Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.5.2000, Emil Pavelka, zpráva
Malá úvaha o nedávném virovém serverotřesení
MiNa dvornik | 18.5.200014:35

Otevřením e-mailu nejde nic spustit, pokud vím - až ty přílohy...
No vidím, že na jedné straně je Microsoft, který se to snaží udělat co nejjednoduší, ať s tím dělá i ta kuchařka. Ale na druhé straně vidím holý fakt, že PC není tak jednoduché zvládnout, jako dálkové od videa. A kdo tvrdí, že jo,tak neví co říká. A kdo se tak chová, tak neví co dělá..

Odpovědět0  0
W.I.F.T. FT W97 | 18.5.200013:03

Vzhledem k tomu, ze jsem tento "vir" nedostal, tak ani nevim, jak funguje, ale z toho, co jsem tu vycetl, jsem pochopil, ze to funguje tak, ze prijde mail a k nemu priloha. A ten uzivatel si jako tu prilohu normalne manualne otevre a spusti nebo co? No v tom pripade vych to nepovazoval za vir. Naopak - Vir by to byl (podle me) v pripade, ze by prisel mail, uzivatel by si ten mail otevrel (jako ze ho chce precist) a v ten moment by se spustil ten script automaticky a v podstate bez vedomi uzivatele.
Tuhle jsem mimo jine dostal i zpravu o tom, ze virus napachal v ceskych bankach, uradech a ve spouste velkych firem mnohamilionove skody, protoze se uzivatelum PC jeho nasledkem ztratila spousta MPEGu, MPtrojek, nahych bab v JPEGach a GIFech a podobne ..... :-)))

Odpovědět0  0
Jiri Demel | 17.5.200020:34

Dobry den.

Pavel Matejka tady napsal:

> Jak snadné je nadávat Microsoftu za blbost uživatelů!

Je to trochu paradox, ale on za ni do znacne miry opravdu muze. Microsoft totiz dost cilevedome
k te blbosti prispiva, protoze z ni profituje. Predstira pred ubohym uzivatelem, ze vsecko je jednoduche. A lide, kterym se nedostalo spravneho vzdelani mu na to naleti. Neznaji rozdil mezi programem a daty, natoz pak za jakych okolnosti se data mohou stat programem, "otevrit" a "spustit" je pro ne totez (dvakrat dloubnout mysi).

Pritom by stacila na strane uzivatele pomerne dost hruba predstava, co se v pocitaci deje, a na strane dodavatele softwaru mene urputna snaha pred uzivateli skryvat nektere podstatne veci.

Nema smysl nadavat uzivatelum, ze jsou blbi, kdyz nerozeznaji priponu nejakeho souboru. Oni mnohdy nevi, co to pripona je, protoze Microsoft se je snazi pred uzivatelem schovat. Oni v podstate naleteli na ilusi ze vsecko je snadne a ze Microsoft za ne myslel na vsecko. Nema to daleko k podvodu.

No a prodavat system urceny pro nejsirsi verejnost, ktery je standardne nastaveny zaludnym a nebezpecnym zpusobem, to pokladam za trestuhodne.

Nemam nic proti silnym skriptovacim jazykum.
Mam ale silne namitky, kdyz je system nastavebny tak, ze zena z domactnosti, ktera je rada, ze s pocitacem vubec neco umi, ani nevi ze spousti nejaky program. Ona si prece chtela jenom *prohlednout* to, co ji nekdo poslal.


> Komu se VBS (tedy spíše WSH) v počítači nelíbí,
může se ho celkem snadno zbavit, když nebude líný

Ano. Muze. Musi ale vedet jak a hlavne musi vedet,
ze by s tim mel v zajmu vlastni bezpecnosti neco delat. Proc by mel normalni radovy uzivatel myslet na takoveto rafinovanosti.

