Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Více monitorů na SLI a CrossFire

1.6.2009, Martin Kuchař, článek
Více monitorů na SLI a CrossFire
Dle posledních výzkumů dokáží uživatelé sedící za více než jedním monitorem pracovat s výrazně vyšší produktivitou. Jak ale takové zapojení zprovoznit na počítačích vybavených SLI nebo CrossFire konfigurací a jaké jsou možnosti takového řešení?
U těchto konfigurací je problém v tom, že grafické karty obvykle pracují v tzv. spojeném režimu, kdy společně vypočítávají jednu grafickou scénu, která je následně promítána skrze primární grafickou kartu. Logicky vzato se tedy na vnější pohled jedná o klasickou kartu a to, že je výpočetní výkon rozdělen mezi dvě fyzicky oddělené výpočetní jednotky, nemá pro zobrazení výstupu žádný vliv.



Jak tedy dosáhnout toho, abyste si mohli připojit i více než dva displeje ke svému počítači, který je vybaven více než jednou grafickou kartou? Obecně řečeno to není možné při zachování konfigurace SLI resp. CrossFire. Jak jsem už nastínil výše, pro samotný počítač je grafická karta při SLI a CrossFire režimu brána jako jeden blok s dvojicí klasických výstupů (obvykle jsou aktivní dva na primární / horní kartě).


SLI


Pánové z NVIDIE jsou si touto problematickou situací dobře vědomi a snaží se za každou cenu přijít s řešením, které by umožnilo využít jak výpočetního výkonu SLI, tak i počtu grafických výstupů v této konfiguraci obsažených. Jejich marketingové akce a letáky sice hlásají, že do sestavy se SLI grafickým systémem můžete zapojit i čtyři nezávislé monitory, ovšem při bližším pohledu stejně zjistíte, že pro druhou dvojici výstupů osadili počítač třetí grafickou kartou – vše je jasně patrné z následujícího obrázku.



Jak můžete vidět přímo z obrázku, který je vystřižen právě z propagačního materiálu společnosti, více displejů si sice bez problémů zapojíte, ale za cenu, že musíte koupit další grafickou kartu. Samozřejmě existuje možnost, kdy „rozbijete“ své SLI pole, ale tato varianta zcela jistě nepatří mezi příliš žádoucí. I přes veškeré sliby si jak na klasické SLI, tak i Tri-SLI nebo Quad-SLI stále zapojíte k jednomu bloku VGA pouze dva monitory.



Lehce růžovější situace je při použití SLI konfigurace v kombinaci se základní deskou s integrovaným grafickým jádrem. To je totiž samo o sobě schopné obsloužit standardní dvojici monitorů, a pokud k tomu připojíte SLI konfiguraci v kombinaci s další nezávislou kartou, pak jste současně schopni obsloužit až šestici monitorů. I přes to všechno ale stále platí jednoduché pravidlo – na jeden grafický systém (ať už SLI nebo ne) připojíte maximálně dva nezávislé monitory. Ostatně si ani dost dobře nedokážeme představit, že by si někdo na základní desku s integrovanou grafickou kartou nainstaloval další tři grafiky jen proto, aby mohl mít na stole šestici displejů a přitom využívat síly SLI.


CrossFire


Dlouho jsme se snažili najít nějaké nové oficiální informace týkající se více-monitorové konfigurace na grafických systémech postavených na CrossFire. Jediné zdroje ale hovoří o tom, že je situace prakticky totožná jako v předchozím případě, kdy na jednu grafickou kartu (při CrossFire samozřejmě dvojici) zapojíte pouze dva nezávislé displeje.



Pravidlo nám říká, že při SLI nebo CrossFire konfiguraci se automaticky odpojí grafické výstupy sekundární karty, a ta pak jednoduše provádí paralelní výpočty spolu s primární kartou, která se zároveň stará o veškerý grafický výstup. Je tedy velmi pravděpodobné, že se v následujících měsících situace nepohne, a tím pádem se žádné změny v této oblasti nedočkáme.

Pokud tedy chcete na CrossFire konfiguraci provozovat více než dva monitory, jste nuceni celé CrossFire pole „rozpustit“ do dvojice samostatných grafických karet, nebo si můžete zakoupit grafiku třetí - každopádně ani jedna volba nepatří k nejslavnějším možným řešením.