Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.11.2001, Petr Klabazňa, článek
Nový ultra kompaktní design základních desek je v podání společnosti VIA opravdu zajímavý. Posuďte sami, ostatně kdo by odolal?
john.don | 19.3.200519:53
Moc pekny
Odpovědět0  0
cartman | 11.11.200121:13

pokud si tak nejak vzpominam, kdy si davno me prosel pod rukami terminal nejake divne znacky - podstatne je na to, ze velikostne (nikoliv konstrukne) to vypada jako zninovany MB od VIA; v terminalu byl na MB taky primo integrovany CPU VIA-Cyryx 266Mhz a chlazeni bylo vyreseno vcelku jednoduse - na CPU byla pouze pritlacena nejaka hlinikova deska podivneho patvaru (pochopitelne napatlana nejaka sracka na odvod tepla) a vse to drzelo po hromade tak, ze se musel namontoval vrchni plechovy kryt - ten to vse pritlacil k sobe a hotovo (zadne jine odvetravani z terminalu o velikosti 25x30cm se nekona)!! bohuzel tato konstrukce mela za nasledek dve veci 1) kdyz se na terminalu makalo tak dve hodiny dalo se na nem uvarit kafe 2) pokud se na terminal polozil monitor, tak bylo jiste, ze do trech hodin to ztuhlo !!

Odpovědět0  0
W.I.F.T. |FT W97 | 8.11.200116:56

Kristova noho, to už se zase budou dělat desky s neodstranitelným procesorem jako v dobách dva-osum-šestek a tři-osum-šestek ...? No to je hlína. Samozřejmě souhlasím s tím, že by to byla bezvadná levná kancelářská stanička (podobně jako má Compaq ty svý iPAQy). Akorát tohle k tomu teda není.

Obzvlášť mě ale stejně jako Martina zaráží to PCI. PCI slot vidím jen jeden, stromeček na PCI si představit dokážu (už jsem ho i viděl), nicméně dole je ještě v sekci <B>option moduly</B> napsaný <I>Cable for 2nd PCI device</I> ... že by už i PCI zařízení šlo pověsit na kšandu? Ta teda bude pěkně hustá :-)))).

A mimochodem - to ten VIA CPU nepotřebuje žádný chlazení? Tak to ta vypiplaná konzole bude navíc ještě tichá - no výbordelně :-)). Skutečně - do kanclu ideální levné řešení (jsem zvědav na stabilitu a kompatibilitu).

Odpovědět0  0
PetrK | 9.11.20019:12

:o), no jo, usetri se za patici...
Ale ted vazne, kazdy z vyrobcu dela co muze aby podlezl s cenou sveho zbozi pod konkurenci, bohuzel nekdy i na ukor "komfortu". Tim komfortem zde ma na mysli napr. zmenu CPU do budoucna (bez pájení :-o).

A co se tyka chlazeni, take zklamani - en napis "VYZADUJE CHLADIC" neni moc videt, ale je to ten spodni radek na popisce procesoru.

A jeste neco k PCI. jelikoz je to moc horka novinka, jeste jsem ji v rukach nemel. Nicmene ma predstava je takova, ze ten kabel "vytahne" PCI konektor vne a velikost skrine nebude omezovat velikost karty. Potom jeste nejaky vhodny jednoduchy kryt na tu kartu, aby se mi nevalela po stole jen tak...

Mimochodem jsme na Invexu videl takovou krychlicku - malinke PéCéečko (tusim u firmy Tespo). A velmi se mi to zalibilo, vse integrovane plus AGP karta na lezato (konektor do praveho uhlu k rovine zakladni desky - pokud ten kousicek vysoce integrovaneho cuprextitu takto mohu nazvat :o). Zkrataka se mi to moc libilo - a desing byl v aluminiu! Pak jeste jedna pozice na 5.25 mechaniku a jedna na 3.5 mechaniku... (jak jsem jiz rek integrovane snad vse...) a recenze by mohla byt v Computeru - nebo bude.

PS
nemam nic proti takovemuto reseni, jen je potreba predem! zvazit ucel pro ktery se PC porzuje!

