2.202319:58
Někdo má špatné zkušenosti se Seagate a někdo s WD. Například WD Green je podle mě totální šrot. Přišel jsem ke čtyřem 500 GB diskům v průběhu pár let a všechno vadné sektory ­(jeden jsem si i kupoval sám­). Pak mrtvý WD 160 GB a nedávno chcípnul i WD Black Slim 1 TB. Zapnu pc a z disku jen melodie tuududi bzzz tuududi. Dva WD Red co mám jsou sice OK a nic nehlásí, ale ten jeden taky občas zahraje divnou melodii. Ne cvakání, ale fakt melodii. Záložní Seagate zatím bez problémů. Těch tu mám nejvíc. 70 GB ­(IDE­) 2,5­", několik 160 GB ve 2,5 i 3,5­" pak dva 250 GB 2,5­", 320 GB 2,5­", několik 500 GB ve 2,5­" a 3,5­" a několik 1 TB ve 2,5­". Ty staré 70 a 160 GB v retro compech ani nechrčí.
Odpovědět1  0
busy (126) | 12.2.202312:36
Podla mna pricina castejsieho odchadzania WD Green je ­(aj­) v nevhodnom nastaveni vypinacej doby. Tiez som mal jeden WD Green a vsimol som si, ze sa vypina uz po 5 sekundach necinnosti ! A tyzden od kupy vykazoval vyse 11 tisic startov, co rozhodne pre ten disk nebolo zdrave.

Tak som mu tento cas nastavil na 5 minut a potom mi dlhe roky dobre a bez problemov fungoval. Napokon skoncil tak, ze vzdy pri prudsom zahybani hlavickami ­(napr. zapis v NTFS­) vyhodil chybu a mal velke doby odozvy. Ale nastastie data z neho este isli ­(s odretymi usami­) odzalohovat.
Odpovědět2  0
minduton (92) | 11.2.20237:42
Seagate mi nesmí do baráku. Před lety mi od nich umřel 3TB disk těsně po záruce, zatím a dosud největší škoda na discích.
Odpovědět1  0
cubi (10) | 11.2.202311:07
Mám podobnou zkušenost, akorát s lepším koncem. V roce 2013 jsem kupoval 2TB disk Seagate, který těsně po skončení záruky začal divně chrastit. Zálohu jsem stihl udělat, než zdechnul úplně. Už jsem se chystal, že budu kupovat náhradu, když mě napadlo podívat se na stránky výrobce. K mému překvapení byl disk ještě asi 3 měsíce v záruce ­- CZC nejspíš posílá vyrozumění o prodeji hromadně a se zpožděním, nevím. Ale pro mě plus. Tak jsem odeslal disk do Vídně na sběrné místo, do týdne přišlo vyrozumění, že reklamace byla uznána a za další týden mi přišel z Holandska nový, který funguje spolehlivě dodnes. Takže ono to s tou životností bude spíš kus od kusu, série od série. Takže ani Seagate není důvod odsuzovat ;­-­)

Jinak disků mi prošlo rukama celá řada, od 850 MB Conera, přes nějaké Maxtory, WD, IBM, Seagate, a v podstatě mi kompletně odešel jenom ten jeden. Jako příklad výdrže mohu uvést třeba 10GB Seagate, který mám ve starém PC ­(Celer 300MHz + Woodoo 3 2000 ­- udržuju ze sentimentu­) a který pořád ještě funguje ;­-)
Odpovědět1  0
Karel Polívka (1098) | 11.2.202312:58
"Takže ono to s tou životností bude spíš kus od kusu, série od série.­"
Přesně tak, jakýkoli disk může naprosto kdykoli odejít bez ohledu na výrobce nebo jeho stáří. Tak to prostě u pevných disků vždy bylo a bude. Vhodným výběrem konkrétního modelu je možné to riziko snížit, ale rozhodně ne eliminovat. A právě proto je tak velkým tématem zálohování a v domácím prostředí nejčastěji RAID1 ­(pozor, tohle nezaměňovat, RAID1 plní jiný účel než zálohování, tzn. RAID1 rozhodně nelze chápat jako zálohování­).

