Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.9.2003, Zdeněk Kabát, článek
Přestože jsme nedávno načrtli možný vývoj cen nadcházejícího Athlonu 64, nyní můžeme říci, kolik bude nový procesor stát mnohem přesněji. Navíc se objevila krátká stať o výkonu Athlonu 64 FX, který překonává i Pentium 4 na 3,2GHz!
Prazec | 10.9.200319:12
Kazdy system je tak silny, jako jeho nejslabsi clanek. To, ze frekvence neni vsechno, uz kdysi dokazal APLE prave treba s ­"pipeline­" ­(jenze jablicko je ponekud predrazene­). Porovnavat procesory slo tak u P­-1, kde mel clovek jednu patici, tady jde opravdu o porovnani architektur ­- na druhou stranu ­- pokud nejste herni nadsenci ­- co chcete delat s CPU na 3 GHz? Ucit delfiny mluvit? Na co je mi CPU na 3 GHz, popripade s 64bit architekturou, kdyz nejslabsim clankem je HADR, ktery mi nepusti realne vice, nez 50MB­/s? Myslim si, ze CPU s 1,5 GHz a vice slusi SCSI­-3 A ViiiiiiCE a PC­-dlo s ATH64 nebo P4 by se melo slusne ptat ­- prosim pekne, co je to U­-ATA?
Odpovědět0  0
Abraxis | 11.9.20033:11
a, kdyz si koupis takovy procesor, tak to potrebujes na operace v pameti ­(ostatne dneska je moda, ze treba cela databaze jen na RAM disku­)
b, no, ja dokazu udelat RAID pole z IDE disku s 250 MB­/s cteni a 90 MB­/s zapis ­(MegaBytu!­) ­- to uz dokaze ten 3 GHz CPU docela zamestnat
Odpovědět0  0
tervi | 8.9.200312:24
kupodivu znam dost inteligentnich ­(= prosperujicich­) firem, ktere jedou na woknech a nemaji problemy. casto jedou obe platformy, u nas mame hned tri:­) ­(linux­(primarne pro testovani php­), xp­/win2k­/2003server a MacOS­). pcidla jsou vsechna powered by intel a taky zadne problemy.
Odpovědět0  0
tervi | 8.9.200312:27
eh, sorry, to bylo pod Re: 64bit | od: Petr Baláš
Odpovědět0  0
who (208) | 7.9.200321:44
tezko mluvit pred uvedenim; ale jak to vypada me se to zase az zas tak supr procesor nezda
zaprve se srovnava s northwoodem; ten s nim souperit nema; pockal bych na prescotta
rozdily na to ze je to nova generace se ­"zastaralym­" northwoodem nesjou zase tak veliky; nekde 18% to uz de; ale northwood nema integrovanej radic, 1mb cache...

asi taky de o tu spolehlivost a stabilitu; to se neotestuje za par hodin; a jak je znamo intel stabilnejjsi je;
na hry to bude dobrej procesor; na tu stabilitu spolehlivost bych si pockal

cena teda supr neni vubec; a asi bude o neco levnejsi nez prescott; oba az prestanou byt novinkami; pak se podle me vyplati prescott; do budoucna urcite

athlon asi nepude moc pretaktovavat; zvedat frekvenci pri 0,13um moc asi nepude samotnymu amd; a kdyz tak se s nim bude dat vytapet barak

amd me trochu posledni dobou zklamava; ale este neni 23.9...
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 7.9.200323:00
Nemyslím si, že Intel má spolehlivější procesory. Jestli Vám něco říká SNDS, tak byste měl souhlasit. Jinak máte pravdu, o stabilitě a spolehlivosti Athlonu 64 nám dnes nikdo nic nepoví. A když už, jde o reklamní řeči od AMD :­)

O cenách Prescottu budeme psát podrobněji v úterý a myslím, že budete docela překvapen.

A ohledně toho 0,13mikronového procesu ­- nevím, kde by měl být problém. Je sice fakt, že AMD má trochu problémy se zvyšováním frekvence, ale pokud zlepší výtěžnost, dostane Athlon 64 hodně vysoko. Vezměte si, že bude začínat na 2,2GHz, zatímco Northwood dosáhl 3,2GHz. Architektura A64 sice na takovou asi nemá ­(P4 je pro vysoký takt navržena­), ale 90nm San Diego podle mě přes 3GHz půjde. A podívejte se na benchmarky ­- A64 na 2,2GHz na tom je podobně jako Northwood na 3,2GHz.
Odpovědět0  0
who (208) | 7.9.200323:45
snds mi nic nerika; ale nebranim se informacim; takze urcite bych rad o tom neco slysel

nejsem zastance ani amd ani intel; proste me zajima to co je lepsi; ted se bavit o chipech ktere jeste na trhu nejsou asi neni to pravy; ale preci obecne se vzdy rikalo ze intel ma co se tyce stability a spolehlivosti navrh; at uz ze si vyrabi chipsety pro svy milacky sam; coz pusobi pravem ci nepravem uklidnujicim dojmem; ­(a prave chisety je docela taky dulezita vec­); nebo i ze strany vyrobcu softwaru ma vetsi podporu

jak sem rikal; prescott bude asi drazsi; jak moc nevim

jestli se bude amd darit zvysovat frekvenci bude urcite zajjimave sledovat; ale prave proto ze p4 je navrzen na vysokou frekvenci a dostal se na 3,2; pochybuji ze by amd s athlonem sel nejak kupredu; taky je jasne ze frekvence neni vsechno...

sandiego je zase ovsem neco jineho...

