Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA uvádí chipset VIA CX700, je však tvořen jediným čipem

5.4.2006, Milan Šurkala, aktualita
VIA uvádí chipset VIA CX700, je však tvořen jediným čipem
Až se mi nechce nazvat VIA CX700 čipovou sadou, protože je tvořena jedním jediným čipem podobně jako třeba nVidia nForce3. Ale ponechme pojem chipset a pojďme se podívat, co přináší. Hlavní je určitě podpora procesorů VIA C7 a VIA Eden,...
Až se mi nechce nazvat VIA CX700 čipovou sadou, protože je tvořena jedním jediným čipem podobně jako třeba nVidia nForce3. Ale ponechme pojem chipset a pojďme se podívat, co přináší. Hlavní je určitě podpora procesorů VIA C7 a VIA Eden, úsporných 90nm 32-bitových procesorů s nepříliš vysokým výkonem.



Chipset obsahuje v jednom čipu jak northbridge, tak i southbridge a další integrované komponenty, z nichž zatím zmíním grafický čip. Jedná se o 128-bitový čip Unichrome Pro (zapojen přes sběrnici AGP 8x, volný slot zde ale není), tedy rozhodně nic, co by mohlo jakéhokoli hráče zaujmout. O to více zamrzí absence PCIe x16 slotu, i když primární určení chipsetu rozhodně není "herní počítač". Smutné je, že nepodporuje ani další PCIe sloty. Je rovněž integrována zvuková karta VIA Vinyl HD Audio.



Chipset podporuje až 4GB RAM jak typu DDR400, tak i DDR2-533. K dispozici je klasické ATA (pouze jeden kanál pro dvě zařízení) i novější SATA (nebo SATA-300). Dále například šest USB 2.0 portů a podpora pro 4 PCI zařízení.

Celý čip zabírá plochu 37,5×37,5mm a spotřeba pouhých 3,5W. Jeho typické využití je spíše v small-form factor PC nebo embedded řešeních. Díky absenci jakéhokoli grafického slotu má chipset a s ním i procesory VIA C7 malou šanci rozšířit se do klasických PC (samozřejmě low-endu). K tomu jim chybí i výkon. Své pravé určení ale splňují dokonale.



Zdroj: www.via.com.tw
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.