Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA odhalila referenční design VIA OpenBook Mini-Note

27.5.2008, Jan Vítek, aktualita
VIA odhalila referenční design VIA OpenBook Mini-Note
Společnost VIA přišla s novým referenčním mini-note designem, který nazývá VIA OpenBook. Ten je zaměřen na rostoucí trh s ultramobilními notebooky a má se stát základem pro využití produktů VIA jako C7-M ULV procesorů, VIA VX800 digital...
Společnost VIA přišla s novým referenčním mini-note designem, který nazývá VIA OpenBook. Ten je zaměřen na rostoucí trh s ultramobilními notebooky a má se stát základem pro využití produktů VIA jako C7-M ULV procesorů, VIA VX800 digital media IGP čipové sady, nebo platformy VIA Ultra Mobile.



Zařízení mají využít 8,9" LCD obrazovku, pochlubit se dobrou podporou pro přehrávání videa a také hmotností pod 1 kg. Pozadu nezůstává ani konektivita. Mluví se o technologiích WiMAX, HSDPA a EV-DO/W-CDMA modulech. A že se jedná podle názvu o OpenBook, třetí strany by měly od VIA dostat velkou volnost v konečných úpravách zařízení, aby se dosáhlo potřebných úprav dle požadavků cílových trhů.



A nyní něco z technických vlastností. LCD obrazovky přijdou s rozlišením 1024 x 600 a bude je krmit IGP Chrome9 kompatibilní s DirectX 9.0 a akcelerující formáty MPEG-2, MPEG-4, WMV9, VC1 a DiVX. K dispozici bude také 8kanálové audio, i když zde to vidím spíše jen jako nabídku. Dále budou mít VIA OpenBook tři USB 2.0 porty, D-Sub port, vstupy a výstupy audia samozřejmě a multimediální výbavu zakončí čtečka karet SD/SDIO/MMC/MS a 2Mpix webkamera. Vše bude napájeno pomocí 4článkových 2600mA Li-ion baterií, což zajistí 3hodinovou výdrž (zde jsem doufal v lepší vlastnosti) a celé zařízení bude mít rozměry 240 x 175 x 36,2 mm. A co se týče SW výbavy, pak už podle platformy je zřejmé, že si budeme moci vybrat mezi MS Vista Basic, Windows XP a různými Linuxovými distribucemi.

VIA také připravila samostatné stránky, na něž se dostanete přes odkaz na zdroj aktuality.

Zdroj: TZ VIA