Spíše bych se zaměřil na to, do jaké produktové řady ten konkrétní model patřil a pro příště bych se vyhnul právě té produktové řadě, pokud šlo o nějakou z těch levnějších, než abych kvůli tomu odsuzoval všechno od daného výrobce. V posledních letech např. pro sebe nakupuji pevné disky od WD z řady RED a zatím mi neodešel ani jeden. Přitom z jiných řad od WD mi jich už pár odešlo, nebo s nimi byly časem nějaké problémy. Ale počítám s tím, že i cokoli z řady RED může kdykoli odejít, takže mám vše důležitého v RAID1 a nad rámec toho provádím studené zálohy.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 11.2.202313:16
Ještě doplním, že i v produktové řadě WD RED je potřeba vybírat mezi jednotlivými modely. Ne ani tak z hlediska spolehlivosti ­(pro to nemám relevantní statistická data­), ale z hlediska provozních vlastností jako je teplota a hlučnost, protože z vlastní zkušenosti mohu konstatovat, že jsou mezi jednotlivými modely poměrně dost velké rozdíly. Aneb není RED jako RED :­-­) A pak je také vhodné si ověřovat způsob záznamu, viz:

https:­/­/www.svethardware.cz­/wd­-plati­-za­-podvod­-se­-smr­-disky­-poskozeni­-dostavaji­-drobne­/57782
https:­/­/www.svethardware.cz­/wd­-pohnany­-k­-soudu­-komentuje­-nasazeni­-smr­-na­-wd­-red­-a­-nova­-opatreni­/52396
https:­/­/www.svethardware.cz­/wd­-zatajoval­-technologii­-smr­-v­-discich­-rady­-red­/51819
Odpovědět0  0
Dzambor (38) | 11.2.202314:28
Vždy je to kus od kusu, ale zatiaľ u mňa štatistika so seagate je 100%. Každý jeden čo som mal či v stolnom alebo v ntb, klakol alebo umrel na vadné sektory. Takže Seagate u mňa tiež nesmie do domu, a v podstate akákoľvek veľkosť. ­(od 500GB do 3TB­). Z WD celkovo mi umreli asi 2 z 15tich, Hitachi ­(dnes ultrastar pod WD­) mi fungujú do dnes a to sú staré disky asi tak 15 rokov. Tie slúžia skôr ak niekto donesie starý PC že z neho potrebuje dostať data alebo zistiť čo umrelo. Toshiby som väčšinou vyberal mrtve z notebookov, tam neviem posúdiť čo bolo príčinou či zlé zaobchádzanie s ntb alebo to umrelo, lebo to umrelo. Z SSD čo som nahadzoval, tak umrelo len 1 TB WD Blue nvme. Ale ten umrel hneď na druhý deň od kúpy. Inak zatiaľ SSD neumrelo ani jedno ­(klop, klop­).
Odpovědět0  0
cubi (10) | 11.2.202319:07
Musím se disků od Seagate zastat. Býval s nimi jeden problém ­(spíše PROBLÉM­), kdy disky ničil příliš agresivně nastavený eko mód ­- disk přecházel do úsporného režimu při neaktivitě už během několika ­(nízkých desítek­) sekund a neustálé roztáčení a uspávání ho spolehlivě zničilo velice rychle. Dalo se tomu zabránit nastavením vypnutí disku při nečinnosti na delší dobu ­(od té doby nastavuji 9999 minut­) v systému. Netuším, zda už výrobce toto nastavení upravil. Po této úpravě už disky vydrží. A toto bylo s vysokou pravděpodobností příčinou úhynu mého prvního 2TB disku.

Jinak s SSD zatím mám zkušenosti celkem dobré, například Kingston V200 ­(64GB low­-end­) kupovaný před spoustou let a dodnes provozovaný jako systémový, je pořád funkční. Fungovat mi přestal po cca roce A­-Data SU800 512GB ­- úspěšně vyreklamován. Momentálně mám v provozu Patriot VPN100 512GB ­(rok a něco­) a Kingston KC2500 ­(půl roku­) stejné kapacity ­- oba zatím plně funkční a bez problémů, tak uvidíme, jak dlouho ještě ;­-­)
Odpovědět0  0
Dzambor (38) | 11.2.202321:51
jeziiiis V200 to aj niekto kupoval? ja ze som bol sam :D ten mam este v starom pocitaci ­(pouziva otec­) a funguje to doteraz :D v starom ntb mam V100 96GB. a stale ide. V mojom okoli v podstate umrel len to WD blue 1tb nvme. inak z ssd zatial chvalabohu nic. Kamarat mi jeden z firmy doniesol polomrtvy ale ten bol pouzity v serveri kde bezalo XP, pricom to nepodporovalo TRIM funkciu tak to vydralo cast buniek na SSD tam sa extremne spomalil zapis v tej casti. Inak zvysok SSD bol dobry. ale co sa tyka 3,5 tak seagate prehrava na celej ciare. tym sa snazim vyhybat ako sa len da. Neviem ci to ja mam len take stastie na vadne kusy resp. casom odidu vsetky ale ine disky drzia.
Odpovědět0  0
Akulacz (225) | 14.2.20238:57
Já měl podobnou zkušenost se Seagate ale to už je hodně dávno, tenkrát umíralo tak 20% disků během prvního roku a od té doby preferuji WD. To ale pořád bylo super proti IBM, kde umřel každý...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.