Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Visual Key CE - hesla trochu jinak

10.5.2002, Jan Vince, článek
Visual Key CE - hesla trochu jinak
Máte své osvědčené heslo do systému? Jméno manželky nebo datum Vaší svatby? Pokud je to něco podobného, tak to Vám možná kolegové po večerech pročítají maily. Nevěříte?
Většina z nás se totiž snaží vybírat taková hesla, která se dobře pamatují. Jména, rodná čísla, adresy, nebo jejich různé variace. A někteří si je pak ještě napíší do diáře. 'Rozlousknout' takové heslo je potom hračka.

Německá firma sfr GmbH ale našla lék na lidskou zapomnětlivost - alespoň co se hesel týče. Stačí si vybrat libovolný obrázek, párkrát na něm ťuknout a heslo je zadáno. Na PDA zařízeních je tento způsob o to příjemnější, že není vůbec nutné vytahovat stylus.

Technologie Visual Key vychází z předpokladu, že člověk snadněji reaguje na vizuální podněty. Vyberete si nějaký obrázek a určíte si pořadí a polohu dotyků - tím zadáte nové heslo. Vše je o to jednodušší, že výběr může mít i jistou logickou návaznost - je tu 'silnice', po ní jede 'auto', má rozbité 'okno' ... Způsob, jakým si budete heslo interpretovat, je na Vás samých.





Obr.1 - Na stránkách výrobce je k dispozici několik kategorií 'vizuálních dveří'.

Důležité ale je, že ani častá změna hesla Vám nebude činit větší problémy. Prostě si z internetu stáhnete další obrázek, nastavíte polohu doteků a vše je opět bezpečné. Chcete-li si technologii vyzkoušet, na stránkách výrobce je k dispozici demo.

Visual Key CE je kompatibilní s Windows CE 3.0 a vyšší a běží na všech PocketPC s procesory ARM a MIPS. Můžete si jej koupit přímo na stránkách výrobce za 25 EUR (tedy necelých tisíc korun).