benchmarky je jedna vec; realny aplikace druha; proto bych urcite jako novinky tyto procesory nekupoval;

srovnani northwooda s athlonem64 mi ale stejne nerika o athlonu ze je to jednicka;

druha vec je vyuziti a64; a 30% narust v 32bit;
Odpovědět0  0
Usires | 7.9.200317:11
Sice nevím jestli je na tom něco pravdy, ale sylšel jsem ­(do kamoše co byl na prezentaci Asusu a AMD­), že Opterony mají mít technologii, jenž dynamycky umožňuje měnit frekfenci jádra v závislosti na vytížení procesoru a nárocích systému. Také mi říkal, že prý nejvyší teplota, kterou Asusáci s Opterony dosáhli v testech ­(nevětraná uzavřená místnost­) byla prá 50 °C, takže žádné grilování se konat nebude ;­-­)­) Za tyto informace ovšem nemůžu dát ruku do ohně.
Odpovědět0  0
Komisar.durex | 6.9.200323:03
mno......podle me je blbost srovnavat tet opterony s P4.....jelikoz opteron podporuje nove technologie ktre se este nepouzivaji...az tomu tak bude pak muzem delat zavery.....lec si stejnwe myslim ze AMD je lepsi.....intel boduje frekvenci hrubym vykonem v jedne aplikaci....kdezto AMD rychlosti....a na multimedia a gamesky je AMD delany...cily pro normalniho uzivatele klepsi,....o cene nemluvim....­(mam AMD 1700+ ­(teda od dneska uz ne:­-­) tet mam 2500+ bartona:­-­)...a v notebooku mam P4 2.53 a tam kdysz palim..nemuzu pustit ani mp3..to s AMD muzu..a este sem na netu..a buh vi co este­) AMD FOREVER
Odpovědět0  0
tervi | 6.9.200323:57
nemyslim, ze to, co pises o vypalovani, bude problem procesoru ­(ze zkusenost mai vetsinu podobnych problemu na svedomi nedostatek prostredku pocinaje swapfily, pameti konce, pripadne chyba v konfiguraci zarizeni; dobre fungujici system nevykazuje takove problemy ani pri vyrazne slabsim procesoru­) btw, v ktere jedne aplikaci boduje intel hrubym vykonem?:­)
co se tyce technologii, pokud teziste vykonu lezi v aplikacich, ktere zatim neexistuji nebo nejsou na dane platforme standardem, nemaji hlasky ­"pockejte az­" prilis velky vyznam. samozrejme me zajima, jak si povedou na nove platforme porty klasickych 64bit aplikaci, tam bude moznosti srovnavat dost a dost.
osobne doufam, ze prakticke vysledky at uz se stavajicim nebo budoucim softwarem budou dobre, protoze ac osobne uzivam intel, naprosto nemam zajem na jaho monopolu:)
Odpovědět0  0
tervi | 7.9.20030:13
jeste ohledne paralelniho behu vice narocnych procesu a multithreadingu v aplikacich obecne; P4 s nim nikdy problemy nemelo, naopak hw podpora threadingu posouva moznosti v tehle oblasti jeste o kousek dopredu.
Odpovědět0  0
pentiak | 7.9.200323:55
Mas pravdu ,ze sa neda porovnavat P4 s novym 64 bit.procesorom.Treba ho porovnat so 64 bit.Intelom.Tie testy ja vobec neberiem vazne.Vzdy sa porovnava nove AMD s minulou generaciou Intelu,aby mohlo ukazat ,ze ho porazi.Inak ma navrch mozno v hrach ,ale tam aj konci.
K tomu notebooku:mam sice PC s P4 2,4 GHz 800 Mhz ,s Abit ic7 cip 875P a mozem robit totalne vsetko ,co popisujes na nom v pohode,pozeram TV,pripadne pocuvam mp3,palim,surfujem a ide vsetko v pohode,co tak doladit a nastavit system!install INF utilit,aspi,ram...potom nieco kritizovat.
Odpovědět0  0
Richia | 6.9.20034:39
Uvedomujete si, ze ma dvojnasobnou cash nez soucasne P4? Srovnavejte ho az z nastupcem. JInak nesrovnaej s nesrovnatelnym ­- jabka s hruskama. TO Vas meli naucit uz v prvni tride ;­-­) Intel a Amd se ydali jinou cestou navrhu procesoru! A imoto, AMD se rozhodl rozsirit jadro pomoci 64 bitovych registru a rozsireni instrukcniho souboru, zatimco Intel navrhnul zcela novy procesor!

Dulezite parametry jsou cash­(1, 2, 3 urovne­), navrch jadra­(pocet registru,Alu a pod­), instrukce, pouzita technologie pri vyrobe. A podle tohoto navrhu pak zalezi na jake frekvenci pak procesor pobezi ­- kolik provede instrukci v jednom taktu

A mimoto, noe procesory od AMD jdou velmi tezko pretaktovat a jejich cena je strasne prehnana. Kdyz si tet koupim P4 2.8 GHz,, s prehlede ho pretaktuji temr k 4GHz bez zvlastniho chlazeni ­(3,92 GHz­). A ten ykon pak stoji za to :­)

