Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Virzzmo: VR headset za 50 euro a smartphone

22.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Virzzmo: VR headset za 50 euro a smartphone
Polská firma De JET Works přišla se zajímavým konceptem, který nám nabídne systém virtuální reality za pouhých 50 euro. To je v porovnání s vývojovým kitem Oculus Rift v ceně 350 dolarů několikanásobně méně, takže kde je háček?
Háček je v tom, že Virzzmo od De JET Works není hotový VR headset, jako spíše jen prázdná konstrukce, do níž musíte zapojit zobrazovací zařízení. A tímto zařízením se má stát chytrý telefon, který má úhlopříčku obrazovky alespoň 4,7", přičemž vysoké rozlišení je samozřejmě výhodou. A když si vezmeme, že dnes už jsou celkem běžné chytré telefony s rozlišením Full HD, které nabízí i dnes vyvíjené VR headsety, nevypadá to ani jako špatný nápad.





Virzzmo je tedy z hardwarového hlediska pouze náhlavní sada, na jejíž přední stranu připevníme chytrý telefon. Nezbytná je však soustava čoček, která nám zprostředkuje stereoskopický vjem obsahu obrazovky mobilního telefonu, která se tak rozdělí na dvě poloviny. Samozřejmostí pak je i příslušná softwarová výbava, která využije gyroskop v telefonu pro detekci pohybu hlavy.





Výhodou i nevýhodou headsetu Virzzmo je tedy použití mobilních telefonů. Musíme je k headsetu připevnit a otázkou je, jak dobře je bude třeba "vycentrovat" a také zda nebude kolem jejich okrajů prosvítat světlo. Není to tedy tak pohodlné řešení, jaké nabízí Oculus Rift a podobné produkty. Na druhou stranu je tu výhoda v nízké ceně a také tom, že Virzzmo samo o sobě nezestárne, pokud tedy bude pokračovat jeho podpora. Vedle toho všeho je tu samozřejmě i rozdíl v platformách. Oculus Rift je určen pro PC a Virzzmo se bude hodit pro hraní her přímo pro Android, přičemž v případě prodejního úspěchu se otevře nový trh. Otázkou je možnost propojení PC a telefonu v headsetu Virzzmo, což je jistě možné, ale otázkou je zpoždění obrazu, které je u virutální reality zvláště nepříjemné.

Výrobce je připraven začít prodávat vývojové kity Virzzma již v červenci, takže se teprve uvidí, jak velký bude zájem ze strany softwarových vývojářů.

Zdroj: Hexus.net