Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA uvádí novou x86 architekturu Isaiah

26.1.2008, Milan Šurkala, aktualita
VIA uvádí novou x86 architekturu Isaiah
Společnost VIA uvádí dlouho očekávanou novou architekturu procesorů VIA Isaiah. Připomeňme, že nynější procesory VIA C7 se vyznačují poměrně příznivou spotřebou, ale také opravdu velmi nízkým výkonem, který je srovnatelný snad jen s Celerony...
Společnost VIA uvádí dlouho očekávanou novou architekturu procesorů VIA Isaiah. Připomeňme, že nynější procesory VIA C7 se vyznačují poměrně příznivou spotřebou, ale také opravdu velmi nízkým výkonem, který je srovnatelný snad jen s Celerony architektury Netburst při stejné frekvenci.



To vše se má změnit. VIA Isaiah nabízí podle výrobce při stejné frekvenci dvakrát až čtyřikrát vyšší výkon než dosavadní procesory VIA a tím by měla být důstojnou konkurencí architektury Intel Core. Architektura je u VIA poprvé 64-bitová, pochopitelně jde o typ out-of-order. Procesory budou vyráběny 65nm technologií. To je trochu škoda, neboť Intel už dnes přešel na 45nm výrobu a AMD by s ní mělo začít v druhé polovině tohoto roku.

FSB sběrnice bude alespoň zpočátku s frekvencí 800 MHz, počítá se však dokonce až s 1333MHz verzí. Obě L1 paměti cache mají kapacitu 64 kB (jedná se o 16-way cache), L2 cache má pak konečně rozumnou velikost 1 MB. Pro srovnání, VIA C7 měly pouhých 128 kB. I zde se jedná o 16-way cache paměť exkluzivního typu. V materiálech VIA společnost samozřejmě srovnává tyto procesory s konkurencí, zejména tedy procesory Intel, jejichž L1 cache paměť je pouze 8-way typu a poloviční velikosti. Intel však naopak boduje mnohem větší L2 cache pamětí.



Procesory by měly mít nejrychlejší FPU jednotku na trhu. Ta má být schopna v jednom taktu zpracovat až čtyři sčítání a násobení s desetinnými čísly. Nové technologie dále minimalizují latence. Procesory mají podporovat nejnovější SSE instrukce, VIA se však nevyjadřuje, které to konkrétně jsou. Předpokládám, že podporuje SSE4, ale nikoli SSE4a od AMD.

Velkým kladem má být úspornost procesorů. Je-li však pravda 25W TDP u jednojádrového procesoru VIA, pak to není až tak pěkné číslo ve srovnání s dvoujádrovými procesory Intel, které při dvojnásobném počtu jader mají 35W TDP. Každopádně je k dispozici úsporný stav C6, Extensive Adaptive PowerSaver Technology dále umožňuje snižovat spotřebu inteligentním způsobem, kdy se změna taktu a napětí procesoru děje během jediného cyklu procesoru.

Velmi zajímavým počinem je také schopnost dynamicky upravovat napětí a takt dle teploty. Uvažme teoretický příklad, kdy procesor potřebuje ke svému běhu při frekvenci 2,0 GHz napětí 1,1 V. Pokud je teplota jádra při přepnutí z nižších frekvencí na 2,0 GHz dejme tomu o 20° nižší než je maximální, Adaptive P-State Control může vyhodnotit, že k dosažení frekvence 2,0 GHz je potřeba např. jen 1,0 V a tento stav se použije. Stejně tak v případě nízké teploty lze použít funkci Adaptive Overclocking, která v daném případě přetaktuje jádro třeba na 2,2 GHz a mírně zvýší voltáž procesoru.

K dispozici jsou samozřejmě i bezpečnostní technologie VIA PadLock Security Engine včetně pokročilého generátoru náhodných čísel, technologie AES Encryption Engine a podpory SHA-1 a SHA-256 hashování. První procesory se objeví na trhu již v tomto pololetí. Snad budou úspěšnější než dosavadní procesory VIA. Hlavně by to ale chtělo přijít také s dnes moderní vícejádrovou koncepcí.

Zdroj: www.digit-life.com, www.via.com.tw
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.