Zdar Richia
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 6.9.200312:29
Asi Vás zklamu, ale těžko může kdokoliv srovnávat Athlon 64 s jádrem Prescott, protože to je od hromadné produkce opravdu dost daleko. A protože nemá AMD shodnou architekturu jako Intel, nemůžeme jejich procesory srovnávat? Nebuďte směšný... Srovnávají se procesory zaměřené na stejný segment trhu, což je zde hi­-endový desktop. A tvrzení, že Intel navrhnul zcela nový procesor je také nesmysl, protože Prescott je postaven na architektuře NetBurst, kterou má Pentium 4 již od Willamettu. Rozdíl mezi Northwoodem a Prescottem je menší než mezi AMD K7 a K8, vždyť Athlon 64 má navíc integrovaný paměťový řadič, 64­-bitové registry ­(jak jste říkal­), řadiče sběrnice HyperTransport apod. Souhlasím, že jde o rozšíření K7, ale výrazné.
Odpovědět0  0
Martinxxx22 | 6.9.200313:26
Procesory se prodávají s tím, že mají od výrobce udanou nějakou frekvenci. Většina lidí si je koupí s tím, že je na té frekvenci budou používat, mimo jiné třeba proto že a­) nevědí že je lze přetaktovat b­) myslí si že to nepotřebují c­) nemají luxusní základní desku která to umožní a obvykle poněkud vyrovná cenu přetaktovaného procesoru :­-­) Samozřejmě že pokud se ti povedlo bez zvláštního chlazení přetaktovat na 3,92GHz tak se to určitě cenově vyplatilo, ale myslím že je to spíš výjimka. Chtěl jsem říct, že pokud je P4 konkurenceschopné jen po přetaktování, tak to má pro většinu lidí malý význam. Podívej se do ceníku a porovnej současné Athlony XP s P4 ­- já když se na to dívám tak vůbec nepochybuju o tom, že AMD je výhodnější. A ještě jsem chtěl říct že si myslím že cena Athlonu 64 půjde rychle dolů až se trochu ustálí na trhu a objeví se pár dalších rychlostních verzí. Kdo si vzpomíná jak to vypadalo těsně po uvedení P4 na trh, tak ví, že procesory P4 v té době stály skoro jako ojeté BMW a jejich výkon silně zaostával při srovnatelný ceně ­(špatný desky, paměti, aplikace­) ­- časem se to trochu zlepšilo. Podle mě si AMD i nadále udrží nejlepší poměr cena­/výkon.
Odpovědět0  0
Peslo | 7.9.20030:23
Sakra, zas jsem se nechal vytočit. Kašlu na to, že Richia neví že není cash ale cache, že není navrch ale návrh, není tet ale teď ­(to ho ­- s výjimkou té cache ­- měli naučit už v té jím zmiňované první třídě­).

A když už tak striktně vyjmenovává ty důležité parametry ­- co takhle se podívat do jakékoliv učebnice procesorové techniky pro vysoké školy ? Třeba by zjistil že jich je podstatně víc a neopruzoval se svými genálními připomínkami, majícími jediný význam ­- zviditelnit se.
Odpovědět0  0
(: | 10.9.200318:24
NE ja jsme rekl napr. Ono je jich podstatne vic a vsechny bych je nevyjmenoval ­(urcite by nekdo napsal, ze jsem na neco zapomnel­). Ja jsem vyvtoril par preklepu. Za ty se omlouvam ­(a jen pro Vas, ono psat na klavesnici v intern. kavarne v zapadle vesnicce nekde daleko od Evropy na malem 14 palcovem monitoru na klavesnici, na ktere vynechavaji pismenka.....to se hned vytvori par preklepu­).Jinak si nedelam patent na rozum. Jen jsem napsal to co jsem si myslel.
Odpovědět0  0
DeathMaster | 6.9.20030:35
Dle mého názoru 64bit na 2,2GHz bude cca o 40% výkonější než P4 3,2GHz. Vše ale záleží na optimalizaci kódů pro tento systém. Když se kouknu na dynamiku Windows pak se u těchto OS dočkáme změny někdy kolem roku 2005. Protože i ve WinXP se najdou instrukce mající pouze 16bitovou délku. Takže LINUX řeší vše.
Odpovědět0  0
Richia | 6.9.20034:43
Rulez .­) Svata pravda. Problem je v tom, ze neexistuje mozbost spusteni windows her pod Linuxem ­- problem s Direct ­(emulace­). Pokud to mekdo ci nekteri dokazi obejit, mazu windows a posilam do zaponeni ­(:)
Odpovědět0  0
Martinxxx22 | 6.9.200313:10
Znáš WineX? Jestli se nemýlím tak je to emulátor Windows a DirectX pro Linux, takže se pod ním dají spouštět windows hry ­(ale asi jen některé, nikoliv podle toho zda jsou v DirectX neboOpenGl, ale spíš podle toho jestli byly pod WineX testovány­). Nejsem si ale jistej jestli je to Open Source produkt, možná se za to musí platit. Ale každopádně je to stále emulace, takže ta hra zde poběží pomaleji. Existují i docela zajímavý 3D akcelerovaný hry přímo pro Linux, třeba Racer ­- http:­/­/www.racer.nl nebo třeba FlightGear ­- http:­/­/www.flightgear.org. Nebo třeba Quake 3 existuje i ve verzi pro Linux, ale je asi komerční. Jinak já mám MS Wirus taky jen na hry :­-­) Pracuju už výhradně v Linuxu a mám ho zkompilovanej přímo na míru mému počítači, takže celkově běží mnohem rychleji než windows, nehledě na to že s časem se nezpomaluje a nekrachuje jako windows, který musím vždycky po půl roce přeinstalovat. Od doby co jsem pracovně přešel na Linux už klidně spím a můj osobní život se taky zdárně vyvíjí :­-­)­)­)­) To byl vtip, nejsem linuxovej fanatik, jen střízlivě vidím, že prakticky ve všem je linux lepší než windows.
Odpovědět0  0
tervi | 7.9.20030:46
no vidis, pracuji pod .net a rad bych videl i port pro linux, mono je sice heroicky vykon, nicmene komplexni vyvojove prostredi kvality vs.net jsem pod linuxem hledal marne a to se tyka i spousty dalsich aplikaci a jejich nativni podpory. az mi zas bude nekdo vykladat, ze gimp plne nahradi fotokram ­(ponechme stranou, ze pritelkyne graficka by na okenni verzi nesahla ani nasadou od kostete:­), tak ho asi kousnu ^.^, ale jinak nic proti linuxu, zejmena kdyz je jak rikas zkompilovany na miru, ackoli nemam dvakrat rad php, tak treba webserveriky zvladne pekne, libi se mi i linuxeve renderovaci farmy... snad jen ze kolegove uzivatele, kteri se nejakym hlubsim pochopenim operacniho systemu ­(ktere je imho pro linux stale jeste potreba­) nechteji a nemaji cas zabyvat , tyhle moznosti zas tak neoceni... finalne cena, free system je fajn, nicmene nejlepsi aplikace jsou tak jako tak bez velke navaznosti na systemovou platformu vetsinou mastne placene ­(a ted mne konecne muzete ukamenovat;­-­).
Odpovědět0  0
ZooM | 8.9.200310:16
žádná inteligentní firma ­(tzn. neplatí pro většinu firem v CR­) nezvolí linux protože ­-KDO ti TAM NĚCO ZARUČÍ???? Všechno dělaj lidi na koleně z nudy a když nemají čas tak prostě neudělají záplatu a jsi v... Linux je prostě super systém kterej ale doplácí na to že je Open bejt to komerční záležitost jako Win tak by dneska už asi dávno zvítězil.

