Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA možná připravuje dvoujádrové procesory

20.5.2008, Jan Vítek, aktualita
VIA možná připravuje dvoujádrové procesory
V minulosti se výrobci procesorů honili za megahertzy, tedy lépe řečeno za operační frekvencí a nyní je to nová modla - počet jader. Dvoujádrový procesor není nic výjimečného ani u těch nejlevnějších notebooků a desktopů, a tak bychom se...
V minulosti se výrobci procesorů honili za megahertzy, tedy lépe řečeno za operační frekvencí a nyní je to nová modla - počet jader. Dvoujádrový procesor není nic výjimečného ani u těch nejlevnějších notebooků a desktopů, a tak bychom se ani nemuseli divit, že by se i VIA pustila do výroby vícejádrových procesorů, jak sděluje server X-bit labs.


VIA Isaiah

VIA by mohla do konce příštího roku přijít s vlastními dvoujádrovými procesory, které mají být založeny na nejnovější firemní architektuře Isaiah, 45nm výrobním procesu a o výrobu se má postarat firma Fujitsu. Zde se nejde nepozastavit nad tím, že VIA je k takovému kroku v podstatě nucena Intelem a jeho procesory Atom, které jsou přímými konkurenty a jejichž dvoujádrové verze s frekvencí 1,87 GHz se také chystají, ovšem ty přijdou nejspíše podstatně dříve.

O dvoujádrových Isaiah pochopitelně není známo zatím nic, ale jednojádrové Isaiah budou mít k dispozici sběrnici V4 s frekvencí od 800 do 1333 MHz, dvě 64kB L1 16-way cache a 1 MB L2 cache, také 16-way. Výrobní proces je zde 65nm a zachována byla pinová kompatibilita s procesory VIA C7. Vylepšit se má také spotřeba energie díky Adaptive PowerSaver Technology a rychlým, jednocyklovým přechodům mezi různými stavy procesoru.

Zdroj: X-bit labs
reklama