Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Virtuální disk pro Palm

22.5.2002, Jan Vince, článek
Virtuální disk pro Palm
Majitelům Palmů posílá firma HandWatch naději na klidnější spánek. Jejich RAM Disk by mohl ušetřit spoustu nervů těm, kteří chtějí pracovat rychle a bez zbytečného mariáše s paměťovými kartami.
Program RAM Disk vytváří virtuální paměťovou kartu, do které je možné ukládat soubory, jež PalmOS běžně nedovolí umístit do interní paměti PDA. RAM Disk pracuje jako VFS karta a kterákoli aplikace umožňující přístup k paměťových kartám, s ním může pracovat.


Protože PalmOS nedovoluje, aby byly v paměti uloženy jiné typy souborů než .prc a .pdb, musí uživatelé ukládat obrázky nebo hudbu na paměťové karty. HandWatch řeší tento problém velice elegantně - RAM Disk se v systému tváří jako běžná karta. Jinak řečeno: "RAM Disk se nažral a PalmOS zůstal celý" :)

Protože paměti je u Palmů málo, umožňuje RAM Disk dynamickou alokaci místa - z interní paměti si ukousně právě tolik, kolik je v danou chvíli třeba. Tak, jak souborů přibývá, nafukuje se Disk až po stanovenou mez.



Pro případnou manipulaci se skutečnými paměťovými kartami spolu s RAM Diskem, je třeba používat souborový manažer, který je schopen přistupovat k několika kartám současně - například McFile nebo Filez (viz obrázky). Ale ani v případě, že není taková aplikace k dispozici, je možné nastavit RAM Disk jako jedinou paměťovou kartu v systému - problém to sice neřeší, ale je to možnost. RAM Disk by měl být 4 krát rychlejší než paměťové karty - už to stojí za uvážení.

Program si můžete vyzkoušet, cena je 9,99 dolarů.