Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA představuje výkonný mini server

13.1.2010, Jakub Doležal, aktualita
VIA představuje výkonný mini server
Letošní výstava CES je plná zajímavých novinek a ani společnost VIA nezůstala stranou. Pro své zákazníky si připravila mini server založený na svém procesoru Nano. Hlavními parametry jsou dostatečný výkon, malá spotřeba a tichý chod. Model...
Letošní výstava CES je plná zajímavých novinek a ani společnost VIA nezůstala stranou. Pro své zákazníky si připravila mini server založený na svém procesoru Nano. Hlavními parametry jsou dostatečný výkon, malá spotřeba a tichý chod.



Model VIA M’SERV S2100 je zabalen v úhledném černém šasi, které je v přední části doplněno o červenou linku. V této části se nacházejí indikační diody pro Ethernety, zapnutí/vypnutí, či práce s disky. Na předním panelu se dále nachází tlačítko pro zapnutí serveru a také jeden USB 2.0 port. Rozměry jsou dle výrobce 259 x 135 x 115 mm (H x Š x V).

Inženýři ve VIA zvolili pro tento server jako základ 64 bitový procesor VIA Nano s podporou virtualizace. Pro základní desku byl použit čipset VIA VX800, který obsahuje také integrované grafické jádro VIA Chrome9. Na operační paměť jsou připraveny dva SO-DIMM sloty s podporou DDR2 na frekvenci 667 MHz. Maximální osaditelná kapacita jsou 4 GB.



Do mini serveru lze vměstnat dva 3.5“ pevné disky s rozhraním SATA II. Potěší také přítomnost rozhraní pro připojení CF karet. Pro zapojení do počítačové sítě jsou k dispozici dva gigabitové Ethernety. Na zadním panelu nalezneme další dva USB porty a jeden VGA port. Napájení probíhá skrze externí 75W AC/DC adaptér.

Společnost VIA nabízí poměrně zajímavé řešení, které by mohlo oslovit některé uživatele. Bohužel výrobce nesdělil finální cenu a také neupřesnil datum dodání na pulty obchodů.

Zdroj: VIA