Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.1.2008, Milan Šurkala, aktualita
Společnost VIA uvádí dlouho očekávanou novou architekturu procesorů VIA Isaiah. Připomeňme, že nynější procesory VIA C7 se vyznačují poměrně příznivou spotřebou, ale také opravdu velmi nízkým výkonem, který je srovnatelný snad jen s Celerony...
Artthur | 26.1.200820:39
Ako ste prišli k potrebe 25W ? Podľa dostupných údajom by model s 2.0GHz mal mať spotrebu max. 20W TPD !?! Reálne však každý jeden procesor tak ako aj VIA C7 a o ­/VIA C7­-M nehovoriac­/ túto hodnotu len málokedy dosiahnu. Model s 2.2GHz by mohol mať už zmienenú 25W TPD, ale to je hudba budúcnosti minimálne 1 rok kým sa tento model objaví a do vtedy môže prísť aj revízia jadra a teda aj nižšie TPD. Netreba zabúdať pre aký segment trhu sú tieto CPU určené, v podstate všade tam kde „VIA C7“ avšak pri rovnakej frekvencii a vyššej V4 FSB s 2 ­- 4 násobným zvýšením výkonu. Čiže sa bude jednať o základné dosky VIA EPIA formátov mini­-itx, nano­-itx, pico­-itx, notebooky, UMPC, spotrebná elektronika, ale samozrejme aj flex­-atx dosky VIA PC­-1 ­/t.j. ako napr. VIA PC3500G­/. To isté platí ako v prípade všetkých VIA CPU, že budú integrované priamo on­-board na doske, takže samotné zakúpenie nepripadá do úvahy ak nie ste výrobca matičných dosiek.
To žeby to chcelo viac jadier je jasné, ale opätovne si treba uvedomiť kam resp. pre aký segment trhu sú CPU určené. V podstate na svetovom trhu sú dvaja x86 hráči ­/Intel a AMD­/ a potom tretí VIA Technologies ­/Transmeta je cca. 2 roky out­/. Čo sa týka viacerých jadier tak to je samozrejme problém dostupnej technológie a možností jednotlivého výrobcu a v podstate aj obrovská finančná náročnosť do vývoja. Pozrite akú daň za vývoj platí jeden x86 výrobca v jeho hospodárskych číslach! Ak by však niekto zatúžil po viacerých jadrách s VIA CPU, tak nie je problém, nakoľko základná doska mini­-itx VIA EPIA DP­-310 má dva procesory VIA Eden­-N 1.0GHz, 7W@TPD ­/celkovo 14W@TPD­/, ­/jadro “C5P” ­- VIA Nehemiah­/ ­- toto jadro niesli posledné VIA C3 CPU. Keď si prozriete špecifikáciu toho VIA Eden­-N procesoru tak zistíte, že sa jednalo o paticu NanoBGA 15 mm x 15 mm. Ďalší vývoj bol taký, že jadro “C5J” ­- VIA Esther marketingové názvy VIA C7 a VIA C7­-M atď. boli v patici NanoBGA2 21 mm x21 mm takže posledná dvojprocesorová doska zostala VIA EPIA DP­-310, nakoľko pravdepodobne pre nedostatok miesta sa tam dva CPU “C5J” ­- “VIA Esther” nezmestili a na rovinu bola aj dost drahá a v testoch s novším síce jedným VIA C7 poskytovala horší výkonnostný benefit.
Ak sa však zahľadíte na špecifikáciu procesora VIA CN “Isaiah” zitíte, že sa jedná o jadro o veľkosti 60mm2, v patici NanoBGA 11mm x 11mm !!! čiže ešte menšia patica ako spomínaného VIA Eden­-N ­/jadro “C5P” ­- VIA Nehemiah­/.
Ak si tu:
http:­/­/www.mini­-itx.com­/2004­/10­/07­/dual­-cpu­-mini­-itx­-board­-shown­-at­-fpf

všimnete posledné tri obrázky tak zistíte, že VIA Tech. predstavila v roku 2004 na Fall Processor Forum v San Jose „demo“ dosky práve so 4x VIA Eden­-N 1.0GHz, 7W@TPD ­/celkovo 14W@TPD­/, ­/jadro “C5P” ­- VIA Nehemiah­/. Potom nie je problém na flex alebo mikro atx dosku narvať štyri VIA CN “Isaiah” a keď vezmeme do úvahy, že 2.0 Ghz VIA CN “Isaiah má max. 20W@TPD, tak takéto 4 CPU by mali celkovo max. 60W@TPD, čo je slušná hodnota s 376 mil. tranzistorov ­/4 x 94mil.­/. Potom už iba treba zrátať náklady takýchto 4 CPU a porovnať ich s nákladmi jedného quard­-core CPU a rozsodnúť sa. Uznávam, že reálne v predaji je takáto základná doska dosť nepravdepodobná, ale dá sa to, o čom vypovedá už zmienené fotografie. Domnievam sa však, že opätovne sa dočkáme dvojprocesorovej VIA EPIA DP s 2x VIA CN “Isaiah” a možno aj exkluzívne dvojprocesorovú low­-end flex­-atx dosku napr. s označením “PC6000G”. Treba si aj tak počkať až na reálne testy a ceny. Uvidíme...

Odpovědět0  0
bright (8) | 26.1.200818:24
Řekl bych, že tento procesor bude zase integrovaný na desce, takže s tím bude souviset i exkluzivní cena ­(jako za ostatní via desky­).

Jinak to ale vypadá to opravdu na pěkný kousek.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.