To je jako kdybych si koupil *standardni* auto, ale ono by pri zarazeni pateho rychlostniho stupne mohlo volitelne pro pobaveni cestujicich na predni sklo promitat zabavny film a toto nastaveni by bylo default. Kdo nebude liny a bude dbaly vlastni bezpecnosti, ten jiste cele auto pred prvni jizdou rozebere a dukladne prozkouma a tuto vymozenost si vypne. Ale normalni clovek predpoklada, ze nove auto je nastaveno tak, aby se s nim rovnou dalo bezpecne jezdit.


Muzete namitnout, ze Microsoft se chova "trzne", tedy tak, aby co nejvic vydelal a nikdo nema pravo mu v tom branit. Jenze podobne by mohl vyrobce aut zacit delat auta pro deti z materske skolky, tvrdil by, ze jeho auto dokaze ridit i male dite. Pravda, prodal by tech aut mnohem vic, ale zkuste domyslet, co by se pak delo na silnicich.

U aut se uz prislo nato, ze je treba nektere veci nedovolit, jinak to skonci spatne. U pocitacu nas neco podobneho teprve ceka. Zatim to jeste nedopadlo nijak strasne, ale bojim se, ze bude hur.

A pritom by stacilo trocha osvety... ale to uz bych se opakoval.

Zdravi
Jiri Demel
Stavebni fakulta CVUT

Odpovědět0  0
Olda | 17.5.200014:02

Abych se vratil ke srovnani uzivani PC a automobilu.

Na auto kazdy potrebuje ridicak a nemusi ho zajimat jak funguje vstrikovaci jednotka, protoze vi ze kdyz chce zrychlit tak seslapne plyn.
Ale nikoho nenapadne tahat za packu mezi sedadli ridice a spoluzdce na dalnici pri 130 pokud nahodou si nemuze vzpomenout co dela.

Tim chci rict, ze uzivatel by nemel otevirat prilohy v poste, kdyz nevi co znamena pripona VBS.

P.S. Delam ve firme s nejvetsi MS siti v republice a taktez se u nas musl zhodit postovni server :-).

Odpovědět0  0
Milos | 17.5.200010:52

Duvody:
Skvela upoutavka pro vsechny mozne skolici pocitacove firmy.
Uzivatele budou snadneji a radeji davat penize za svoji bezpecnost, protoze co kdyby TO prislo znovu.
Podle toho co o ILOVEYOU vim, tak doslo ke zkaze ci prejmenovani hlavne zvukovych a obrazovych souboru, takze cena za spusteni scriptu byla pro normalni uzivatele velmi velmi nizka.
Media maji o cem psat a vysilat. Nekdy se mi zda, ze pokud ostatni odvetvi jsou prezentovana tak jako IS/IT, tak nema moc smysl sledovat televizi a cist noviny, protoze je to 90% balast.
Nejedna se o vir v pravem slova smyslu.

Jeste poznamka: Nedavno jsem cetl fejeton mladeho autora v MF Dnes na tema ILOVEYOU kde autora oznacil za teroristu a take by jej tak trestal.

Tak takhle teda ne!!!

Odpovědět0  0
dixie | 17.5.200010:26

taky si myslim, ze neni vir ... akorad vyuziva toho ze ma hodne lidi M$ outlook a ze sou blby ...

Odpovědět0  0
Jaroslav Ekl | 17.5.20008:38

Vazeni,

po nekolika dalsich reakcich jen dodam nasledujici. Pridani VBS do operacniho systemu byla hezka a sikovna vec... zakladni problem je opravdu jen v tech nekolika defaultnich nastavenich Pokud bychom se drzeli naseho oblibeneho prirovnani k automobilu... ruku nasrdce, kdo z Vas si pridaval ci posunoval vyztuzny pas v boku vozu (take je to sikovna vec defaultne nastavena vyrobcem), kdo z Vas kontroloval bezpecnostni pasy jestli opravdu vydrzi i pri rychlosti 100km/h, kdo z Vas zkousel jestli se nezlomi naprava pri najezdu na obrubnik ???