Odpovědět0  0
W.I.F.T. FT W97 | 9.11.200111:46

Já v podstatě nic proti této integraci nemám, až na fakt, že procesor může odejít do kytek a pak je možné vyhodit celé PeCko :-).
Ten nápis <B>HEATSINK/FAN REQUIRED teď už s bídou vidím taky - toho si opravdu nejde všimnout. Ovšem je tu jedna věc: ta deska nemá žádné úchyty na takový chladič, takže jestli to bude jen nějakým kentusem přilepené (jako na chipsetech či grafických čipech, hrozí riziko upadnutí chladiče (pokud bude výsledná <I>vypiplaná konzole</I> nastojato, jak to ostatně zabere asi nejmíň místa na stole). A když upadne chladič, procesor se přehřeje, může se i zničit a můžete PeCko vyhodit :-).
Osobně bych tohle PeCko využíval podobně jako jsou u nás v práci využity iPAQy a malé Deskpro EN Compaqy. Prostě kancelářská práce bez nutnosti rozšiřovat PC - nanejvýš o nějakou jinou síťovku (pokud je použitý jiný typ) či třeba SCSI kartu (pro připojení třeba externího scanneru či vypalovačky). Nebo prostě něčeho Do kancelářského stroje opravdu jeden PCI slot bohatě stačí. Na jinou práci tahle vychytávka snad ani nemá smysl.
Výhodou budiž kompatibilita s formátem ATX, takže to výrobci mohou montovat prakticky do čehokoliv - tedy i do vlastních bedýnek, které si za tímto účelem mohou možná navrhnout a nechat vytvořit. Určitě se jedná o hodně zajímavé řešení - a hádám, že bude i hodně cenově zajímavé. A to bude pro firmy, co chtějí kancelářské jednodušší stroje, asi to rozhodující. Do kanceláře nepotřebujete poloviční server, tam opravdu stačí takováhle vychytávka. A s 256MB paměti a s alespoň 20GB diskem se už jedná o docela svižnou stanici (procesor a jeho výkonnost v tu chvíli moc nehraje roli, protože všechno je zde o rychlém disku a velké paměti). Velkou roli ovšem bude hrát to, jaká se u této srandy projeví stabilita a/nebo kompatibilita. A pokud to vše bude zcela OK, tak asi brzo iPAQům odzvoní :-))).

Odpovědět0  0
Libor Chocholatý | 9.11.200122:13

Mě spíš nesedí ty DIMM konektory nastojato, kdyby byly šikmo, uspořila by se výška. Místa je tam dost. Zajímalo by mě, kolik za to chtějí. Po stanici bez větráku už dlouho toužím.

Odpovědět0  0
designer | 8.11.200112:42

Miniaturizaci fandim a podle mne to melo byt uz davno. Problemek (spis nedoresenost) vidim v tom, ze se zmensuje delka a sirka, ale vyska je porad dana vyskou rozsirujici karty (karet). Proc to uz davno nepolozili PCI karty na lezato??? Nemyslim konkretne ten ktery model compu, ale standard...

Odpovědět0  0
Dano | 8.11.200111:19

Je to podarene riesenie, asi idealne nasadenie do podnikovej siete ako tenky terminalovy klient alebo nieco podobne... alebo aj doma, ak si to samozrejme moze nekto dovolit, pri tych rozmeroch a ak da VIA aj prijatelnu ceny idelna platforma na TV integrovanu s pripojenim na internet a podobne zabavky... Sice si na tom uzivate Quaka nezahra.. ale naco by to bolo uctovnice vo velkej firme, kde skor upgradnu raz zacas centranny server? v kombinacii s Linuxom to moze byt nadhera :o) takyto tenky klienti sa uplatnia vsade.. uz len, kto to zaplati :o)

Odpovědět0  0
Martin | 8.11.20019:39

V tech. specifikacei se pise:
"One PCI slot (Note: support for two PCI devices)"
Tak si rikam, ze by k tomu vyrabeli stromecek pro PCI sbernici?

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.