Win 9x jsou ale uplně na.... naštěstí tu mam server2003 a na něm takový aplikace o kterých linux ani nesnil.

Navíc MSIE rules kam se hrabou ty shitky v linuxu ­(Netscape...­) vždycky maj furu vychytávek se záložkama atp. ale aby zobrazily korektně webovou stránku se stylem,js a složitější tabulkou to ne!
Odpovědět0  0
Petr Baláš | 8.9.200312:05
žádná inteligentní firma nezvolí Wokna protože ­-KDO ti TAM NĚCO ZARUČÍ???? ­(přečtěte si licenční smlouvu­) a ještě za to chtějí peníze.

A problém webů jen v MSIE je většinou v tom, že MSIE akceptuje nekorektní stránky což ostatní prohlížeče obvykle ne. Ale pokud neni webmaster totální idiot, tak si to otestuje pod více prohlížeči a opraví.
Odpovědět0  0
Martinxxx22 | 8.9.200313:39
Přesně tak, když čtu smlouvu od MS tak mám pocit, že se vzdávám i Listiny základních práv a svobod. Vlastním legální kopii MS Office a stydím se za to. Byly to vyhozený peníze a ještě jsem podpořil toho nenažrance, no ale tenkrát jsem byl ještě blbej. Jinak co se týče IE, Mozilly a dalších, tak přesně jak jste řekl ­- Mozilla striktně dodržuje standarty W3C. Nedávno jsem dělal poměrně rozsáhlou webovou aplikaci v J2EE ­(žádné ASP a podobné předražené fujtajbly­), kompletně jsem ji vyvinul na Linuxu a na Linuxu ji kompletně provozuju. Bezpečnost je špičková ­- žádný viry, pravidelné updaty bez vyjímky že by na to někdy můj autor distribuce někdy zapoměl, vysoká stabilita systému, se kterou se Windows nemůže vůbec rovnat. Distributoři Linuxu to nedělají z nudy, ale také pro peníze. Vydělávají např.na speciálních serverových distribucích jako mám já. A protože si budují postavení na trhu, o aktualizace se starají s velkou pečlivostí. Motivace jim tedy nechybí. Nicméně já ze srdce přeju všem kdo používají pro svůj byznys produkty MS, ať si to užijou :­) Za ušetřený peníze za licence ­(nejsme malá firma­) si můžu koupit třeba kompresor do svýho miláčka ­(auta­). A i pro malou firmičku to má význam, když jsem začínal, tak jsem měl hodně hluboko do kapsy a nemohl jsem si dovolit dát 200 000 Kč za Windows, Office a vývojářské nástroje. A ani k tomu nebyl důvod, všechno to můžeš mít zdarma, jen si musíš zvyknout číst anglickou dokumentaci a občas něco nastavit ručně přes textové konfigurační soubory a né myší. Kdo se to naučí, brzo zjistí že to šetří spoustu času a že je to docela pohodlné.
Odpovědět0  0
tervi | 8.9.200314:38
kdyz uz to tu padlo; J2EE a ASP.NET jsou do jiste miry srovnatelne, .NET je pochopitelne vzhledem k datu uvedeni modernejsi a dynamictejsi, na druhou stranu MSIL zatim neni tak multiplatformni, zejmena diky podivne ci absentujici podpore ADO.NET a interfacu, jako prekompilat javy ­(ovsem Win 2003 server uz maji svou 64bit edici, takze snad pobezi i na A64 a na Itaniu 2, abychom mohli srovnavat­), coz je jedna z veci, ktere mi ponekud vadi. rychlostne ma ASP.NET trochu navrch, tedy pokud pominu posledni java engin od IBM, ktery je jakymsi zazrakem jeste kapku efektivnejsi.
jenze pak dojde na vyvoj a holt me bude muset nekdo presvedcit, ze pro javu existuje tak kvalitni vyvojove prostredi jako pro .net ^.­- a cas usetreny na vyvoji jsou penize, ktere tezko vyvazi usetreni za nejake licence, bez ohledu na to, kdo jake milacky preferuje:)
Odpovědět0  0
who (208) | 8.9.200315:36
linux urcite bezpecnejsi a stabilnejsi je; ale neni to az zas tak proto ze by byl tak dokonalej; ale je to free; a lidi ktery delaj viry a utocej
na servery to delaj protoze je sere nadnarodni microsoft; linuxu si moc lidi nevsima a proto je tezsi ho zbourat; ale chyby ma vsechno; i linux

asp je to posledni co bych se ucil nebo pouzival; natoz webservery a databaze od microsoftu; pro me je idelani kombinace
apache+php+mysql+linux;

