Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA + NVIDIA = platforma za $45

11.4.2008, Michal Vysušil, aktualita
VIA + NVIDIA = platforma za $45
Již delší dobu kolují po internetu zvěsti o spolupráci firem NVIDIA a VIA. Nyní už je vše jasné a prvním společným produktem má být řešení, které bude nabízet procesor VIA spolupracující s chipsetem od NVIDIE. Použitým procesorem má být...
Již delší dobu kolují po internetu zvěsti o spolupráci firem NVIDIA a VIA. Nyní už je vše jasné a prvním společným produktem má být řešení, které bude nabízet procesor VIA spolupracující s chipsetem od NVIDIE.

Použitým procesorem má být VIA CN/Isaiah a platforma by měla být přímou konkurencí pro podobná, integrovaná, řešení od Intelu. Obě výše zmíněné firmy (VIA, NVIDIA) ale prohlašují, že jejich výsledný produkt bude mít několikanásobně vyšší výkon, než nabízí konkurence. Konkrétně se hovoří o výkonu okolo 36 Gflops (řešení od Intelu s procesorem Celeron a čipovou sadou 945G nabízí výkon pouze 6,4 Gflops). Na skutečné výsledky si ale budeme muset počkat na začátek roku 2009.



Společnost NVIDIA, která nazývá novou platformu „nejlevnějším Vista Premium PC na světě“, prohlašuje, že řešení bude obsahovat 1+8 jader. NVIDIA totiž názývá „jádry“ své shader jednotky. To neznamená nic jiného, než 8 shader jednotek pro grafické jádro. Platforma bude podporovat grafické rozhraní DirectX 10 a také akceleraci při přehrávání HD videa. A to vše za cenu $45 (čipset s procesorem, nikoliv celá základní deska).

Důležitým faktorem pro úspěšnost této platformy na trhu bude nejspíše její spotřeba, která je velmi sledovaným faktorem hlavně u menších notebooků. A v této branži měl Intel vždy navrch.

Zdroj: Fudzilla