Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA Epia CN-Series Mini-ITX: úsporná základní deska

3.6.2006, Milan Šurkala, aktualita
VIA Epia CN-Series Mini-ITX: úsporná základní deska
Od základní desky VIA s chipsetem, procesorem a grafickým čipem téhož výrobce jistě nebudeme čekat vysoký výkon, ale spíše nízkou spotřebu, která se nám v tomto podání jistě nabídne. Pojďme se nejprve podívat, co nám deska nabídne. Je zde...
Od základní desky VIA s chipsetem, procesorem a grafickým čipem téhož výrobce jistě nebudeme čekat vysoký výkon, ale spíše nízkou spotřebu, která se nám v tomto podání jistě nabídne. Pojďme se nejprve podívat, co nám deska nabídne.



Je zde integrován procesor VIA C7 na frekvenci 1,0GHz nebo 1,3GHz. U těchto procesorů můžete očekávat výkon tak na úrovni stařičkých Celeronů téže frekvence. Inu, VIA C7 nejsou procesory dělané pro vysoký výkon.

Čipovou sadou je VIA CN700. Je integrováno grafické jádro VIA/S3 UniChrome Pro, které podporuje hardwarovou akceleraci MPEG2 a díky Chromotion CE Engine by mělo být přehrávání krásně plynulé a ostré. Opět, nic pro hráče. Základní deska podporuje maximálně 1GB DDR2-533 paměti.

Jako southbridge je použit VIA VT8237R Plus, na desce nabídne jeden PCI slot, integrovaný AC97 zvuk, dva ATA133 kanály, LAN. Protože je formátu mini-ITX, má rozměry pouhých 17×17cm (microATX má kolem 24×24cm a ATA 30×24cm). Celková spotřeba včetně CPU, integrované grafiky činí pouhých 16W.

Zdroj: www.via.com.tw
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.