asp.net muze bejt sebelepsi; ale jeho zavislost na platforme je trapna; o predrazenych webserverech a databazich od MS se nema cenu bavit...
Odpovědět0  0
tervi | 8.9.200323:19
no, vtip je prave v tom, ze .net z principu zavisly na platforme neni, generuje mezilehly kod MSIL, ktery se teprve finalne kompiluje pri spusteni s ohledem na platformu ­(uz zkompilovany kod se velice propracovanym zpusobem cachuje, takze vysledny vykon je velice dobry­). zatim existuji porty pod linux a mac os, ktere ovsem maji sve mouchy, hlavne co se tyce podpory ado.net a nekterych pokrocilejsich prvku uzivatelskeho rozhrani. na plnem portu se pochopitelne pracuje, pricemz prave linuxovsky projekt mono lze hodnotit pres jiste podivnosti jako dost povedeny a do budoucna davajici nadeji kompletniho portu.
co se tyce bezpecnosti a stability, taky se toho hodne namluvi a zmedializuje, nicmene zkus napadnout treba servery altaircomu nebo jine dobre spravovane ­"sklenarstvi­" a budes mit nejmene stejne obtiznou praci jako u unixbased serveru. .NET aplikace bezi v plne managed environmentu, coz sice znamena urcite ­(neprilis vyznamne­) zpomaleni, zato ale velky narust stability i pri znacne zatezi a narocnych procesech, mimo to lze pochopitelne linkovat knihovny, ktere jsou nonmanaged, napsane klidne v assembleru.
predrazeni je take relativni, pokud se podivas na jine produkty, treba oracle, maji ceny zase nekde jinde a presto se pouzivaji, ackoli se zdanlive nabizi x levnejsich reseni. vs je v profesionalni sfere nejpouzivanejsim vyvojovym prostredim a urcite za tim nestoji nejaky monopol microsoftu, alternativ je dost a dost. vs proste predstavuje kvalitni reseni, ktere neni nikomu vnucovano.
pred lety jsem byl velky priznivce alternativ, opovrhoval jsem microsoftem, intelem ­(v te dobe mu MIPS ci Alpha s prehledem natrhavaly zadek­) a kdyz ms prisel s windows, povazoval jsem to za ­"trapnou kopii toho mac os pro blbecky­", povazujice tehda za idealni systemy jako dr dos...
prvi webove aplikace jsem delal v php a k asp jsem se dostal v podstate z nutnosti. jenze pres pocatecni odpor jsem casem shledal, ze zdaleka ne vse je tak hrozne, jak se traduje a spousta veci je tam koncepcnejsi nez v php ­(ktere samozrejme tehdy taky neposkytovalo dnesni moznosti­), hlavne preci jen alespon nejaky objektovy pristup. nakonec jsem u ms zustal a .net je pro me dnes nejvyhodnejsi platformou, stejne jako jsem zustal u intelu, i kdyz jsem si vzdycky pral, aby se objevila nejaka kvalitni konkurence a amd tohle prani nastesti zatim alespon v nekterych segmentech plni.
kdyz sgi uvedlo okenni intel based stanici, myslel jsem, ze je pretrhnu ­- a taky je to malem polozilo. a kdyz nedavno uvedli superpocitac altix s itanii 2 ­(pod linuxem­), dival jsem se na vec jinak a ted se ukazuje, ze to byl dobry krok. casy se zkratka meni a zustava jen spousta klise, na nichz se sem tam nachazi neco pravdy a obvykle se jich nejvic drzi ti, kteri se ve svatem nadseni ke poradnemu vyzkouseni postizeneho produktu ani nedostali.
takze zaverem... uz jsem toho tu nakecal dost, tak na chvili prestanu. jsem na prakticke vysledky A64 velice zvedavy a hlavne jaxe bude darit opteronu na serverech a pracovnich stanicich, at uz pod linuxem nebo 64bit okennim serverem, pristi rok se tu muzem sejit a bilancovat...^.^
p.s. ad php+mysql, uz nejaky cas sleduju databaze mimo mssql a oracle spis okrajove, nicmene neni pro komplexnejsi databazove struktury vyhodnejsi treba postgre? ­(imho)
Odpovědět0  0
who (208) | 9.9.200319:06
co se tyce asp.net; tak to sem sledoval jen okrajove; par clanku v casopisech a na netu; kde jako hlavni nevyhodu uvadeli zavislost na platforme; ale verim ze to tak byt nemusi;

take verim ze je vykonejsi; a treba i stabilnejsi nez asp; je ale potreba si vybrat to co clovek presne potrebuje;
nikdy nerikej nikdy; a tak se uvidi; pro me potreby php dostacuje vyborne; a samozrejme i to ma OOP

je jasne ze microsoft se pomalu dopracovava k systemum ktere budou za neco stat; a kdybych byl ten skalni odpurce urcite bych nepouzival XP nebo MSIE; office atd...
ja osobne sem vyzkousel linux jednou a proste sem nemel cas ani naladu ho vice probadat;
nerad bych opoustel a zvykal si na jine apliikace; a proto co se tyce osobniho poctace; zustanu u win

ale co se tyce serveru; a pro me aspon dulezite webove; tam weby umistuji vyhradne na linux

co se tyce databazi a webserveru; apache je jednoznacne the best; urcite je pravda ze mysql neni zvlast robustni a nemuzze se rovnat treba prave oracle; ale ten je tak proverenej ze za to stoji dat penize pokud ho firma potrebuje;

uvidime jak se bude microsoft dal rozrustat; protoze on bud konkurenci kopiruje nebo ji koupi;

intel je ovsem neco jineho; ten ma svy produkty podle me dost spolehlivy; nechci mluvit za servery;
ceny; tot at kazdy posoudi sam;

kdyz byl takovy ten zlom; a amd vstalo z mrtvych a na trh vysel prvni k7; zacalo se mi zamlouvat; vysledky byly ohromujici a cena taky; willamatte mu nesahal ani po kotniky a spolu s rambusama byla jeho budoucnost uz jasna...

amd jako prvni prekrocil prvni gigahertz; a intel se svvym copperminem musel skoncit; az pak tualatin se trochu vysvihl;
jenze amd nema tolik penez; a i kdyz vysledky benchmarku vetsinou hraly pro nej; zacal dost ztracet; barton byl jen takova rychlovka; protoze clawhammer ne a ne se vyklubat;

tted podle me bude druhy zlom; a uz sem rikal; ze nejsem skalni priznivce ani intelu ani amd; jen me zajima to co je v tu chvili lepsi;
mel sem intela v podobe prastareho p133mhz; celeron433; PII450­(slot1­); a ted mam thorougbredB 1800+;
posledne tri jmenovani byly­(je­) jen takova nouzovka od znameho ktery mi vzdy pucil co mu zbyde v krame;­)

a prave cekam kdy si konecne koupim zase vlastni masinku;
urcite budu sledovat jak athlona64 tak prescotta; a jeden z nich bude pro me lepsi;

