Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Více monitorů na SLI a CrossFire

1.6.2009, Martin Kuchař, článek
Více monitorů na SLI a CrossFire
Dle posledních výzkumů dokáží uživatelé sedící za více než jedním monitorem pracovat s výrazně vyšší produktivitou. Jak ale takové zapojení zprovoznit na počítačích vybavených SLI nebo CrossFire konfigurací a jaké jsou možnosti takového řešení?
Kapitoly článku:
Tato otázka byla prakticky vždy napadána a dlouho se na ni hledala jednoznačná odpověď. Ostatně ani naše nedávná anketa nepřinesla jasný výsledek – 36 % hlasujících se sice shodlo na tom, že by pro ně více monitorů nemělo praktické využití, zbylých 64 % se ale k tomuto řešení staví čelem, nebo jej už dokonce používají. Bohužel ale na našem magazínu asi nejsme schopni pokrýt statistický vzorek, který by přinesl věrohodnou a hlavně objektivní odpověď, avšak i přes to je zajímavé se na výsledná čísla podívat.



Zajímavější a jistě věrohodnější měření ale provedli výzkumníci z Fraunhoferova institutu IAO, kde se zaměřili na srovnání produktivity práce při využití trojice displejů na pracovišti. Zkoumaný vzorek byl postaven před jednoduché úkoly prováděné na počítači s jedním 19" monitorem, kdy jim byl měřen čas a přidělovány body za úspěšné splnění dílčích úkolů. Tím získali vědci koeficienty produktivity pro každého z účastníků a mohli je následně využít jako výchozí bod při stanovení výsledných hodnot.

Po získání potřebných výchozích dat byli účastníci rozděleni do tří skupin. První se usadila zpět na původním pracovišti s 19" displejem, druhá dostala širokoúhlý 22" displej a třetí mohla pracovat hned s trojicí 19" monitorů. V této nové pozici dostali zadanou opět stejnou sadu úkolů a pozorovatelé opět hodnotili stejná kritéria jako v případě prvního pokusu. U první skupiny zaznamenali nárůst produktivity o 1,9 %, u druhé o 8,4 % a u třetí dokonce o závratných 35,5 %. Jedná se o opravdu nečekaná čísla, která ale pouze potvrzují, jaký vliv může mít pro člověka optické rozdělení pracovní plochy do více nezávislých sektorů.



Ostatně i lidé z New York Times prováděli podobné výzkumy s podobnými výsledky, kdy uživatelé pracující s dvojicí nebo trojicí monitorů byli prakticky ihned po prvotním "zaučení" schopni zvýšit produktivitu práce o pěkných 20-30 %. Po pročtení několika diskuzních fór se navíc dozvíte prakticky zcela stejné informace.

Kdybychom se vrátili zpět k naší anketě, tak zjistíte, že až tak zavádějící nebyla. Stále se totiž najde více než jedna třetina uživatelů, pro které by druhý monitor neměl sebemenší význam. Jedná se buď o uživatele mladších generací, kteří počítač využívají primárně pro hraní moderních her, nebo následně surfují po komunitních sítích, stahují data a vyměňují si fotografie – pro tyto činnosti, jak sami jistě uznáte, nemá druhý panel opravdu žádné opodstatnění – snad by se mohl hodit jako noční lampička, nebo elektrostatický lapač zvířeného prachu.

Na druhé straně je ale stále rostoucí skupina, která využívá počítač ke své obživě. Píší na něm články, publikace, využívají jej pro vědeckou či projekční činnost apod. a právě v těchto případech se druhý panel nesmírně hodí. Osobně mohu potvrdit, že při překládání textu či přepisu článku není nic lepšího, než když si na jednom panelu můžete zobrazit originál a v druhém rámečku pak svěže psát do textového editoru bez nutnosti sáhnout na myš nebo se jinak přepínat mezi okny. Jako alternativa pak může sloužit panel s velkou úhlopříčkou a odpovídajícím rozlišením, na kterém si můžete otevřít dvojici webových stránek nebo oken v textovém editoru v plné velikosti hezky vedle sebe.