Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.3.2001, Emil Pavelka, zpráva
V tomto dílu se budeme věnovat jednak kvalitě snímacích prvků, ale také stabilizaci obrazu a především pak pomůžeme při výběru vhodné kamery. Ale kromě obrazu nás bude zajímat také zvuk - ten, kdo si zakládá na kvalitě zvuku, by se měl také přesvědčit, jestli má jím vybraný model možnost připojení externího mikrofonu...
Zdeněk | 20.3.20019:28

Cau, muj problem je sice trosku offtopic, ale snad mi nekdo pomuze. Takze, koupil jsem si FireWire kartu s čipsetem TI ,nainstaloval do Win98SE a připojil kameru SONY DCR-TRV125, potud vše v pohodě. Jakmile ale kameru zapnu, Windows nadetekuji novy hardware IEE1394/A0001-xxxx (nebo něco takového) a chtějí po mě ovladač, který samozřejmě nemám. Co s tím??? A pokud náhodou víte i o dalších úskalích, která mě čekají, poraďte. Dík Zdeněk

Odpovědět0  0
TomK | 19.3.200117:00

Je to nejak takhle nebo jinak?
RGRGRGRG
BGBGBGBG
RGRGRGRG
(cili z 1. a 2. radku dohromady se precte kompletni RGB signal pro 1. pulsnimek, dtto z 2. a 3. pro druhy pulsnimek)

Odpovědět0  0
EP | 20.3.20018:10

Není to dáno přímo CCD ale barevným filtrem(color filtered array)Já osobně si myslím, že je to tak, jak píšete. Jen zelené body nejsou pod sebou. Takže.
RGRGRGRG
GBGBGBGB
RGRGRGRG

Odpovědět0  0
Jiri Slavik | 20.3.200114:55

No obcas je to uplne jinak. Aby vyrobci zvysili citlivost kamery, pouzivaji casto snimani v jinych - doplnkovych barvach. Takze se pouziva azurova (G+B), zluta (G+R), zelena a obcas "bila" - neco jako sirsi krivka pro zelenou, blizici se krivce pro Y. Pri secteni techto prispevku vznika priblizne Y, pri jejich rozdilu R, B, obcas tez R-Y a B-Y. Znamena to, ze do jasove slozky prispivaji vsechny pixely maximalne, do barevne jde naopak rozdil - kamera pak ma vetsi sum v barve, ale slusnou citlivost na jas. Ani barevne podani neni zrovna nejlepsi, ale to je u jednocipovych kamer dost caste. Dodrzet presny tvar filtru tak jako u profesionalni kamery neni jednoduche, navic profi kamera ma jeste za vystupy z jednotlivych cipu korekcni matici.

Jirka

Odpovědět0  0
Cody | 19.3.200113:27

Ok, to su parametre, ale mna by zaujimal konkretny typ kamery, ktory mi nebude zrnit uz len pri trocha zhorsenych svetelnych podmienkach. Skusal som niekolko kamier Sony, Hitachi, Panasonic ale zatial sa mi nepodarilo najst taku digitalnu kameru ktora by s tym nemala problem. Za radu vopred dakujem.

Odpovědět0  0
EP | 19.3.200114:00

S tím je problém. Na kameru, která by Vám dala při horším osvětlení ostrý a čistý obraz jsem nenarazil. Něco se dá zachránit ručním nastavením, ale jedinou opravdovou pomocí je přisvícení. Kamery jsme zapůjčit nedostali a já mám jen dvě, takže nejsem schopen uveřejnit ani srovnání několika kusů pro vzájemné poměření. Určitým vodítkem může být světelnost objektivu.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.