jednoduchy to neni; protoze sandiego zase muze bejt o necem jinym; a pokud athlon64 nezazari tak jak by mel; sandiego to muze napravit; stejne tak tejas od intelu; nu co; trpelivost prinasi ruzze...
Odpovědět0  0
Richia | 10.9.200317:51
Po precteni Tveho prispevku si pripadam jak Alenka v risi jevu. Plne s Tebou souhlasim. Je dulezite na co a jak pouzijes a nezalezi co to bude. Nekde je vyhodnejsi to a nekde neco jineho. Take zalezi na tom, o jak velky projek se jedna. Databaze o 1000 ci nekolika milionech polozek se bude prece resit uplne jinak :­)
Odpovědět0  0
who (208) | 8.9.200315:34
vzdycky je pravda nekde uprostrred; a windows urcite nejsou idelani; ani bejt nemuzou a nikdy nebudou; linux ma svy vyhody; ale
lidi sou na win zvykly a ucit se linux; i kdyz dneska sou graf.prostredi az moc podobny win; se nikomu nehce;
proc se linux vic neprosadil by bylo asi na dlouho; ale obchod je obchod; a i kdyz je linux treba lepsi system neznamena to ze se
bude hned pouzivat..
MSIE neni zase tak vychytanej prohlizec jak by se mohlo zdat; proc se v nem zobrazujou vetsina stranek korektne nez v jinym
prohlizeci neni diky tomu ze by to byl supr prohlizec; ale zase je to politika microsoftu; on si prida do nej novy funkce
do javascriptu ­(jscriptu­) aniz by se ptal w3c estli to standardizuje nebo ne; a lidi; protoze je to nejrozsirenejsi; se toho
chytnou a zacnou to vyuzivat; ostatni prohlizece ale to nepodporujou a tam je ten problem; stejne je to s css; a se samotnym html...
sou totiz atributy ktery fungujou jen v exploreru; a estli se to podari vsechno sjednotit; tot otazka...
msie nechava volnost; a zobrazi i nekoretni stranky ktery nedodrzujou normy od w3c...
Odpovědět0  0
Richia | 10.9.200317:41
TO je blbost..... Naopak. Pokud budem hovorit o komercnim SW, je to lepsi nez Windows. Existuji firmy, ktere vyvieji napr. komercni servrovy system na bazi Linuxu. Pokud jsi nekdy spravoal vetci serer, pak pochopis, ze Linux je perfektni ­(to co musis delat ve W. pomoci externich programu ­- napr. zalohovani, spravi pod Linux jediny radek ­- tzv. skript­). U M. musis cekat, az udelaji zaplatu, zatimco u Linuxu si ji klidne udelas sam. Mas ruce zdrojoy kod, takze neni problem si upravit system k obrazu svemu dle Tvych potreb.Je zajimave,ze na Linux prechazi i nejvetci firma poskytujici servrove systemy ­- Velka modra ­(IBM.­). Ale nejspis nevis o cem je rec....

Nemusis u Linuxu cekat jako prosebnik az se uraci neco udelat. Proste si sednes a napises si , prepises ci upravis tu cast kodu Linuxu, ktera Ti nevyhovuje. Pokud si nevis rady, muzes pozadat o pomoc ostatni nadsence.

S Tvych radku chapu, ze nevis jaky je rozdil ­(pozadavek­) mezi servrovym OS a uzivatelskym OS. To co W. prinasi s velkou pompou ­- moznost prihlaseni ice uzivatelu na jednom PC jednom okamziku, to ma Linux od zacatku. A to nepotrebuje min. 256MB prov viceuzivatelsky rezim.

JE zajimave ­- pokud si prectes licencni ujednani pri instalovani OS. Windows, tak tam se zbavuji veskere zotpovednosti za to, co se stane po nainstalovani OS. Takze to vyjde s teto stranky na stejno ­- no ne tak docela, protoze za W. zaplatis nekrestanske penize. Richia
Odpovědět0  0
Richia | 10.9.200317:42
TO je blbost..... Naopak. Pokud budem hovorit o komercnim SW, je to lepsi nez Windows. Existuji firmy, ktere vyvieji napr. komercni servrovy system na bazi Linuxu. Pokud jsi nekdy spravoal vetci serer, pak pochopis, ze Linux je perfektni ­(to co musis delat ve W. pomoci externich programu ­- napr. zalohovani, spravi pod Linux jediny radek ­- tzv. skript­). U M. musis cekat, az udelaji zaplatu, zatimco u Linuxu si ji klidne udelas sam. Mas ruce zdrojoy kod, takze neni problem si upravit system k obrazu svemu dle Tvych potreb.Je zajimave,ze na Linux prechazi i nejvetci firma poskytujici servrove systemy ­- Velka modra ­(IBM.­). Ale nejspis nevis o cem je rec....

Nemusis u Linuxu cekat jako prosebnik az se uraci neco udelat. Proste si sednes a napises si , prepises ci upravis tu cast kodu Linuxu, ktera Ti nevyhovuje. Pokud si nevis rady, muzes pozadat o pomoc ostatni nadsence.

S Tvych radku chapu, ze nevis jaky je rozdil ­(pozadavek­) mezi servrovym OS a uzivatelskym OS. To co W. prinasi s velkou pompou ­- moznost prihlaseni ice uzivatelu na jednom PC jednom okamziku, to ma Linux od zacatku. A to nepotrebuje min. 256MB prov viceuzivatelsky rezim.

