Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA K8M890: Čipová sada pro platformu AMD s integrovanou grafikou

21.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
VIA K8M890: Čipová sada pro platformu AMD s integrovanou grafikou
Procesory AMD se dočkají nové čipové sady společnosti VIA, jež ponese jméno K8M890 a bude obsahovat integrované grafické jádro S3 Graphics DeltaChrome Integrated Graphics (IGP). To podporuje DirectX 9.0 a pixel shadery 2.0 - je tedy plně...
Procesory AMD se dočkají nové čipové sady společnosti VIA, jež ponese jméno K8M890 a bude obsahovat integrované grafické jádro S3 Graphics DeltaChrome Integrated Graphics (IGP). To podporuje DirectX 9.0 a pixel shadery 2.0 - je tedy plně připraveno pro nadcházející operační systém Windows Vista.




Chromotion Video Display Engine dovoluje výstup HDTV videa v rozlišení 1920×1080 pixelů, technologii DuoView. Čipová sada naštěstí podporuje i externí PCIe x16 grafickou kartu a umožní tak podstatně zvýšit grafický výkon. Ten má v základu stačit na Windows Vista, ale pochybuji, že hry zvládne nějak slušně. Vždyť se má jedna o 128 bitový grafický čip taktovaný na 250MHz se dvěmi pixel pipelines.

Sběrnice VIA Ultra V-Link (1GB/s) spojuje NorthBridge se SouthBridge společnosti, mezi nimiž se jedná zejména o "nový" VIA VT8251 (na který se již značnou dobu čeká - že by se konečně objevil v reálném nasazení?). Ten disponuje VIA Vinyl HD Audio 5.1 nebo HD Gold Audio 7.1, dalšími PCIe kanály, integrovanou síťovkou 100MBit nebo gigabit Ethernet verzí, 4 SATA 3Gb/s porty s možností tvorby diskových polí RAID 0, RAID 1, RAID 0+1, RAID 5 a dále nabízí dva IDE ATA133 kanály pro maximálně čtyři zařízení. V neposlední řadě také 8 USB 2.0 portů.



Zdroj: www.via.com.tw
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.