Ano, Scripty lze jednoduse vypnout, ale clovek musi vedet jak nato a jsme opet u zakladniho problemu... MUSI TO UMET, musi umet pracovat s PC, i kdyz ho pouziva jen jako psaci stroj... (pozn. : Naco ale na psacim stroji potrebuji MS OutLook s elektronickou postou ?)

Uz vidim to bombardovani... Maji na to pravo... ANO MAJI, posta jako posta, ale at se nejdrive neco nauci

Odpovědět0  0
MiNa dvornik | 17.5.20007:31

Docela zajímavá věc to byla, tenhle vir. Jsem PC-dělník ve firmě, která má několik tisíc PC, v mém okolí je samozřejmě jen část z nich. "Co mi to přišlo??", to se mě poprve ptala jedna paní ve středu (jestli se nepletu) odpoledne,o nějakou hodinu dvě později, šly již e-maily od správců sítě,že tu vir je, ale to už lidi moc nepracovali večer to rozmázli NOVINÁŘI v MÉDIÍCH, a druhý den ráno bylo samozřejmě spousta běhání a vysvětlování, jedním slovem humbuk,objevily se první antiviry atd., ale je zajímavé, že ač těch virů, dorazilo do poštovních schránek bohatě, znám vlastně jen dva lidi, kteří to spustili.

Nechci nic hodnotit, jen mi přijde docela fantastické, jak se celým světem během několika hodin přežene mejlová vlna, tu stíhá vlna v médiích, a pak si chvíli všichni popovídáme, zanadáváme, a je po všem...

Odpovědět0  0
Pavel Matějka | 17.5.20007:25

Jak snadné je nadávat Microsoftu za blbost uživatelů!

Představte si, že VBS jsou docela dobře použitelné při mnoha činnostech, ať už rutinních, nebo třeba při vzdálených správcovských úkonech. Není to tak dávno, co jsem četl nadávky na adresu MS, jak hloupé jsou ty BAT scripty, jak málo toho dovedou a jak skvělé scriptovací jazyky jsou na Linuxu. Hleďme, zde je docela dobrý scriptovací prostředek a hned je zase špatný ten Microsoft...

Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Komu se VBS (tedy spíše WSH) v počítači nelíbí, může se ho celkem snadno zbavit, když nebude líný a nebude se spoléhat na ten prokletý Microsoft, který mu tak vadí. Dokonce to může udělat pomocí VBS...

Odpovědět0  0
Olda Daněk | 16.5.200021:28

Jakozto technik a spravce site jsem musel likvidovat tento medialni vir hned na zacatku nakazy. Musim uznat, ze autorovi to perfektne vyslo. Nicmene - pokud si nejaky nevzdelanec spousti na svem pocitaci neco, o cem nic nevi - dobre mu TAK !!! To, ze nevi co znamena pripona VBS ho neomlouva. Auto se da take pouzit jako zbran. Rozsireni tohoto viru jenom potvrzuje, jaka nevzdelanost a NEOCHOTA SE VZDELAVAT existuje. Nelze nadavat jenom MICROSOFTU - v kazdem programu jsou chyby. A ze na vsechno neni cas ? No tak delejte jenom to, na co cas mate !

Odpovědět0  0
Petr | 16.5.200018:12

Uzivatele jsou jen normalni lidi. Pocitac pouzivaji k praci a nepotrebuji vedet o tom jak funguje pocitac, co jsou to scripty a jak funguji. Kdyz ridim auto tak je mi taky jedno jak funguje vstrikovaci jednotka. Vim jak mam auto ridit, a to staci.
Zasadni problem je v tom, ze defaultni instalace windows dovoli vsechno a vsem a z hlediska bezpecnosti jsou defaultni nastaveni proste nebezpecna.

ILOVEYOU mi nic neudelal, jen jeho vyskyt me donutil zamyslet se, jak jsou nastavene hodnoty zabezpeceni na mem pocitaci a na pocitacich, ke kterym mam pristup.
Zaplat panbuh za ILOVEYOU, spousta lidi, vcetne mne, si lepe nastavi zabezpeceni sveho systemu. Bohuzel dalsi spousta uzivatelu by sice rada zmenila nastaveni zabezpeceni, ale nevi jak na to, a predevsim nevi kde to v tech menu hledat.