JE zajimave ­- pokud si prectes licencni ujednani pri instalovani OS. Windows, tak tam se zbavuji veskere zotpovednosti za to, co se stane po nainstalovani OS. Takze to vyjde s teto stranky na stejno ­- no ne tak docela, protoze za W. zaplatis nekrestanske penize. Richia
Odpovědět0  0
tervi | 10.9.200320:23
mluvi se porad o tom samem. nevim v jakem sektoru se pohybujes, ale penize za licence jsou v porovnani s jinymi insvesticemi od urcite miry obratu smesne, takze tenhle faktor bych proste pro vetsi firmy vynechal.
nemam rad strety oknaru versus linuxaru, kdy zejmena nadseni mladi linuxari strasne vyzdvihuji svuj system a povazuji okna za nejvetsi sracku, aniz by meli moznost pracovat s velkym windowsim systemem. ano, okna maji nepochybne sve mouchy, politika ms neni vzdycky idealni... i linux ma sve mouchy. jedno resi linuxova komunita, druhe patche a firemni updaty. linux pro mne nema auru dokonaleho systemu ktery vesel z lidu, je to system jako kazdy jiny. linuxove webservery jsou stejne casto dole jako okenni, popravde ty, ktere spravujeme my, mene;o­-­)
vzpominam si, jak jednou jxd usporadal verejny utok na opatchovany w2k server, naslo se spousta kecalu, kteri tvrdili jak a co a kde... neshodil ho nikdo, a to byl cileny utok. w2003 jsou zatim dle toho, co se vyzkouselo, vyborna a pokud firma pracuje na platforme .net, tak proste predstavuje nejvyhodnejsi reseni.
vsimete si, ze to neni nic proti linuxu, jen bych rad zabranil famam, ktere vznikaji vetsinou z toho, ze oka spravuje kdejaky hejhula, kteremu je komunikace s lidmi z ms tak vzdalena jako navsteva u papeze a u linuxu sedi 70% nedostudovanych programatoru, kteri sice vychrli na prvni pohlet haldu odbornosti, ale kdyz vidim jejich kody, je mi na bliti...
sorry, nechavam se unest. linux je ok, s okny se da taky delat. nikomu je nenutim. stejne jako nikomu nenutim intel a uprimne se tesim, jestli se amd chyti, aby intel zase snizil ceny...
Odpovědět0  0
tervi | 10.9.200320:30
jak to tak po sobe ctu, nemel bych psat potom, co prijdu z hospody... asi soucasne nejinventivnejsi system, za ktery povazuju altix, jede na linuxu. nicmene uz hodne dlouho se drzime microsoftu a proste neni duvod prechazet jinam, je dobra komunikace, kdyz je problem, pomerne rychle se vyresi. staci chtit a byt ochoten komunikovat, nedavno jsem se dival, jak pokrocily okenni clustery a i tady je to ok. tolik k os, tady je to o hw:­)
Odpovědět0  0
who (208) | 10.9.200321:04
asi se furt opakujem; a rikam podobny veci; ale trochu sou silny slovicka o tom ze linux pada stejne jako wokna;
jinak je jasny ze komercni firma ma tym lidi ktery pracujou stejnou strategii a komunikace je lepsi; nez u linuxu kde kazdy muze psat jinak; kazdy ma jiny styl; je to takova mennsi anarchie; ale de o to ze sou distribuce ktery sou na spicce a sou distribuce ktery stojej za hovno;
Odpovědět0  0
Abraxis | 11.9.20033:07
K tomu JxD ­- on ­"usporadal­" ­(spis provokoval­) stanici s Windows XP, kde byl zapnut firewall tak, ze vsechny connection zahazoval ­(jednoduse receno ­- nebezelo mu tam NIC ­- mit tam webovsky server od MS, tak uz je dole :)
Odpovědět0  0
tervi | 11.9.20039:06
jak rikam, min chlastat a vic cvicit, jxd opravdu nebyl moc dobrej priklad:o­-­) nicmene poranu za strizliva: existuji jiste duvody, proc web ms jako jiste jeden z nejatraktivnejsich cilu pro hackery celeho sveta neni furt dole ­(skutecna pravda: jo, je velkej, clusterovanej a poradu u toho nekdo stoji:­)


Odpovědět0  0
MartaSs | 5.9.200322:07
Pravda pravda, plně souhlasím, ale jak je vidět i ve 32bit módu drtí konkurenci, Intel podle mě jde hlavně po frekvenci, tejas na >4Ghz a pod. Sice hezka frekvence ale jinak nic moc vykon a topi to jak gril.
Odpovědět0  0
Martinxxx22 | 5.9.200321:42
Nejdřív chci říct že jsem docela nasranej, protože jsem tu poprvé a psal jsem delší komentář kde jsem se snažil vysvětlit že skutečný výkon tohoto procesoru se ukáže teprve v 64 bitovém operačním systému a aplikacích. Když jsem to dopsal a chtěl odeslat, tak mi to řeklo že registrace pod mým jménem již existuje a můj příspěvek byl v pr... Tak to napíšu znova a stručněji. Ten procesor podle mých informací obsahuje dvě části ­- jedna se stará o vykonávání starých instrukcí ­(32 bitových­) a ta druhá se stará o vykonávání zcela novývh 64 bitovývh instrukcí. Teprve tehdy až bude software schopen tyto instrukce využít tak se ukáže výkon tohoto procesoru a myslím že nějaké P4 3,2 rozdrtí s mnohem větším přehledem než v dnešním testu. Už existuje linuxové jádro por tento procesor a překladače, takže když budou autoři softwaru chtít, můžou jeho výhody použít už dnes. Ovšem na zastaralých Windows systémech to bude trvat asi o něco déle. Pochybuju že Win XP podporuje ty nové instrukce. Můj názor je že ten procesor má v sobě MNOHEM víc než vyplývá z dnešních testů.
Odpovědět0  0
tervi | 6.9.200313:35
kdyz mluvime o 64bit aplikacich, tak pak bude v mnoha pripadech vhodnejsi srovnavat s itaniem.
Odpovědět0  0
JoHnY | 7.9.200310:45
hmmm, zajimavej napad.

