Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA nabízí základní desky nového formátu Pico-ITX

19.4.2007, Jan Vítek, aktualita
VIA nabízí základní desky nového formátu Pico-ITX
Společnost VIA se nespokojila s již tak miniaturním formátem Nano-ITX, který byl realizován do podoby základních desek s rozměry 120 x 120 mm a přichází s ještě menším řešením Pico-ITX, jehož základní desky mají rozměry pouze 100 x 72 mm...
Společnost VIA se nespokojila s již tak miniaturním formátem Nano-ITX, který byl realizován do podoby základních desek s rozměry 120 x 120 mm a přichází s ještě menším řešením Pico-ITX, jehož základní desky mají rozměry pouze 100 x 72 mm a již těžko by mohly být menší. Pico-ITX je samozřejmě x86 kompatibilní, protože využívá procesory VIA C7 nebo VIA Eden v provedení nanoBGA2 a byl již představen na akcích CES a CeBIT. Nyní by již ale měla být k dispozici referenční deska VIA VT6047 a také byly zveřejněny podrobné informace.


Pico-ITX s procesorem VIA Eden 1 GHz

Jak můžete vidět z obrázku, tak vedle (pasivně chlazeného) procesoru je zde použit již jen jeden čip - VX700, do nějž jsou integrovány funkce northbridge i southbridge. Pracuje s paměťmi DDR2 400/533 (až 1 GB) a má integrované grafické jádro VIA Unichrome Pro II s dekodérem pro WMV9 a MPEG-2/4. Přes jeden 44pinový IDE konektor připojíte až dvě zařízení UDMA 33/66/100/133 a k dispozici je také jeden SATA. Ten ale na fotografii budete hledat marně - jeho pozice je však v dolním levém rohu pod IDE konektorem, jak je patrné ze schématu. Vidět také není SO-DIMM pro paměťový modul, avšak pouze proto, že je umístěn z druhé strany, stejně jako čipy Super IO Lite VT1212 a HD Audio Codec VT1708A (7.1 výstupů). Připojení k síťi zajišťuje RJ45 konektor a čip VT6106S (10/100Mbps).



Ostatní konektivitu zprostředkuje několik pinových polí. Za zmínku ještě stojí napájení, pro které je zde připraven standardní 12pinový konektor (nahoře vpravo), kam připojíte pasivní zdroj s výkonem maximálně 22 W (peak 25 W). Už specifikace zdroje ukazují na výjimečně nízkou spotřebu systému, která se u nízko taktovaných procesorů C7 počítá v jednotkách wattů a při klidovém režimu desetinách.

Zdroj: VIA