Odpovědět0  0
Jaroslav Ekl | 16.5.200016:37

Vazeni,

mozna bych se radeji vratil k puvodnimu zamysleni autora clanku. Pamatuji doby meho prvotniho programovani v Assembleru kdy 300Bytovy program pro zobrazeni .BMP souboru na obrazovce vyvolaval varovne hlasky nekolika antivirovych programu stylu : Program obsahuje sluzby rizeni disku, obsahuje nekorektni instrukce, obsahuje skoky v zasobniku atd. Coz bylo na par radek MOV, JZ, ci INT vcelku podivne...
Jak mohl tedy bezny clovicek dostanivsi se k memu FreeWare vedet, zdali se jedna o virus v uhlednem kabate nebo o skutecny program ? Jedine co cloveku zbyvalo je spolehnout se na kvality autora (no u sebe sam nevim) a doufat, nebo proste jen slepe spustit program a cekat co se stane. Pamatujete jeste virus ktery vytvoril soubor.COM jako skryty a clovek slepe spoustejici treba VESA omylem spustil virus nebot COM soubory maji prednost a znam jen malo lidi kteri psali VESA.EXE... ?!?

Abych se dostal k jadru, kdyz jsem si cetl prvni reakci na clanek napadl mne take ridicak a rizeni. Stejne jako v mem pripade s BMP soubory, ci v pripade jednoducheho viru s priponou .COM bohuze i pocitace prez sve rozsireni vyzaduji lidi kteri jim alespon trosicku, trosilinecku rozumi a dokazi sami uvazovat... spustit, nespustit, otevrit neotevrit.
I LOVE YOU je vlastne takovym .COM virem... abych se priznal nedostal jsem ho, bohuzel. Takze nevim jak bych zareagoval na beznou priponu .txt.vbs. Rozsireni tohoto viru zrejme souvisi s uspechanosti lidi s PC pracujicimi. Kouknou, vidi priponu .txt a otevrou. Naskoci hlaska "opravdu otevrit" a oni opet jen kliknou...
Stava se to... priznejte si vsichni, kolikrat jste odklepli nejakou hlasku (kterou jste ocekavali) aniz byste si ji precetli a v konecnem dusledku to byla plne jina hlaska a zpusobila uplne neco jineho ?

I LOVE YOU neni virus... neni to program, neni to vlastne nic... jen hricka jedne pripony navic a nekolika radek ktere zpusobuji "katastrofu", zel diky Microsoftu. Mozna proto mne tento problem tolik nezajima, NetScape .vbs soubory primo nespousti a ani je nedovoli standartne otevrit, prozatim

Proto reknemez si to rovnou, mame radi Microsoft... jen kazdy trosicku jinak

Odpovědět0  0
Jiri Kafka | 16.5.20009:35

.... nevim co vite ....
Ale proc hned vracet pocitac - staci pouze vratit skolne :-).
Nezlobte se na autora clanku jen proto, ze rika nedelej cemu nerozumis !, jinymi slovy rika chlapecku nehrej si s temi sirkami kdyz nevis, ze muzes zpusobit nestesti?

Ridici musi vyhovet slozitym zkouskam a jak je to u pocitacu. Zde s prominutim kazdy b...., ktery pet minut videl u kamarada obrazovku se citi jako brouk pytlik. Nechci nikomu sahat do svedomi, ale neni to nahodou take Vas pripad ?

Odpovědět0  0
Petr Pilný | 16.5.20008:17

Vážení pánové a dámy,
nezlobte se na mě, ale myslím si (vím!!!), že většina uživatelů ani neví, co znamená přípona (natož nějaké VBS, když je před ním navíc TXT). Mají snad vrátit počítač? Nebo by se jistá nejmenovaná FIRMA měla zamyslet nad tím, jak zabezpečit tyto řadové uživatele?
(Zatím dělá díru za dírou)
s úctou Pilous

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.