Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA uvádí NanoBook Ultra Mobile Device: miniaturní notebook

5.6.2007, Milan Šurkala, aktualita
VIA uvádí NanoBook Ultra Mobile Device: miniaturní notebook
Požadujete-li co nejmenší rozměry notebooku, tak vás možná oslovil Palm Foleo nebo vás osloví nový VIA NanoBook Ultra Mobile Device. Je o něco menší a skladnější. Váží jen 850 gramů a je vybaven displejem o úhlopříčce jen 7 palců, to už...
Požadujete-li co nejmenší rozměry notebooku, tak vás možná oslovil Palm Foleo nebo vás osloví nový VIA NanoBook Ultra Mobile Device. Je o něco menší a skladnější. Váží jen 850 gramů a je vybaven displejem o úhlopříčce jen 7 palců, to už je dost málo.



Na notebooku může běžet operační systém Windows XP nebo Windows Vista. Poháněn je 1,2GHz procesorem VIA C7-M, k dispozici je maximálně 1GB RAM (což je podle mně spíš rozumně použitelné minimum), 30GB pevný disk, wifi 802.11g, Bluetooth, dále také DVI výstup.



Bohužel tak malé rozměry se podepsaly na několika negativech. Touchpad je dosti malý, chybí WWAN (je zde však slot pro případnou instalaci WWAN nebo VoIP modulu), displej je příliš malý a jak již bylo řečeno, 1GB RAM je použitelné pro Windows XP, ne už tolik pro Windows Vista.

Nemožnost vyšších kapacit paměti RAM tak zamrzí. Malý NanoBook však nabízí jedno lákadlo, zatímco s menšícími se rozměry mobilních počítačů zpravidla roste cena, tento si bude možno pořídit už za $600, v přepočtu by koncová cena mohla být cca 16000Kč s DPH.

Zdroj: www.engadget.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.