Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Více monitorů na SLI a CrossFire

1.6.2009, Martin Kuchař, článek
Více monitorů na SLI a CrossFire
Dle posledních výzkumů dokáží uživatelé sedící za více než jedním monitorem pracovat s výrazně vyšší produktivitou. Jak ale takové zapojení zprovoznit na počítačích vybavených SLI nebo CrossFire konfigurací a jaké jsou možnosti takového řešení?
Tato oblast byla vždy na pokrají zájmu a bojovali za ni spíše nadšení uživatelé z řad vývojářů, redaktorů, grafiků či projektantů, kteří tráví za počítačem dlouhé hodiny a často si potřebují nějaké "okno" jenom tak odložit bokem, ale přitom jej mít stále na očích. Zajímavé ale je, že i přes obrovský pokrok v oblasti IT a vůbec veškerého elektro-průmyslu, zůstávají možnosti k zapojení více panelů k jednomu počítači takřka nezměněné.

Stále máte k dispozici pouze dvojici grafických výstupů na jedné kartě, stále musíte složitě řešit připojení třetího panelu a stále se najde více než třetina uživatelů, pro které nemá tato tenká větev sebemenší opodstatnění. I přes obrovský pokrok, který udělaly společnosti, jako jsou NVIDIA či AMD/ATI, nemáte k dispozici opravdu masově dostupný nástroj k snadnému a hlavně rychlému vytvoření velkého LCD pole. Řešení v podobě speciálních GPU z dílen společnosti Matrox a jiných jsou sice alternativou, ale mají natolik omezené možnosti a velmi specifický účel použití, že se mezi běžnými uživateli zcela jistě neprosadí.



Na druhou stranu je ale potřeba si uvědomit, zda někdo z nás opravdu potřebuje mít doma více než dva monitory a zda je dokáže efektivně využít. Skupina, která by z více než dvou panelů dokázala něco získat je natolik úzká, že se pro ní výrobcům nevyplatí hledat konkrétní řešení. Právě pro tyto uživatele jsou určena speciální GPU či "rozbočovací" krabičky ve stylu Triple/Dual Head2Go a jiné serepetičky, o kterých se běžně ani nedočtete.

Pro nadšence nebo uživatele, kteří více displejů ke své práci prostě potřebují, stále existují řešení, které jsme si rozebrali výše. Samozřejmě se musí nechat, že většina z nich není zrovna uživatelsky ani ekonomicky příliš přívětivých, ale profesionál na tyto faktory nehledí s tak vysokou prioritou, s jakou posuzuje klady získané tímto řešením.


ruku na srdce - opravdu chcete, aby u vás doma stálo takovéto monstrum?

Právě tyto důvody tedy nechávají hlavní výrobce klidně spát na vavřínech - lídři v oblasti grafických karet i monitorů mají totiž svou jistotu, že jejich produkty půjdou stále na odbyt a ten, kdo žádá speciální řešení, si za něj výrazně připlatí. Je ale vidět, že se NVIDIA i ATI alespoň částečně snaží přinést osvětu do této problematiky a zveřejňují (i když velmi potichu) různé rady, jakým způsobem lze zapojit ten či onen počet displejů na různé varianty jejich grafických systémů. Jak jste ale mohli v kapitole popisující SLI a CrossFire vidět, žádná sláva se i přes všechny sliby nekoná.