Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIP demo hry Anthem otestováno, jak si vede AMD a NVIDIA?

28.1.2019, Jan Vítek, aktualita
VIP demo hry Anthem otestováno, jak si vede AMD a NVIDIA?
EA o minulém týdnu zpřístupnila pro omezený okruh lidí demo svého očekávaného titulu Anthem, který může určit i celý osud studia BioWare. Bylo tak možné toto demo otestovat na kartách AMD a NVIDIA, takže jak si vedly?
VIP demo hry Anthem bylo k dispozici pouze pro předplatitele služby Origin Access nebo pro ty, kteří si hru předplatili. Těch bylo evidentně dost, protože ještě několik hodin po zpřístupnění servery nápor nezvládaly a byly plné, nebo dokonce padaly. 
 
 
EA už daný problém vyřešilo, nebo zájem opadl, a tak už bylo možné otestovat různé grafické karty, čehož se zhostil autor utility GPU-Z ze serveru techPowerUp. Brzy ale zjistil, že i demo je omezeno na pět aktivací, což znamená, že se zablokuje po pěti významných změnách v hardwaru, do čehož spadá i výměna grafické karty. To je právě i důvod toho, že bylo zatím otestováno tak málo karet a mezi nimi nenajdeme žádný Pascal. W1zzard ale slíbil do článku doplnit výsledky hned, jak to bude možné. 
 
Hra byla testována vždy na kvalitu Ultra, a to v rozlišeních 1920x1080 (Full HD), 2560x1440 (WQHD) a 3840x2160 (Ultra HD). Použity byly ovladače NVIDIA 417.71 WHQL a pak AMD Radeon Adrenalin 19.1.2 s optimalizacemi právě pro Anthem.
 
 
 
 
V rozlišení 1080p už se nejspíše projevilo úzké hrdlo v podobě procesoru Core i7-8700K, který nedokázal lépe obsloužit kartu RTX 2080 Ti, takže ta měla jen o 2 FPS více než RTX 2080. Nicméně v případě takových karet stejně počítáme především s Ultra HD nebo alespoň s WQHD. 
 
Pak si můžeme všimnout karet AMD Vega, které se ve vyšších rozlišeních začaly přibližovat kartě GeForce RTX 2060. Ve Full HD je jejich výkon naopak slabší, však Vega 64 se přiblížila úrovni GTX 1070. Později budou otestovány i slabší karty jako Radeon RX 570 a GeForce GTX 1060. Lze ale očekávat, že to bude jako obvykle chtít právě GTX 1060 nebo RX 580 pro Full HD při 60 FPS. Slabší karty to pak zvládnou s trošku osekanými detaily. 
 
Samotná hra Anthem vyjde na trh 22. února.