ma itanium SSE2 a jemu podobne instrukce?
Odpovědět0  0
tervi | 7.9.200312:45
Itanium 2 je zalozene na pomerne dlouho latane a od IA­-32 dost odlisne architekture EPIC, ktera sama o sobe neobsahuje podporu SIMD ani MMX; relativne efektivni HW emulator krom zpetne kompatibility s aplikacemi pro IA­-32 zajistuje prevod instrukci MMX a SSE, nikoli SSE2. zpetna kompatibilita je tak trochu ulitbou vyvojarum i uzivatelum, takze pokud se na architekturu Itania 2 podivame bliz, zjistime, ze je tam spis sikovne naplacla, nez ze by tvorila integralni soucast architektury jako u Athlonu 64. Intel tak pojal 64b architekturu jako vyvoj noveho celku a hlucne predpoklada, ze se vyvojari vrhnou na tvorbu nativnich 64b aplikaci optimalizovanych pro EPIC s tim, ze mnoho stavajicich 32b aplikaci bude moci byt provozovano s hw emulaci, a to i paralelne vedle 64b. To je imho zasadni rozdil proti AMD, ktere ­"jen­" vyrazne rozsirilo stavajici reseni. Nakonec uvidime, ktery pristup se ukaze lepsi, tezko soudit, osobne jsem priznivcem ­"cistych­" reseni, ktere se na zpetnou kompatibilitu s dost odlisnou platformou prilis neohlizi; chapu, ze je to trapeni vyvojaru, ale pokud vyrobci budou zachovavat zpetnou kompatibilitu jen v ramci rozvoje nove architektury, jde v podstate jen o jeden radikalni rez, ktery driv nebo pozdeji musi prijit v kazde oblasti, emulace je tam jen proto, aby nas to tolik nebolelo:­)­))
Odpovědět0  0
tervi | 7.9.200313:08
z marketingoveho pohledu to intel vyresil kulisacky, protoze IA64 nasmeroval do segmentu, kde je nesrovnatelne mensi pocet ­(byt velmi robustnich a narocnych­) aplikaci, jejichz vyvojari maji navic s 64b platformami mnohalete zkusenosti, nez v neprehlednem x86 trhu... nasadit 64b i do mainstreamu je docela odvazne a pokud se AMD povede v rozumne dobe presvedcit bezne uzivatele, aby si kupovali ve vetsi 64bit systemy a aplikace, pak si A64 snad i jako vyraz uznani koupim ^.-
Odpovědět0  0
ZooM | 8.9.200310:05
to nic nejni ja měl stejný problém s přihlášením a navíc když jsem napodruhý napsal příspěvek s objektivní kritikou k novýmu desigenu tak ho admini smazali protože tenhle humus je přeci ­"nej lepší ze všech na internetu­" a akceptuje se pouze chvála.

cenu Athlon64 jsem očekával a proto jsem hrdým majitelem XP2500+@3100+ na NF2 protože čekat ještě několik měsíců než se to dostane na snesitelnou úroveň nemá cenu... takže AMD zase až za rok :)
Odpovědět0  0
MartaSs | 5.9.200315:47
Tady je viděŤ, že Frekvence je opravdu přežitek dneska jde už hlavně o konstrukci jádra a podobně, takovej 3200+ na 2,2 schodnej s P4 3,2 to je sila. AMD Forever
Odpovědět0  0
tervi | 6.9.200311:34
to neni zrovna presne. frekvence hraje dulezitou roli pro zivot architektury procesoru, ted pochopitelne horni strop frekvence. je sice hezke, ze vytvoris efektivni architekturu, ale pokud budes mit potize ji skalovat frekvencne smerem nahoru, tak budes mit proste smulu, protoze zadna firma nema na to, aby namisto postupneho zvysovani frekvence vyvijela kazdou chvili novou architekturu. Nektere firmy sice tenhle postup aplikuji uz leta, takze hovorit o tom, ze ­"dnes jde hlavne o konstrukci­" je ponekud neopodstatnene tvrzeni, treba MIPS, a taky se muzes podivat, jak to s nimi vypada a na jaky segment trhu jsou zamerene...
Odpovědět0  0
user2 | 8.9.200310:13
jasne ze je freq. prezitok, tak je to aj u grafickych kariet kde vysoka freq. jadra neznamena ze bude karta podavat celkovo vysoky vykon. Ide predovsetkym o vyladenie jadra a aj o komunikaciu jadra s pamatou a tu vidiet ze sa AMD s integrovanym pamatovym radicom vydala spravnou cestou.
Ved predsa aj vykon motorov sa nezvysuje objemom ale turbom­(kompressorom­), vstrekovanim, twinspark. a pod. vylepseniami. Pretoze keby to tak nebolo aka by bola spotreba vysich milacikov kt. maju 120kW? Presne ako je to u prescottov peak 120W hovori za vsetko... nie nie tadial cesta nevedie :­) no FW
Odpovědět0  0
tervi | 8.9.200310:39
pozor na nepodlozene zobecnovani:­) ­"vyladanie­" jadra ­(ted presne nevim, co si pod tim pojmem ma predstavit, u auta to chapu;­) je jedna vec, skalovatelnost druha. asi se opakuju, ale pokud architektura nema frekvencni rezervu ­(a klidne muze startovat na polovicce konkurence, ale musi jit tahnout nahoru a byt schopna zvladnout zvysovani frekvence systemovych sbernic­), tak to proste moc dobre nejde.
co se tyce spotreby, ano, intel stavi na temer 5 let stare architekture a zene ji porad nahoru skrz frci jadra a fsb. muze se nam to libit nebo ne, ale v zasade to funguje a intel tak v klidu muze vyvijet opravdu nove procesory. z marketingoveho hlediska je P4 naprosto genialni produkt. a z funkcniho si na nej nestezuju, zatim je s AMD plne srovnatelne a multiprocesorova reseni s xeony jsou navic opravdu nekde jinde nez athlon MP, coz je v segmentu, kde se pohybuju, taky dost dulezite.
Odpovědět0  0
who (208) | 8.9.200315:33
frekvence prezitek neni; jen je to jedna z veci ktera urcuje vykon procesoru; urcite se ji nema prisuzovat nejdulezitejsi
parametr procesoru; ale dulezita je..
jako ze si nekupuju auto podle toho kolik jede; stejne si nebudu kuppovat procesor podle toho jakou ma vnitrni frekvenci
ale prezitek; opravdu neni...to sice slysime od amd v reklamach; ale verit vsemu co slysime by bylo kratkozraky...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.