Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Více detailů o základních deskách ASUS Blitz Extreme a Blitz Formula

6.6.2007, Jan Vítek, aktualita
Více detailů o základních deskách ASUS Blitz Extreme a Blitz Formula
Na Computexu 2007 se představily nové základní desky s čipovou sadou Intel P35 od společnosti ASUS - Blitz Extreme a Blitz Formula - pokračovatelé úspěšné řady R.O.G. (Republic Of Gamers). Blitz Extreme využívá Fusion Block System, což je...
Na Computexu 2007 se představily nové základní desky s čipovou sadou Intel P35 od společnosti ASUS - Blitz Extreme a Blitz Formula - pokračovatelé úspěšné řady R.O.G. (Republic Of Gamers). Blitz Extreme využívá Fusion Block System, což je kombinace heatpipe a vodního chlazení, která se stará o teploty napájení desky, northbridge a southbridge. Heatpipe vedou teplo z obou stran do vodního bloku na severním můstku a odtud si jej již přebere voda z vodního okruhu, pokud ovšem nějaký máte.


ASUS Blitz Extreme

Dále se můžeme setkat s technologií Crosslinx, s jejíž pomocí je možné přetvořit dva PCI Express x16 sloty (ve skutečnosti s linkami x16 a x4) na konfiguraci x8/x8 linek a to má zajistit větší výkon. Implementace této technologie je prý velmi náročná, protože linky musí být přesměrovány a je zapotřebí také množství dalších komponent. Snad to tedy bude mít kromě marketingového dopadu i praktickou výhodu ve větším výkonu.

Dále se u ASUSu rozhodli napájet paměťové moduly dvoufázově, čímž se mají zlepšit šance na jejich přetaktování. Ve výbavě je i PCI Express x1 zaštítěná zvuková karta SupremeFX II, o níž výrobce akorát prohlašuje, že má dosahovat lepší kvality než onboard řešení. Pro rychlé orientační zjištění napětí na procesoru, pamětí a čipsetu zde máme připraveny čtyři led pojmenované jako Voltiminder LED, jejichž barva pak indikuje tři stupně: zelená - ok, žlutá - vysoké napětí, červená - 'šílené' napětí. A nakonec zde máme položku v BIOSu Extreme Tweaker a ta je celá vyhrazena pro účely přetaktování. Všechny obrázky z prezentace si můžete prohlédnout na serveru VR-Zone.

Zdroj: VR-Zone