Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA P4M900: IGP chipset pro procesory Intel

30.5.2006, Milan Šurkala, aktualita
VIA P4M900: IGP chipset pro procesory Intel
Společnost VIA poměrně často představuje nové chipsety a protože si dala už nějakou tu dobu pauzu, přichází na trh s novým chipsetem VIA P4M900 s integrovanou grafikou. Chipset je určen pro kompletní procesorovou řadu Intel Pentium 4 a mobilní...
Společnost VIA poměrně často představuje nové chipsety a protože si dala už nějakou tu dobu pauzu, přichází na trh s novým chipsetem VIA P4M900 s integrovanou grafikou. Chipset je určen pro kompletní procesorovou řadu Intel Pentium 4 a mobilní procesory Intel Core Duo.



Pojďme se nejprve podívat na integrované grafické jádro. Jak je u společnosti VIA zvykem, rozhodně nenabídne vysoký výkon. Vždyť se jedná pouze o 128-bitové GPU s dvěma pixel pipelines a taktem 250MHz. Nabízí však plnou podporu DirectX 9.0 (podpora shaderů 2.0). Může tak být označen jako "Windows Vista Ready". Podpora PCIe x16 slotu pro případný grafický upgrade zde naštěstí našla své místo.



Sběrnice procesorů může činit 400MHz až 1066MHz, jsou podporovány jak paměti DDR400, tak i novější DDR2-667. Volba slotů je pak na výrobci základní desky. K northbridge je southbridge VT8251 (jižní můstek) připojen pomocí sběrnice V-Link s propustností 1GB/s.

Southbridge nabízí integrovaný zvuk v podání VIA Vinyl HD Audio (32-bit/192kHz), případně VIA Vinyl Gold HD Audio. Síťové rozhraní nabízí 100Mbps síťovka (příp. 1Gbit), k dispozici může být rovněž modem. Zatímco northbridge nabízí jeden PCIe x1 slot, southbridge nabízí pouze PCI sloty, ale rovnou šest.

Diskové řadiče jsou zastoupeny dvěma kanály IDE (ATA133) pro maximálně čtyři zařízení a čtyřma SATA-300 porty. Podporovány jsou disková pole RAID 0, RAID 1, RAID 0+1, RAID 5 & JBOD (SATA). Počet USB portů činí osm.



Zdroj: www.via.com.tw
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.