Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA uvádí procesor Eden se spotřebou pouhý 1 W

18.8.2007, Milan Šurkala, aktualita
VIA uvádí procesor Eden se spotřebou pouhý 1 W
Pro využití, kde je nutno dosáhnout co nejnižší spotřeby (např. set-top boxy,...), uvede společnost VIA procesor Eden ULV, jenž se může pochlubit spotřebou 1 W! Takový procesor není nutno nijak zvlášť chladit, aktivně už vůbec ne. Požadavek...
Pro využití, kde je nutno dosáhnout co nejnižší spotřeby (např. set-top boxy,...), uvede společnost VIA procesor Eden ULV, jenž se může pochlubit spotřebou 1 W! Takový procesor není nutno nijak zvlášť chladit, aktivně už vůbec ne. Požadavek na minimální hlučnost tak splní bezezbytku.



Samozřejmě taková spotřeba není zadarmo, procesor běží na pouhých 500 MHz, což je ovšem vzhledem k plánovanému využití procesoru i přes jeho nepříliš rychlou architekturu dostatečné. Dosavadní procesory Eden a Eden ULV jsou nabízeny s frekvencemi 400 MHz až 1,5 GHz a spotřebou 2,5 W nebo 7,5 W.

Eden ULV 500MHz (1 W) je stále vyráběn 90nm technologií v nanoBGA2 package (21×21 mm), využívá sběrnici VIA V4 na frekvenci 400 MHz a k velmi nízké spotřebě dopomáhá i napětí pouhých 0,7 V. L1 i L2 cache mají kapacitu 128 kB. Procesor podporuje multimediální instrukce SSE3 i bezpečnostní technologii VIA PadLock Security Engine.

Vzhledem k tomu, že se společnost VIA zaměřuje na trh s UMPC, chce do konce letošního roku uvést nový chipset VIA VX800. Už nyní vyslovilo kolem deseti zájemců zájem o tento chipset pro svá zařízení.

Zdroj: www.xbitlabs.com, www.tgdaily.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.