Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: VIA Apollo Pro 266
19.1.2001, Vít Zatloukal, zpráva
Dokáže Pentium III využít DDR paměti? Propustnost paměťové sběrnice, to je jedno z úzkých hrdel dnešních počítačů. Zatím to sice není nijak kritické, ale je pomalu načase poohlédnout se po něčem výkonnějším než jsou současné SDRAMy. Rýsují se hned dva směry, kterými se budou počítačové paměti ubírat – Rambus a DDR.
Radek Štrébl | 22.1.200118:51

Mam takovy pocit, ze DDR SDRAM je zatim jen humbuk a dalsi finta vyrobcu jak z uzivatelu vytahnout vice penez, kdyz kvantita prodeje klesa. Je velmi snadne tvrdit, ze DDR pamet prenasi 2x vice dat nez SDR, praxe to ale zatim moc nepotvrdila. Ja osobne si myslim, ze to vube nebude tak horke, problem pameti neni totiz v tom jakou sbernici jsou pripojeny k chipsetu ale hlavne v tom jak rychle dokazi vybavovat data. Napr. jsem zatim nevidel jinou pamet nez s CAS 2, tzn. jestli se nemylim, je zapotrebi ke kazdemu nahodnemu pristupu do pameti minimalne 2 hodinovych taktu ( jestli ne vice, protoze aspon jeden takt musi trvat taky prenos RAS), to sice neplati v pripade cteni bloku dat, tak jak to umi SDRAM, ale mam pocit, ze i ta velikost bloku je omezena, a hlavne v PC s multitaskovym OS se zpravidla nepracuje s velkymi bloky, to je dobre tak pro VGA koprocesor (jak se dnes rika graf. akceleratorum). Ostatne kdo ma jeste starsi Pentium I board, si to muze zkusit, rozdil ve vykonu s CAS 3 a CAS 2 je mnohem vetsi nez
pri pouziti SDRAM nebo EDO. Takze na zaver bych jen dodal, ze mam pocit, ze dokud se RAM pameti nebudou vyrabet 0.04mikronovou techologii, nebo neco podobneho tak ani treba ODR (octa-data-rate = 10x) nebude nic jineho nez jenom komercni trik.

Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek | 24.1.200115:44

Jo, velikost bloku je samozřejmě omezená "délkou řádku" v paměťovém čipu, ale je to dost na to aby se uspořil čas při načítání do predikční cache CPU - blokové přenosy nemusejí být využity jen při maticových operacích CPU (nebo při DMA), ale i při naplňování pipeline procesoru. Konkrétně třeba pro klasické Pentium to je zanedbatelné, ale třeba u P4 je díky dlouhé pipeline a velké predikční cache rozdíl hodně zřetelný.

Odpovědět0  0
phanatic | 20.1.200117:17

Muze mi nekdo vysvetlit, k cemu je DDR pamet u CPU ktery ma jen obycejnou 100 resp. 133 sbernici ? Totez plati o kombinaci rambus+PIII. Pak ty benchmarky maji k necemu vypadat...

Odpovědět0  0
ViZ | 20.1.200123:22

Pamet nevyuziva jen procesor, ale taky graficka karta (zvlaste AGP) a pripadne zarizeni na PCI sbernici (treba pevne disky).
Kdyz se pak snazi z pameti cist (do ni zapisovat) soucasne procesor, VGA a disk, propustnost pameti proste nestaci.
Proto by, teoreticky, mohl z DDR pameti tezit i PIII.

Odpovědět0  0
phanatic | 21.1.200112:46

Jasne, ale to je pouze teorie, jelikoz DDR sice dokaze prenaset bloky dat 2x tak rychleji na stejnem taktu, ovsem rozhodne to neznamena, ze kdyz do PC100 DDR saha CPU se 100MHz BUSem NEDDR, tak druha polovina kapacity DDR pameti muze vyuzivat ve stejnou chvili jina priferie. Leda ze by tam byl nejaky super vychytany cipset, ktery by to nejak chytre bufferoval.

Odpovědět0  0
HrabeX | 21.1.200118:07

Mám na vás dotaz.
Neumí náhodou AGP sahat přímo do paměti ?
Pokud ano, nezvedne to rapidně výkon u karet 4xAGP s menší pamětí, které budou použity s DDR deskou (čipsetem) a DDR pamětmi ?
Jsem laik, a nevím přesně jak to funguje, ale vcelku mne to zajímá.
Díky za shovívavost vašich odpovědí :o)

Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek | 22.1.200115:16

Ale tak to ViZ asi ani nemyslel. Prostě když nějaká periferie (z hlediska čipsetu) je schopna bez podpory CPU (třeba přes DMA) přenášet výš než na 100MHz tak toho využije. CPU si samozřejmě komunikuje svou rychlostí. Mimochodem, pokusy o konkurenční přístupy do paměti tu už taky byly (i když ne u DDR)...

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.